Arrestatieteam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Demonstratie arrestatieteam

Een arrestatieteam (AT) is een gespecialiseerd team om mensen te arresteren. De taken bestaan onder meer uit het ingrijpen in levensbedreigende of tactisch moeilijke situaties, zoals gijzelingen, aanhouding van vuurwapengevaarlijke verdachten en aanhouding van met zelfdoding dreigende personen. Dergelijke teams bestaan in veel jurisdicties. Arrestatieteams kunnen zelfstandig zijn of onderdeel zijn van een groter korps, zoals politie, militaire politie, geheime diensten, beveiligingsdiensten of de krijgsmacht.

Ondersteuning van andere eenheden kan tot het takenpakket behoren, evenals werk dat maar zijdelings verband houdt met arrestaties. Anderzijds zijn er ook eenheden die wel als arrestatieteam kunnen optreden, zonder dat het hun hoofdtaak is, bijvoorbeeld snellereactie-eenheden.

De term arrestatieteam wordt gewoonlijk gebruikt voor teams die een welomschreven opdracht van of namens de overheid hebben, maar er zijn ook wel gevallen bekend waarbij burgerwachten vermeende overtreders aanhielden. De Nederlandse wet staat burgers echter alleen aanhouding op heterdaad toe.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande, onvolledige opsomming bevat zowel arrestatieteams als overheidsinstellingen waar de teams onder vallen. Niet alle eenheden bestaan nog.