Toneelschool Arnhem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf ArtEZ Toneelschool Arnhem)
Toneelschool Arnhem
Het Theatrium in de huidige locatie van de Toneelschool
Algemeen
Locatie Arnhem, Nederland
Opgericht 1956
Type toneelschool (hbo)
Algemeen directeur Ernst Braches
Studenten 30-40
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De ArtEZ Toneelschool Arnhem tot 2012 Toneelschool Arnhem is een toneelschool in Arnhem. In 2012 werd het opleidingsinstituut geïntegreerd in de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en is sindsdien geen opzichzelfstaande school meer. De naam toneelschool heeft de opleiding echter wel behouden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Arnhemse toneelschool werd in 1956 opgericht. De school is in de loop der jaren gevestigd geweest op verschillende locaties in de stad. In 2012 werd de school onderdeel van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en deed het zijn intrek in de nieuwbouwcomplex in het centrum van Arnhem.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De vierjarige hbo-opleiding leidt studenten op tot acteur. De Toneelschool Arnhem heeft plek voor tien nieuwe studenten per jaar. Een toelatingsexamen bepaalt de toelating door middel van een drietal auditierondes.

In het eerste jaar worden er voornamelijk in groepsverband praktijklessen gegeven als elementair spel, schermen, contactimprovisatie, fysieke improvisatie, stemtechniek en samenzang. Het tweede jaar bestaat ook uit veel praktijklessen, maar minder vaak klassikaal. Acteren voor de camera is dan een belangrijk onderdeel. Het derde jaar worden aangeleerde vaardigheden toegepast in projecten. Het laatste jaar bestaat voornamelijk uit stage bij professionele theatergezelschappen.

Bekende alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2016-2017 is de opleiding in Arnhem uitgeroepen tot beste van Nederland.
  • Actrice Kitty Courbois gaf tot vlak voor haar dood in 2017 les op haar oude school.