Armenian Dances (Part I)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Armenian Dances (Part I)
Componist Alfred Reed
Gecomponeerd voor harmonieorkest
Compositiedatum 1972
Première 10 januari 1973
Opgedragen aan Dr. Harry Begian
Duur ± 12 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Armenian Dances is een compositie voor harmonieorkest (symfonisch blaasorkest) van de Amerikaanse componist Alfred Reed. De door Reed publiceerde dansen zijn in 2 "boeken" samengevat (Part I en II). Het geheel is een vierdelige suite. In "boek I" is het eerste deel en in "boek II" zijn de drie overige delen verwerkt.

Geschiedenis[bewerken]

Ieder "boek" is opgebouwd op verschillende originele Armeense volksliederen uit de collectie van Komitas Vardapet (1869–1935), een Armeens ethnomusicoloog. Komitas wordt beschouwd als oprichter van de klassieke Armeense muziek en volksliederenverzamelaar of bewaarder van meer dan 1000 volksliederen. De première van het werk werd verzorgd door de University of Illinois Symphonic Band onder leiding van Dr. Harry Begian tijdens de conventie van de College Band Directors National Association in Urbana (Illinois) op 10 januari 1973.

Muziek[bewerken]

Armenian Dances (Part I) is een symfonische rapsodie:[1]
Het deel 1 van de suite omvat 5 secties:

1. Tzirani Tzar (De abrikozenboom) (maat 1 tot 29)
Het opent het stuk, beginnend met een korte, maar declamatorische fanfare door de koperblazers gevolgd door een lied in de houtblazers. Dit sentimenteel lied is gebaseerd op drie melodieën.
2. Gakavi Yerk (Het lied van de patrijs) (maat 30 tot 68)
Is een origineel compositie van Vardapet, die hij in 1908 in Tbilisi voor zangstem en piano publiceerde, met een eenvoudige melodie voorgedragen door de houtblazers en herhaald door de koperblazers. Het is een eenvoudige, delicate melodie, die bepaald was voor een kinderkoor en symboliseert hun kleine stapjes.
3. Hoy, Nazan Eem (Hey, mijn Nazan) (maat 69 tot 185)
Is een lichtvoetige dans, meestal in 5/8 maat, dat natuurlijk een buitengewone maatoefening voor muzikant en luisteraars introduceert. In deze dans, gebaseerd op een lied, zingt een jonge man een loof- en liefdeslied op zijn bruid, genoemd Nazan.
4. Alagyaz (maat 186 tot 223)
Een volkslied, benoemd naar een berg in Armenië, het is een uitgebreid en majesteitelijk lied, zoals de berg zelf; het leidt tot contrasterende vlugge, opmaat liederen, die navolgend komen.
5. Gna, Gna (Go, Go) (maat 224 tot 422)
Is een verrukkelijk en humoristisch lach-lied in 2/4 maat; het ontwikkelt zich qua volume (dynamiek) en snelheid, geaccentueerd tot de conclusie van het werk.

Discografie[bewerken]

Het werk is live opgenomen op cd door het Tokyo Kosei Wind Orchestra onder leiding van Alfred Reed op het merk "Kosei Publishing Company" KOCD 3502 Guest Conductor Series 1 - Second Suite for Band op 28 maart 1981 in de Shinjuku Bunka Center, Tokio. Verder werd het op cd opgenomen door het Otonowa Wind Symphonic-Orchestra onder leiding van Alfred Reed op het merk Klavier KCD-1110 REED: Alfred Reed Live!, Vol. 1 - Armenian Dances op 5 maart 1998 in de You-Port Hall, Tokio alsook door de Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van Pierre Kuijpers (of gastdirigent Alfred Reed op export compilatie voor de Verenigde Staten en Japan) op het label KMK/KRO KMK006 - Portrait of Alfred Reed in februari 1993 in de Opstandingskerk, Den Haag en door het Rutgers Wind Ensemble onder leiding van William Berz op het label "Mark Masters" mcd 7248 - Dance Mix / William Berz, Rutgers Wind Ensemble alsook door de University Of Illinois Symphonic Band onder leiding van Dr. Harry Begian op het merk "Mark Custom Recording" mcd 4889 - The Begian Years Vol 19 / University Of Illinois Symphonic Band.

Media[bewerken]

Orkestratie[bewerken]

Harmonieorkest[bewerken]

Houtinstrumenten Koperinstrumenten Strijkinstrumenten Slagwerk (Percussie)
piccolo's in c I+II kornetten I+II contrabassen pauken
dwarsfluiten I+II trompetten I+II+III slagwerk I (kleine trom, grote trom)
hobo's I+II hoorns I+II+III+IV slagwerk II (crashbekkens, hangend bekken, tamboerijn)
althobo trombones I+II+III slagwerk III (glockenspiel, xylofoon, vibrafoon)
fagotten I+II bastrombone
contrafagot bariton (vioolsleutel)
esklarinet bariton (bassleutel)
klarinetten in bes I+II+III tuba's I+II
altklarinet
basklarinet
contrabasklarinet in bes
altsaxofoons I+II
tenorsaxofoon
baritonsaxofoon
bassaxofoon

zie ook[bewerken]