Argonautica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Argonautica
Gravure van de Argonauten die de Symplegaden passeren. Bernard Picart, 1733
Oorspronkelijke titel Ἀργοναυτικά
Auteur Apollonius Rhodius
Vertaler Varro Atacinus (Latijn), Janus Lascaris
Land Oude Griekenland
Oorspronkelijke taal Oudgrieks
Onderwerp zoektocht van Jason en de Argonauten naar het Gulden Vlies
Genre Epos
Uitgiftedatum origineel ca. 250 v.Chr., 3e eeuw v.Chr.
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
De bouw van de Argo.

De Argonautica is een epos, het bekendste werk van de hand van de Alexandrijnse dichter Apollonius Rhodius, geschreven tijdens zijn adolescentie in de 3e eeuw v.Chr. (rond 250 v. Chr)

Het verhaal gaat over de zoektocht van Jason en de Argonauten naar het Gulden Vlies, en hoe ze uiteindelijk met hun schip de Argo (gebouwd door scheepmaker Argos en door Athena van een sprekende balk voorzien) in het mythische Colchis aankwamen.

In het werk stelt de dichter zich op als poeta doctus (de geleerde dichter). Hij laat graag zien dat hij veel weet. De ene keer legt hij de oorsprong van een gewoonte uit, de andere keer verklaart hij de naam van de stad, weer een andere keer vertelt hij iets over de geografische verschijnselen en hun ontstaan. Deze verklaringen worden aetiologieën genoemd (uit het Grieks: αἰτία = oorzaak). Apollonius werd hierin beïnvloed door zijn wat oudere tijdgenoot Callimachus (ca. 310-240) die het dichtwerk Aetia (Oorzaken) schreef. Daarvan zijn slechts fragmenten overgeleverd.

In de 1e eeuw v.Chr. werd de Argonautica naar het Latijn vertaald door de Romeinse dichter Varro Atacinus, ruim een eeuw later schreef de Romeinse dichter Gaius Valerius Flaccus een op Apollonius Rhodius' werk geïnspireerd werk met dezelfde titel.

De eerste gedrukte uitgave van de Griekse tekst werd bezorgd door Janus Lascaris en verscheen in 1496 in Florence.

Nederlandse vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Apollonius van Rhodos. De tocht van de Argonauten, metrisch vertaald uit het Grieks door Wolther Kassies, 1996, ISBN 9789025301699