Arnhem (schip, 1654)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VOC-vlag
Arnhem
Uit dienst Vergaan op de Cargados Carajos op 12 februari 1662
Eigenaren
Eigenaar Vereenigde Oostindische Compagnie
Algemene kenmerken
Type Spiegelretourschip
Opmerkingen 1.000 ton, driemaster
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Arnhem was een Nederlands spiegelretourschip van de Vereenigde Oostindische Compagnie, dat verschillende belangrijke reizen maakte.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Arnhem was genoemd naar de stad Arnhem. De Arnhem, onder commando van kapitein Pieter Anthoniszoon, verging op 12 februari 1662 op de koraalriffen van de Cargados Carajos (ook geheten St Brandon), een groep atollen en riffen in de Indische Oceaan op circa 430 km ten noordoosten van Mauritius. Volkert Evertsz en andere overlevenden gingen aan wal; er wordt wel gedacht dat zij de laatste mensen waren die levende dodo's zagen.

De Arnhem was een van de zeven VOC-schepen die Batavia op 23 december 1661 verlieten om via Kaap de Goede Hoop naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te varen. De andere schepen waren het Wapen van Holland, de Prins Willem, de Vogel Phoenix, de Maarsseveen, de Prinses Royal en de Gekroonde Leeuw. Op 11 februari 1662 werd deze vloot geteisterd door een zware storm. Het Wapen van Holland (920 ton), de Gekroonde Leeuw (1.200 ton) en de Prins Willem (1.200 ton) verdwenen zonder enig spoor achter te laten. De volgende dag strandde de Arnhem op de Cargados Carajos.[1]