Arteria ovarica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arteria ovarica
Slagader
Doorsnede van het vrouwelijk voortplantingsstelsel, met o.a. de arteria ovarica
Gegevens
  Oorsprong Aorta abdominalis
Naslagwerken
Gray's Anatomy 154,603
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De arteria ovarica[1] is de slagader naar de eierstok (ovarium). Er zijn twee arteriae ovaricae, een voor elke eierstok. De arteria ovarica ontstaat uit de aorta abdominalis. Het is de vrouwelijke equivalent van de arteria testicularis.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De arteria ovarica ontstaat net als de arteria testicularis uit de aorta abdominalis, maar is aanzienlijk korter. De arteria ovarica verlaat namelijk niet de buikholte. Bij het bereiken van het bekken, maakt de slagader een bocht naar binnen toe. Het verloopt dan tussen twee ligamenten door, het ligamentum ovariopelvicum en het ligamentum latum uteri. Hierna ontstaan vertakkingen die de eierstok van bloed voorzien.

Bloedvoorziening[bewerken | brontekst bewerken]

De eierstok wordt door de arteria ovarica van zuurstofrijk bloed voorzien. Kleine vertakkingen lopen naar de urineleider (ureter) en de eileider (tuba uterina). Één vertakking loopt naar de baarmoeder en zorgt samen met de arteria uterina voor de bloedvoorziening. Sommige vertakkingen lopen door het lieskanaal naar de huid van de buitenste schaamlippen en de lies.

Embryologie[bewerken | brontekst bewerken]

De arteria ovarica en arteria testicularis zijn van oorsprong hetzelfde bloedvat. De testikels en ovaria liggen tijdens de embryologische ontwikkeling onder de nieren en in de buikholte. Wanneer deze organen indalen, de ovaria tot aan het bekken en de zaadballen tot in het scrotum, worden de slagaders geleidelijk aan langer.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme
  • Gray, Henry. VI. The Arteries 5a. 2. The Abdominal Aorta. In: Anatomy of the Human Body. Philadelphia: Lea & Febiger, 1918; Bartleby.com, 2000. https://www.bartleby.com/107/154.html. Geraadpleegd op 2 augustus 2013.