Naar inhoud springen

Arsenaal van het Kremlin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arsenaal van het Kremlin
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Kremlin en Rode Plein, Moskou
Het Arsenaal
Land Vlag van Rusland Rusland
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 545
Inschrijving 1990 (14e sessie)
Kaart
Kaart
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Arsenaal van het Kremlin (Russisch: Оружейная палата) is een van de oudste musea van Moskou, opgericht in 1851 en gelegen in het Kremlin van Moskou.

Van oorsprong was het Arsenaal sinds 1508 een arsenaal. Die functie verviel bij de verhuizing van de hofhouding naar Sint-Petersburg. Tsaar Alexander I Pavlovitsj van het Keizerrijk Rusland besloot het toenmalige Arsenaal in te richten als een museum in 1806. De Brand van Moskou in 1812 ontstoken om Napoleon Bonaparte te verhinderen Moskou binnen te vallen, vernielde het Arsenaal grotendeels, nog voor het museum effectief voor het publiek geopend was geweest. Het werd herbouwd en deels nieuw gebouwd naar plannen van keizerlijk architect Konstantin Thon van 1844 tot 1851.

Tot de oudere stukken van de collectie behoren onder meer de Kroon van Monomach en de Orlovdiamant. De collectie werd uitgebreid na de Oktoberrevolutie onder meer met kunstschatten uit de kathedralen van het Kremlin waaronder de Aartsengel Michaëlkathedraal en de Twaalf Apostelenkerk maar ook uit het Hemelvaartklooster. Recenter werden ook een aantal Fabergé-eieren waaronder het Pamjat Azova-ei, het Standart-ei, het Ruiterstandbeeld van Alexander III, het Klaverblad-ei en de Witte lelieklok aan de collectie toegevoegd.

Het Arsenaal is tegenwoordig een onderdeel van de Moskou Kremlin Musea waar ook een aantal kerken zoals de Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder Gods, de Aartsengel Michaëlkathedraal, de Verkondigingskathedraal, de Twaalf Apostelenkerk en de Kleedafleggingskerk toe behoren evenals de Klokkentoren van Ivan de Grote.

Het bouwwerk is als onderdeel van het Kremlin en Rode Plein sinds 1990 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst als cultureel werelderfgoed.

Zie de categorie Kremlin Armoury van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.