Begraafplaats van Arras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Arras Communal Cemetery)
Begraafplaats van Arras
Toegang tot de begraafplaats
Plaats Arras Vlag van Frankrijk Frankrijk
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De begraafplaats van Arras is een gemeentelijke begraafplaats gelegen in de Franse stad Arras (Pas-de-Calais). De begraafplaats ligt aan de Rue de la République op 1 km ten oosten van de Grand-Place (Grote Markt). Ze heeft een oppervlakte van ruim 9 ha en wordt omgeven door een hoge betonnen muur. De naar binnen gebogen toegang bestaat uit twee gesculpteerde zuilen geflankeerd door traliewerk en afgesloten door een dubbel metalen hek. Er lopen acht evenwijdige paden die elkaar kruisen en het terrein in 24 vakken verdelen zoals bij een dambordpatroon. In het midden staat een hoog calvarie-kruis.

Militaire graven[bewerken | brontekst bewerken]

Franse oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Frans oorlogsgraven

Dicht bij de zuidelijke afscheidingsmuur ligt een perk met ruim 300 Franse gesneuvelde militairen uit de Eerste Wereldoorlog. De graven worden aangeduid door een metalen kruis in de vorm van een omgekeerd zwaard.

Britse oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Arras Communal Cemetery
Een deel van de Britse graven
Locatie Arras, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Totaal begraven 27
Ongeïdentificeerd 3
Type Gemeentelijke begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Aan de zuidelijke muur van de begraafplaats liggen verdeeld over enkele perken 27 Britse gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Drie ervan konden niet meer geïdentificeerd worden. Een gesneuvelde waarvan men het graf niet meer kon lokaliseren wordt met een special memorial[1] herdacht. Onder de geïdentificeerde slachtoffers zijn er 22 Britten, 1 Canadees en 1 Australiër. Achttien van hen sneuvelden bij de gevechten tegen het oprukkende Duitse leger en de aftocht van het Britse Expeditieleger naar Duinkerke. De anderen waren vier van de zeven bemanningsleden van een Avro Lancaster bommenwerper die op 16 juni 1944 crashte boven Arras.

De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en zijn daar geregistreerd onder Arras Communal Cemetery.

Zie de categorie Arras Communal Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.