Arjan Vliegenthart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arjan Vliegenthart
Arjan Vliegenthart
Algemene informatie
Volledige naam Arjan Vliegenthart
Geboren 10 december 1978
Geboorteplaats Heerhugowaard
Functie directeur-bestuurder van Nibud
Sinds 1 november 2018
Partij SP
Titulatuur dr.
Alma mater Vrije Universiteit Amsterdam
Politieke functies
2007-2014 lid Eerste Kamer der Staten-Generaal
2014-2018 wethouder van Amsterdam
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Arjan Vliegenthart (Heerhugowaard, 10 december 1978) is een Nederlands bestuurder en politicus namens de Socialistische Partij (SP). Sinds 1 november 2018 is hij directeur-bestuurder van het Nibud. Van 18 juni 2014 tot 30 mei 2018 was hij wethouder van Amsterdam. Van 12 juni 2007 tot 2 juli 2014 was hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vliegenthart is de zoon van de predikant Piet Vliegenthart. Hij studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was werkzaam als medewerker van het wetenschappelijk bureau van de SP, onder andere als hoofdredacteur van het tijdschrift van het bureau Spanning. Sinds 1 mei 2005 was hij voorzitter van de politieke werkgroep van de christelijke organisatie Kerk en Vrede. Op 17 september 2009 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit op een onderzoek met als titel "Transnational Forces and Corporate Governance Regulation in Postsocialist Europe".[1] Vliegenthart werd bij de verkiezingen van 2007 gekozen als lid van de Eerste Kamer. Hij werd op 12 juni 2007 beëdigd.

Na twee maanden onderhandelen werd Vliegenthart met Roger van Boxtel in mei 2014 een van de verkenners voor een nieuw Amsterdams college van B&W.[2] In het gevormde college werd hij een van twee SP-wethouders.[3] In verband hiermee trad hij op 2 juli 2014 af als lid van de Eerste Kamer. Vliegenthart regelde als wethouder dat (langdurig) bijstandsgerechtigden zonder kans op een baan vrijstelling kregen van de sollicitatieplicht indien zij vrijwilligerswerk verrichtten. Daarmee ging hij in tegen het landelijk beleid (van minister Lodewijk Asscher). Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 keerde hij niet terug als wethouder.

In het najaar van 2018 werd bekend dat Arjan Vliegenthart op 1 november 2018 directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zou worden.[4] Daarnaast is hij lid van de raad van advies van de Hogeschool van Amsterdam[5], lid van de bestuurlijke klankbordgroep toeslagen via het ministerie van Financiën en lid van het dagelijks bestuur van de Stichting ter bevordering van de Christelijke Pers.

Op 19 juni 2022 is Vliegenthart benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van HUMAN.[6]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Vliegenthart is een zoon van predikant Piet Vliegenthart, een broer van communicatiewetenschapper Rens Vliegenthart en een neef van CDA-politicus Marja van Bijsterveldt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Arjan Vliegenthart van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.