Arrow (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arrow
Arrow logo.png
Genre Superhelden
drama
actie/Avontuur
Speelduur ongeveer 40 minuten
Ontwikkelaar Greg Berlanti
Marc Guggenheim
Andrew Kreisberg
Hoofdrollen Stephen Amell
Katie Cassidy
Colin Donnell
David Ramsey
Willa Holland
Susanna Thompson
Paul Blackthorne
Emily Bett Rickards
Colton Haynes
Brandon Routh
John Barrowman
Muziek Blake Neely
Orkestratie Blake Neely
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Vancouver, Brits-Columbia, Canada
Gerelateerde series The Flash (spin-off)
Constantine
Legends of Tomorrow
Productie
Producent Joseph Patrick Finn
Uitvoerend
producent
Greg Berlanti
David Nutter (pilot)
Marc Guggenheim
Andrew Kreisberg
Uitzendingen
Start 10 oktober 2012
Afleveringen 128
Seizoenen 6
Netwerk of omroep Vlag van Verenigde Staten The CW
Zender Vlag van Nederland Veronica
Vlag van Vlaanderen ZES
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Arrow is een Amerikaanse serie op The CW Television Network gebaseerd op de DC Comics-stripheld Green Arrow (in Nederlandse uitgaven Groene Pijl geheten). De pilot werd uitgezonden op 10 oktober 2012. In Nederland werd het eerste seizoen uitgezonden door Veronica[1] vanaf 3 februari 2013 om 21.25 uur. In Vlaanderen begon zender ZES de reeks uit te zenden vanaf 22 februari 2014.

De serie telt momenteel 5 voltooide seizoenen. Op 5 oktober 2016 is seizoen 5 van start gegaan.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

Na een schipbreuk waarbij zijn vader omkomt, wordt miljardair Oliver Queen vijf jaar lang vermist en dood gewaand, voordat hij wordt teruggevonden op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan. In zijn thuisstad Starling City wordt hij met open armen verwelkomd door zijn moeder Moira, zijn zusje Thea en zijn beste vriend Tommy. Al snel merken ze dat Oliver is veranderd door zijn beproevingen op het eiland. Terwijl Oliver de waarheid over de man die hij is geworden geheim houdt, wil hij de fouten uit zijn jonge jaren goedmaken en probeert hij zich te verzoenen met zijn ex-vriendin, Laurel Lance.

Heimelijk creëert hij de persona van 'The Arrow', om het onrecht dat zijn familie is aangedaan en de uitwassen van de samenleving te bestrijden en zijn geliefde stad Starling City weer in haar oude glorie te herstellen. Overdag speelt Oliver de rol van de rijke, zorgeloze playboy bijgestaan door zijn toegewijde chauffeur/bodyguard, John Diggle, terwijl hij onder de dekking van de duisternis zijn geheime identiteit aanneemt. Laurels vader, rechercheur Quentin Lance, is vastbesloten om de gemaskerde vigilante te arresteren. Ondertussen wordt duidelijk dat Olivers moeder Moira, die inmiddels hertrouwd is met een zakenpartner van zijn vader, meer weet van de dodelijke schipbreuk en meedogenlozer is dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. Ze werkt, zij het tegen haar wil in, samen met Malcolm Merlyn, een zakenman en lid van een groep gespecialiseerde moordenaars genaamd de League of Assassins. Hij heeft plannen om de armere wijk The Glades te vernietigen met een aardbevingsmachine. In een serie flashbacks is Oliver zijn eerste jaar op het eiland te zien, en zijn ontmoetingen met Yao, Shado en Slade.

Seizoen 2[bewerken]

In seizoen 2 heeft Oliver gezworen om criminaliteit in Starling City the stoppen zonder te doden. Naarmate het seizoen vordert komen zijn familie en bondgenoten onder vuur van Slade Wilson, een man van Oliver's tijd op het eiland die alles wat Oliver lief heeft probeert te vernietigen. Oliver accepteert aspirant vigilante Roy Harper als zijn protégé en begint hulp te krijgen van Quentin Lance. Oliver krijgt er nog een bondgenoot bij, een mysterieuze vrouw in zwart, die uiteindelijk Laurel's zus, Sara Lance blijkt te zijn, die de schipbreuk op zee ook blijkt te hebben overleefd. Flashbacks tonen de tijd van Oliver op het eiland samen met Slade, Shado en Sara.

Seizoen 3[bewerken]

Begin seizoen 3 is Oliver financieel geruïneerd, maar gaat toch door met zijn werk als Arrow. Zijn bedrijf, Queen Consolidated, wordt overgenomen door een nieuwe CEO, Ray Palmer, die in het geheim plannen heeft om met de technologie van Queen Consolidated een superpak te maken waarmee hij zelf ook een superheld kan worden. Niet veel later wordt Sara, die in Starling City was om Malcolm Merlyn te zoeken, vermoord, en alles wijst erop dat Merlyn haar moordenaar is. Wanneer Oliver de zaak eerst verder wil onderzoeken, en Merlyn derhalve in bescherming neemt, haalt hij zich de toorn van de League en hun leider Ra's al Ghul op de hals. Nadat Oliver een 1-op-1 gevecht met Ra's al Ghul overleefd, wijst hij Oliver aan als zijn opvolger. Oliver verzet zich, maar staakt zijn verzet nadat hij een samenwerking aangaat met Malcolm; Oliver wordt ingewijd en weet Ra's al Ghul uiteindelijk om het leven te brengen. Oliver wijst Malcolm aan als de nieuwe Ra's al Ghul. Via flashbacks wordt duidelijk dat Oliver, in de 5 jaar dat hij weg was, niet de hele tijd op het eiland zat; hij werd ook een tijdje vastgehouden in Hongkong door Amanda Waller, die hem dwong om haar huurling te worden.

Seizoen 4[bewerken]

In seizoen 4 pakt Oliver toch de draad weer op als held, maar neemt nu de naam "Green Arrow" aan om te benadrukken dat hij de mensen van zijn stad hoop wil geven i.p.v. angst aan te jagen. Ook stelt hij zich onder zijn echte naam verkiesbaar als burgemeester van Star City. Olivers nieuwe tegenstander dit seizoen is Damien Darhk, de over magie beschikkende leider van de terroristische organisatie H.I.V.E. John Diggle ontdekt dat zijn broer Andy nog leeft en voor H.I.V.E werkt. Thea sluit zich ook aan bij Team Arrow onder de naam "Speedy". Ondertussen gebruikt Laurel de Lazarus Put van Ra's al Ghul om Sara weer tot leven te brengen. In Flashbacks komen we erachter dat Oliver terug is gestuurd naar het eiland om daar de organisatie 'Shadowsphire' te infiltreren.

Seizoen 5[bewerken]

In seizoen 5 begint Oliver met het trainen van nieuwe jonge superhelden 'Wild Dog', 'Artemis', 'Mister Terrific' en 'Ragman', nadat Laurel is vermoord door Damien Darhk, en John en Thea uit het team zijn gestapt. John gaat weer terug bij het leger, en Thea wordt Oliver's assistent nadat hij burgemeester van Starling City is geworden. Hij wordt ook bijgestaan door Adrian Chase die hem helpt Starling City schoon te vegen op een legale manier. Later rekruteert hij ook een vervanger voor Laurel; voormalig rechercheur bij de politie Dinah Drake. Oliver wordt ook bedreigd door de dodelijke schurk Prometheus, welke verbonden is met Oliver's verleden. Flashbacks laten zien hoe Oliver met de Bratva in Rusland in aanmerking is gekomen, en zien we hoe hij uiteindelijk weer terug op het eiland is gekomen.

Seizoen 6[bewerken]

In seizoen 6 is Oliver's vernieuwde team eindelijk volledig getraind. Maar ze worden opnieuw aangevallen door onverwachte oude vijanden die terugkeren naar Star City, wat Oliver er toe verplicht om de banden met zijn teamleden te heroverwegen. En gaat Oliver zijn zoontje alles van het vechten leren.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrollen[bewerken]

Acteur Personage
Stephen Amell Oliver Queen / The Arrow / The Green Arrow
Katie Cassidy Dinah Laurel Lance / Black Canary / Black Siren
Colin Donnell Tommy Merlyn
David Ramsey John Diggle / Spartan
Willa Holland Thea Queen / Speedy
Susanna Thompson Moira Queen
Paul Blackthorne Detective Quentin Lance / Detective/ Captain
Emily Bett Rickards Felicity Smoak / Overwatch
Colton Haynes Roy Harper / Arsenal
Manu Bennett Slade Wilson / Deathstroke
John Barrowman Malcolm Merlyn / Al Sahir / Dark Archer / Ra's Al Ghul
Echo Kellum Curtis Holt / Mister Terrific
John Segarra Adrian Chase / Prometheus
Rick Gonzalez Rene Ramirez / Wild Dog
Juliana Harkavy Dinah Drake / New Canary

Bijrollen[bewerken]

Acteur Personage
Jamey Sheridan Robert Queen
Celina Jade Shado / Mei
Audrey Marie Anderson Lyla Michaels
Kelly Hu China White / Chien na Wei
Colin Salmon Walter Steele
Byron Mann Yao Fei
Sebastian Dunn Edward Fyers
Jessica De Gouw Helena Bertinelli / The Huntress
Cynthia Addai Robinson Amanda Waller
Caity Lotz Sara Lance / Black Canary
Grant Gustin Barry Allen/The Flash
Carlos Valdes Cisco Ramon/vibe
Danielle Panabaker Caitlyn Snow/killer frost
Katrina Law Nyssa Al Ghul
Kevin Alejandro Sebastian Blood
Summer Glau Isabel Rochev
Dylan Neal Dr. Anthony Ivo
David Nykl Anatoly Knyazev
Amy Gumenick Carrie Cutter/Cupid
Karl Yune Maseo Yamashiro
Rila Fukushima Tatsu Yamashiro / Katana
Brandon Routh Ray Palmer/ the ATOM
Matt Nable Ra's al Ghul
Neal McDonough Damien Darhk
Parker Young Alex Davis
Alexander Calvert Lonnie Machin
Rutina Wesley Liza Warner
Anna Hopkins Samantha Clayton
Jack Moore William Clayton
Madison McLaughlin Evelyn Sharp/Artemis
Joe Dinigol Rory Regan/Ragman
Chad L. Coleman Tobias Church
Dolph Lundgren Konstantin Kovar
Lexa Doig Talia al Ghul
Melissa Benoist Kara Danvers/Supergirl
Nick Zano Nate Heywood
Kirk Acevedo Ricardo Diaz
Michael Emerson Cayden James

Productie[bewerken]

Arrow is ontwikkeld door Andrew Kreisberg, Greg Berlanti en Marc Guggenheim. De pilotaflevering werd geregisseerd door David Nutter, die ook de pilot van Smallville regisseerde. Vanaf het begin werd besloten om geen personages met superkrachten in de serie voor te laten komen, om het geheel zo realistischer te maken. Tevens moest de serie op zichzelf staan (dus geen connecties met de strip of met andere series), zodat ook kijkers die niet bekend waren met het personage de serie zouden kunnen volgen.

De serie wordt voornamelijk opgenomen in Vancouver. Verder worden beelden van Frankfurt, Center City, Back Bay en Tokio gebruikt voor de skyline van Starling City. De serie bevat meerdere verhaallijnen, zowel gesitueerd in het heden na Olivers terugkeer als in het verleden tijdens zijn verblijf op het eiland.

De muziek van de serie is gecomponeerd door Blake Neely.

Spin-off series (Arrowverse)[bewerken]

Arrow diende als start van een uitgebreider DC universum op The CW. Tot nu toe behoren onderstaande reeksen tot dit universum, dat ook wel "Arrowverse" word genoemd.

The Flash (2014-)[bewerken]

In twee afleveringen van seizoen 2 speelt het personage Barry Allen mee. Deze dienden als pilot voor The Flash.

Legends of Tomorrow (2016-)[bewerken]

Een tweede spin-off binnen de Arrowverse, getiteld Legends of Tomorrow, debuteerde in januari 2016. In een dubbele aflevering verspreid over seizoen 2 van The Flash en seizoen 4 van Arrow werd de basis voor deze serie gelegd, met de introductie van Rip Hunter, Vandal Savage, Hawkgirl en Hawkman. In DC's Legends of Tomorrow rekruteerd Rip Hunter een team van personages van zowel Arrow als The Flash. Hun taak bestaat er vooral in om de tijdlijn te beschermen. De Legends uit Arrow zijn Ray Palmer (Atom) & Sarah Lance (White Canary).

Vixen (2015-)[bewerken]

De 3de reeks binnen de Arrowverse is de animatie-internetserie Vixen. Het personage Vixen heeft een gastoptreden in seizoen 4 van Arrow, in de aflevering Taken.

Supergirl (2015-)[bewerken]

Vanaf seizoen 2, behoort Supergirl ook tot de Arrowverse. In seizoen 1 speelde The Flash al een bijrol in de reeks, waardoor de fans toen al suggereerde dat The CW de reeks zou kunnen overnemen van CBS. Dit werd enkele weken na de seizoensfinale ook bevestigd.

Externe link[bewerken]