Arif Alvi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arif Alvi
President Arif Alvi
Geboren 29 augustus 1949
Geboorteplaats Karachi
Partij Pakistan Tehreek-e-Insaf
13e president van Pakistan
Ambtstermijn sinds 9 september 2018
Premier Imran Khan (tot 2022)
Shehbaz Sharif (sinds 2022)
Voorganger Mamnoon Hussain
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Arif-ur-Rehman Alvi (Urdu: عارف الرحمان علوی) (Karachi, 29 augustus 1949) is een Pakistaans politicus. Sinds 9 september 2018 is hij de president van Pakistan.

Alvi, een van de oprichters van Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), werd bij de presidentsverkiezingen op 4 september 2018 verkozen tot president.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Alvi werd geboren op 29 augustus 1949 in Karachi, Pakistan.

Zijn vader, Habib-ur-Rehman Elahi Alvi, was een tandarts in India die na de oprichting van Pakistan naar Karachi migreerde en een tandheelkundige kliniek opende in de stad Saddar. Zijn vader werd politiek gelieerd aan Jamaat-e-Islami. Volgens de website van Pakistan Tehreek-e-Insaf was Alvi's vader een tandarts van Jawaharlal Nehru.

Nadat zijn vader een campagne tegen verplichte bijbellessen was begonnen, werd Alvi van de Karachi Grammar school verwijderd. Hij voltooide zijn vroege opleiding in Karachi en verhuisde in 1967 naar Lahore voor onderwijs in de tandheelkunde. Hij behaalde een Bachelor in de tandheelkunde aan het Montmorency College of Dentistry. Hij voltooide zijn master in prothodontie aan de Universiteit van Michigan in 1975. Hij behaalde in 1984 een master in orthodontie aan de University of the Pacific in San Francisco, Californië. Na zijn terugkeer in Pakistan begon hij tandheelkunde te beoefenen en richtte hij het Alvi Dental Hospital op.

Bij de Pakistaanse parlementsverkiezingen van 2013 werd Alvi verkozen als parlementslid in de Nationale Assemblee en diende daar tot 2018. Bij de presidentsverkiezingen van 2018 werd hij verkozen tot president.

Alvi is getrouwd met Samina Alvi. Het echtpaar heeft vier getrouwde kinderen.