Arthropleura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arthropleura
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Laat-CarboonLaat-Perm
Arthropleura
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Myriapoda (Duizendpotigen)
Klasse:Arthropleuridea
Orde:Arthropleurida
Familie:Arthropleuridae
Geslacht
Arthropleura
Meyer, 1854
soorten
Fossiele pootafdrukken van Arthropleura
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Arthropleura op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Arthropleura[1][2][3][4] is een geslacht van uitgestorven duizendpotigen dat leefde tijdens het Laat-Carboon en waarvan de soorten variëren in lengte van 0,3 tot 2,5 meter.

Arthropleura kwam voor in de steenkoolmoerassen in Schotland en Noord-Amerika, ongeveer 300 miljoen jaar geleden. Omdat moerassen doorgaans drassig zijn, wordt aangenomen dat Arthropleura onder water kon overleven. Arthropleura kon ongeveer 2,5 meter lang worden. Deze grote lengte was mogelijk dankzij de hogere zuurstofconcentratie in het Carboon en het ontbreken van grotere gewervelde roofdieren. Er zijn meer fossielen van het 'spoor' dat Arthropleura achterliet dan van het dier zelf. De afstand tussen de afdrukken en de diepte daarvan doen vermoeden dat Arthropleura een vrij snelle loper was.

Hoewel de monddelen van Arthropleura nooit werden teruggevonden, wordt over het algemeen aangenomen dat Arthropleura een herbivore of detritivore levenswijze had, vergelijkbaar met hedendaagse miljoenpoten. In coprolieten die geassocieerd worden met Arthropleura werden immers fragmenten van Lycopsida en varens aangetroffen[5].