Naar inhoud springen

Arrangement in Gray and Black, No. 1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arrangement in Gray and Black, No. 1
Arrangement in Gray and Black, No. 1
Kunstenaar James McNeill Whistler
Jaar 1871
Techniek olieverf op doek
Afmetingen 144,3 × 162,4 cm
Museum Musee d'Orsay
Locatie Parijs
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Arrangement in Gray and Black, No. 1 of Arrangement in Grey and Black: The Artist's Mother, in de volksmond beter bekend als Whistler's Mother, is een schilderij dat de Amerikaanse schilder James McNeill Whistler in 1871 in Londen maakte. Het werk behoort tot de collectie van het Musée d'Orsay in Parijs.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het schilderij toont Whistlers moeder. Zij ontvluchtte tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog haar land om bij haar zoon in Londen te gaan wonen. Het schilderij toont Anna's bescheidenheid, strengheid en vroomheid; Anna was een puriteinse vrouw. Daarnaast symboliseert het schilderij traditionele familiewaarden, affectie voor ouders en het moederschap.

Symbool[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de jaren dertig van de twintigste eeuw, toen het schilderij voor een tentoonstelling in het Museum of Modern Art naar de Verenigde Staten kwam, wordt het in het geboorteland van de schilder als een nationaal icoon gezien. Hierop volgde een reis langs verschillende musea verspreid over het hele land.[1] Tijdens deze tentoonstellingen werd het werk ook gezien door de moeder van Franklin D. Roosevelt. Een gravure van het schilderij werd als symbool voor 'alle Amerikaanse moeders' op een Amerikaanse postzegel afgebeeld in 1934.[2]

Arrangement in Gray and Black, No. 2 (Thomas Carlyle)

Culturele verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

In verschillende films en televisie series wordt verwezen naar Whistler's mother:

Zie de categorie Whistler's Mother by James McNeill Whistler van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.