Argochampsa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Argochampsa
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Paleoceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Crocodylomorpha
Geslacht
Argochampsa
Hua & Jouve, 2004
Typesoort
Argochampsa krebsi
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Argochampsa (betekent 'Argo krokodil', in verwijzing naar de mythologische Argo van Jason) is een geslacht van uitgestorven Eusuchische Crocodylomorpha, gewoonlijk beschouwd als een gavialoïde krokodil, verwant aan moderne gavialen. Het leefde in het Paleoceen van Marokko. Beschreven door Hua en Jouve in 2004, is de typesoort Argochampsa krebsi, met de soort genoemd naar Bernard Krebs. Argochampsa had een lange smalle snuit en lijkt aquatisch te zijn geweest.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Argochampsa is gebaseerd op OCP DEK-GE 1201, een bijna complete schedel uit het Oulad Abdoun-bekken, in de buurt van Khouribga, Marokko. De schedel, vierhonderddrieëndertig millimeter lang, had een lange, smalle snuit en markeerde het als een longirostrine krokodil; de snuit maakte ongeveer zeventig procent van de lengte van de schedel uit. De premaxillae aan het uiteinde van de snuit waren naar beneden gericht en de punt enigszins vierkant, met de eerste paar tandposities in een rechte lijn loodrecht op de lengteas van de schedel. Er waren vijf tanden in elke premaxilla en zesentwintig in elke maxilla (het belangrijkste tanddragende bot van de bovenkaak). De neusbeenderen waren versmolten en er waren verschillende korte diastemas of gaten in de rij tanden aan het uiteinde van de snuit. Meer recentelijk is materiaal teruggevonden van de onderkaak, nek- en rugwervels, de bovenarm en het pantser.

Hua en Jouve voerden een cladistische analyse uit met hun nieuwe taxon, en vonden dat Argochampsa een gavialoïde was, maar buiten de clade Gavialidae. Ze merkten op dat de snuitvorm van Argochampsa ongebruikelijk is onder krokodilachtigen, met alleen pholidosauriden en Terminonaris met gelijkvormige snuitpunten, en suggereerden dat deze lay-out nauwkeurige occlusie mogelijk heeft vergemakkelijkt. Argochampsa leefde in een omgeving die anders werd gedomineerd door dyrosauride mariene krokodilachtigen.

Argochampsa krebsi werd opgenomen in de studie over de fylogenetische verwantschappen van vermeende fossiele gavialoïden, gepubliceerd door Lee & Yates (2018). De auteurs achtten het zeer waarschijnlijk dat Argochampsa geen gavialoïde was, of zelfs maar een krokodil, maar eerder een lid van de clade van niet-krokodilachtige eusuchiërs die ook de geslachten Eogavialis, Eosuchus, Eothoracosaurus en Thoracosaurus omvatte.