Arnoald

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Arnoald (ca. 560 - vermoedelijk 611) was markgraaf van de Schelde en bisschop van Metz (601-611). Voordat hij bisschop werd, was hij getrouwd met een verder onbekende Oda.

Bisschop[bewerken | brontekst bewerken]

Arnoald volgde zijn oom Agilulf op. Hij is stichter van een klooster bij Saarbrücken dat een centrum van zending wordt. Volgens de overlevering is hij ook daar begraven. Hij wordt genoemd in het testament van St. Bertrand van Le Mans uit 616, als iemand die zich (net als zijn oom) vele eigendommen van de kerk had toegeëigend. Desondanks is hij heilig verklaard, zijn naamdag is 9 oktober.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Arnoald was zoon van Ansbert, een Gallo-Romeins edelman, en zijn vrouw Bilichilde. Via Ansbert was Arnoald achterkleinzoon van Tonantius Ferreolus (senator) en van Cloderic.

Er is veel discussie rondom zijn nakomelingen. Traditioneel wordt Arnulf van Metz als zijn zoon gezien maar nu wordt dat zeer onwaarschijnlijk geacht. Tegenwoordig wordt aangenomen dat Doda van Metz, de vrouw van Arnulf van Metz, en/of Ida van Nijvel zijn dochter(s) zijn.