Arla Foods

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arla
Arlaflag ved Arla Friskvareterminal Ishøj.JPG
Oprichting 2000
Oprichter(s) Fusie van Arla en MD Foods
Sleutelfiguren Peder Tuborgh (CEO)
Hoofdkantoor Aarhus, Denemarken
Werknemers 19.000 (2014)
Leden 13.400
Producten zuivel
Sector Agrarisch
Omzet € 10,6 miljard (2014)
Winst € 320 miljoen (2014)
Website Arla corporate website
Nederlandse website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Arla Foods is een Zweeds-Deense zuivelcoöperatie, die eigendom is van ongeveer 8000 melkveehouders. Het hoofdkantoor staat in Aarhus (Denemarken). Het huidige bedrijf is ontstaan door een fusie tussen het Zweedse Arla en het Deense MD Foods op 17 april 2000.

Activiteiten[bewerken]

Arla is vooral actief in drie Scandinavische landen, exclusief Noorwegen, en in noordwest Europa. In 2014 behaalde het een omzet van ruim 10 miljard euro en verwerkte 13 miljard kilogram melk. De belangrijkste afzetmarkt was het Verenigd Koninkrijk waar meer dan een kwart van de omzet werd gerealiseerd in 2014. Het aandeel van de twee thuismarkten was in totaal 23%, waarvan 14% in Zweden en 9% in Denemarken. Het verkoopt een breed pakket van melkproducten waaronder dagverse producten, kaas, boter en melkpoeder. Nederland is een klein onderdeel en in 2014 werd hier 17 miljoen kilogram melk verwerkt en telde de coöperatie 55 leden.

Arla in Nederland[bewerken]

Een geplande fusie met Campina is in 2005 afgeblazen.

Na de fusie tussen Friesland Foods en Campina moest de nieuwe combinatie vanwege EG-regels bepaalde activiteiten afstoten. De zuivelfabriek in Nijkerk is op 4 mei 2009 door Arla overgenomen, inclusief de merken Kwarkyoghurt, Milk&Fruit en Breaker (van Friesland Foods), alsmede het merk Melkunie (voorheen Campina). Tevens kreeg Arla een licentie van 10 jaar voor gebruik in Nederland van het merk Friesche Vlag voor dagverse zuivelproducten.[1][2] Arla Foods heeft aangegeven dat Nederland wordt gezien als nieuwe kernmarkt.[3]

De fabriek in Nijkerk produceert melk, karnemelk, yoghurt, vruchtenyoghurt, kwarkyoghurt, vla, pappen, Milk&Fruit en Breaker. Deze dagverse zuivelproducten worden geproduceerd onder het merk Friesche Vlag en ook voor huismerken van supermarkten. In de loop van 2009 heeft Arla het assortiment van Friesche Vlag uitgebreid en zijn wijzigingen in de verpakkingen doorgevoerd.[4] Medio 2010 heeft Arla-foods een biologische range onder Arla merk voor de Nederlandse markt geïntroduceerd.

Vanaf augustus 2012 heeft Arla het merk Melkunie opnieuw gelanceerd in supermarkten. Dan worden alle 31 dagverse zuivelproducten die Arla onder de merknaam Friesche Vlag in het schap van de supermarkt heeft staan, vervangen door Melkunie. Tegelijkertijd voegt Arla er dan nog acht nieuwe producten aan toe. Melkunie werd in 2001 door de toenmalige eigenaar Campina van de markt gehaald.