Arnold Veeman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arnold Veeman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Arnold Marinus Veeman
Geboren 14 januari 1973
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep componist, zanger
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Arnold Marinus Veeman (Groningen, 14 januari 1973), bekend onder de artiestennaam Arnold Veeman, is een Nederlandse componist, zanger, multi-instrumentalist en arrangeur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1989 tot 1996 trekt Arnold met de kroeg- en straatband Pieterburenoverlast door Nederland en de rest van Europa. In deze groep zingt hij en speelt contrabas en gitaar. In 1997 start hij met een opleiding op het conservatorium in Zwolle om daar in 2004 summa cum laude af te studeren als hedendaags componist. Zijn hoofdvakken zijn compositie en orkestratie. In dezelfde periode maakt hij deel uit van de grindcoreband Commandant. Vanaf 2004 werkt hij samen met tekstschrijver Jan Siebo Uffen[1] en zingt hij in het Gronings. Zijn liederen kennen invloeden van zowel chanson als tango. In 2012 bezoekt hij voor het eerst Suriname, het geboorteland van zijn vader. Hij ontdekt dat hij daar veel muzikale familie heeft. Deze reis is van invloed op de richting die zijn muziek uitgaat.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Veeman woont in Kloosterburen.

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Arnold Veeman heeft composities geschreven voor verschillende muzikanten en muziekgezelschappen. In 1999 is 'Carcassone, from might tot secrecy', een werk van Arnold voor jongenssopraan en ensemble, als enige Nederlandse compositie geselecteerd voor de Gaudeamus Muziek Week. In 2002 krijgt 'WE, AS, ONE', een compositie en theaterstuk voor gemengd koor en schilderijen die hij maakt in samenwerking met Maria Madelon van Velthoven een eervolle vermelding op het Oregon Bach Festival Composers in de Verenigde Staten. De multidisciplinaire compositie 'Pagan faces' van mediakunstenaar Alan D. Joseph, beeldend kunstenaar Maria Madelon van Velthoven en componist Arnold veeman is in 2003 te zien en horen in Kunstonderneming Oosterkade in Groningen. 'The shadow of the past is the shape of the future' is de titel van een compositie die Arnold in 2005 schrijft voor het Brisk Recorder Quartet in Amsterdam. Op basis van de muziek maakt Anne de Clercq hiervan een film. De documentaire 'Rutger Kopland: de taal van het verlangen' wordt in 2006 vertoond op het Nederlands Film Festival en daarna op televisie uitgezonden. De muziek hierbij is geschreven door Arnold Veeman. In de zomer van 2007 vinden in de haven van Delfzijl uitvoeringen plaats van de eerste theaterbewerking van het toneelstuk 'Op hoop van zegen' van Herman Heijermans. Arnold Veeman schrijft hiervoor de muziek. In opdracht van het Skipper Bootlek Festival maakt Arnold 'Excusez le mot'. Deze video met muziek is in 2008 te zien in het Van Gogh Museum. Voor Gertie Bruin schrijft Arnold in 2009 de accordeoncompositie 'Detecting Mr. Brown'. In 2009 voert het Ives Ensemble 'Gaming on Eno' uit, een stuk dat hij schreef in opdracht van Stichting Prime. Het GOOV Muziektheater brengt in 2011 de productie 'Bommen Berend, de musical' op de planken:[2] Arnold Veeman schrijft hiervoor de muziek en maakt daarna, in opdracht van het Noord Nederlands Orkest, een suite chantant met daarin een selectie van werken uit de musical.

'Nuages tourbillonnants' is de titel van een pianocompositie die Arnold in 2012 schrijft voor het Groninger Museum. Op 20 oktober 2014 vertoont de NCRV de documentaire "De brief van de burgemeester"[3] van Marlou van den Berge. De muziek hierbij is geschreven door Arnold Veeman. Onder regie van Maria Madelon van Velthoven verschijnt in 2015 de film "Kinderburen" met kinderen uit Kloosterburen als acteur. De muziek is van Arnold Veeman.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het nummer 'Nekstoe mie' met een tekst van Jan Siebo Uffen levert Veeman in 2004 de eerste prijs op van het Streektaal Project Noord Nederlands Orkest.
 • In 2014 haalt Veeman de halve finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer-songwriter.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Contrast (2004, met Yellowish Summer Evening, dubbel-cd)
 • Eerappelbloud (2010, met Jan Siebo Uffen)
 • Toukomst (2011)
 • Jongens van de zee (2014, met Jan Kuiper en Gert Sennema)
 • 't Vuur (2014)
 • Klaai (2015)

Trivia/wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

 • In maart 2004 bereikt 'Mien lutje laif' van Arnold Veeman and the Yellowish Summer Evening de eerste plaats in de Noord 19, de hitlijst van RTV Noord.
 • In 2009 componeert Arnold het Oldambster Volkslaid.
 • In 2012 maakt Piet Hein van der Hoek de documentaire ‘Mijn broer Arnold’ over zijn stiefbroer Arnold Veeman. Deze gaat over de zoektocht van Arnold in Suriname naar zijn voorouders. De documentaire wordt in 2014 op televisie uitgezonden door de NPO.
 • In 2013 zendt de NPO de documentaire 'Dat is andere taal' uit. Een programma over de mogelijkheden van dialect, met in de hoofdrol Arnold Veeman.
 • Om de rest van Nederland te wijzen op de fysieke en psychische schade voor inwoners van de provincie Groningen ten gevolge van de winning van aardgas toert Freek de Jonge in januari 2016 door de provincie Groningen. Hij wordt hierbij onder meer vergezeld door Arnold Veeman.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]