Arretjescake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arretjescake
Arretjescake volgens traditioneel recept. De bovenkant is versierd met een topping van caramel zeezout (bruine bolletjes) en de donkere brokjes zijn chocolate fuse.
Alternatieve naam Arretjenofcake
Land Vlag van Nederland Nederland
Bedenker Nederlandsche Oliefabrieken Calvé-Delft
Hoofdingrediënt(en) koekjes, boter/margarine, suiker, eieren, cacao, hagelslag
Serveertemperatuur koud
Gang nagerecht
Type gebak
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Arretjescake (ook: arretjenofcake) is een machtige koude cake, vaak met chocolade, die traditioneel in verschillende Nederlandse streken gegeten wordt.

Bereidingswijze[bewerken | bron bewerken]

Hoewel de precieze ingrediënten, en daarmee de smaak, per streek en per recept verschillen, is de basis hetzelfde: biscuit, ei, suiker, vet en aroma. De ingrediënten worden gemixt en moeten vervolgens een dag in de koelkast opstijven.

Ingrediënten[bewerken | bron bewerken]

Arretjes cake[bewerken | bron bewerken]

Oorspronkelijk is de cake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia, een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretje cake. Het kon van beide producten gemaakt worden, waarbij in de zomer Delfia werd aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven.

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Arretjescake.