Arkham (Lovecraft)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een kaart van Arkham, Massachusetts

Arkham is een fictieve stad, bedacht door de Amerikaanse horrorschrijver Howard Phillips Lovecraft. De stad komt veelvuldig voor als locatie in verhalen uit de Cthulhu Mythos, zowel van Lovecraft zelf als van andere schrijvers. De stad werd voor het eerst genoemd in het verhaal "The Picture in the House" (1920).

Achtergrond[bewerken]

De architectuur van Arkham kenmerkt zich door het gebruik van Mansardedaken. Het bekendste gebouw in Arkham is de Miskatonic University, welke eveneens in veel verhalen van Lovecraft een prominente rol speelt. Andere bekende locaties zijn de Arkham Historical Society en het Arkham Sanitarium.

Volgens het verhaal Herbert West—Reanimator werd de stad in 1905 getroffen door een zware vlektyfusepidemie. De stad kent vele duistere legendes en verhalen, zoals de verdwijning van kinderen gedurende Wulpurgisnacht. Deze en andere gebeurtenissen worden door de armere bevolking van Arkham grotendeels geaccepteerd als deel van het dagelijks leven.

De belangrijkste krant van Arkham i s de Arkham Advertiser, voorheen de Arkham Gazette.

Ligging[bewerken]

Gedetailleerde kaart van Lovecraf’ts versie van Lovecraft Country

Arkham ligt in de Amerikaanse staat Massachusetts, in dezelfde regio als de eveneens fictieve plaatsen Innsmouth en Dunwich. Deze regio wordt ook wel Lovecraft Country genoemd.

De exacte geografische locatie van Arkham is niet bekend, en tot op heden onderwerp van discussie. Vermoed wordt dat de stad ten noorden van Innsmouth en Dunwich ligt, maar ook de omgeving van Boston, Essex County, wordt vaak genoemd als locatie. Een van de meer recente kaarten van Lovecraft Country ondersteunt deze theorie. Volgens schrijver Will Murray zou Arkham gebaseerd zijn op het echt bestaande plaatsje Oakham, en in het midden van Massachusetts liggen. Ook de stad Salem wordt vaak aangehaald als inspiratiebron voor Arkham.

Arkham in media[bewerken]

Literatuur[bewerken]

In de volgende verhalen komt Arkham voor:

Lovecraft.
Andere schrijvers

Film en televisie[bewerken]

Strips[bewerken]

Spellen[bewerken]

Trivia[bewerken]