Arnold Stang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arnold Stang
Arnold Stang (links) met Henry Morgan (1951)
Arnold Stang (links) met Henry Morgan (1951)
Algemene informatie
Geboren 28 september 1918
Overleden 20 december 2009
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1942-2002
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Arnold Stang (New York City (New York), 28 september 1918 - Newton (Massachusetts), 20 december 2009) was een Amerikaans acteur.

Hij vertolkte meestal de rol van een klein, brutaal stadsmannetje met een bril en speelde vooral als lid van een groep acteurs en minder solo. Stang begon al jong zijn carrière op de radio en kwam zo terecht in het theater en op televisie en in de film.

Hij speelde de rol van Sparrow in The Man with the Golden Arm (1955) met Frank Sinatra en Kim Novak. In It's a Mad, Mad, Mad, Mad World (1963) speelde hij de rol van Ray, die samen met zijn partner Irwin (gespeeld door Marvin Kaplan) een benzinestation heeft. Hij was te zien in Hello Down There (1969). Hij speelde ook met Arnold Schwarzenegger ("Arnold Strong" genoemd) in diens eerste film, de camp-klassieker Hercules in New York (1970).

Als stemacteur gaf hij onder meer een stem aan Popeyes maatje Shorty (die een beetje leek op Stang), Herman de muis en Top Cat uit de gelijknamige tekenfilmreeks van Hanna-Barbera.