Argentavis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Argentavis
Fossiel voorkomen: Laat-Mioceen
Argentavis magnificens.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Onderklasse:Neornithes
Familie:Cathartidae
Onderfamilie:Teratornithinae
Geslacht
Argentavis
Campbell & Tonni, 1980
Typesoort
Argentavis magnificens Campbell & Tonni, 1980
Afbeeldingen Argentavis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Argentavis is een uitgestorven monotypisch geslacht van vogels, behorend tot de Teratornithinae, dat voorkwam in het Laat-Mioceen. De enige soort, Argentavis magnificens, kon tot 150 cm hoog worden. Fossielen werden gevonden in Argentinië, vandaar de naam.

Beschrijving[bewerken]

Argentavis was een gier met bijzonder grote vleugels. Van Argentavis zijn niet veel resten gevonden maar op grond van het beschikbare materiaal wordt de spanwijdte op 730 cm geschat, wat meer dan twee keer zoveel is als die van de reuzenalbatros, in onze tijd de vogel met de grootste spanwijdte.

Argentavis was misschien nauwer verwant aan de ooievaars dan aan andere roofvogels. Sommige wetenschappers vinden in hun analyses stambomen waarin de gieren van de Nieuwe Wereld, de Cathartidae, tot de Ciconiiformes behoren. Deze gieren splitsten zich dan vroeg in het Tertiair van de ooievaars af. Andere studies wijzen op een verwantschap met de roofvogels, waaronder de gieren van de Oude Wereld, binnen de Falconiformes. Soms wordt dit opgelost door van een eigen orde te spreken: de Cathartiformes.