Arthur Auwers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arthur Auwers
Arthur Julius Georg Friedrich von Auwers
Arthur Auwers
Algemene informatie
Land Koninkrijk Pruisen
Geboortedatum 12 september 1838
Geboorteplaats Göttingen
Overlijdensdatum 24 januari 1915
Overlijdensplaats Groß-Lichterfelde
Begraafplaats cemeteries at Hallesches Tor
Werk
Beroep astronoom, academisch docent
Werkveld astrometrie
Werkgever(s) Koenigsberg Observatorium
Studie
School/universiteit Georg-August-Universität Göttingen, Albertina-universiteit
Promotor Eduard Luther
Persoonlijk
Talen Duits
Schrijftaal Duits
Diversen
Lid van Royal Society, Pruisische Academie van Wetenschappen, Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina, Beierse Academie van Wetenschappen en Geesteswetenschappen, Göttinger Academie van Wetenschappen, Russische Academie van Wetenschappen, Académie des sciences, Kungliga Vetenskapsakademien, American Academy of Arts and Sciences, Hongaarse Academie van Wetenschappen, Russische Academie van Wetenschappen, National Academy of Sciences, Oostenrijkse Academie der Wetenschappen
Prijzen en onderscheidingen Orde van Verdienste voor Kunst en Wetenschap, Gouden medaille van de Royal Astronomical Society (1888), Bruce Medal (1899),[1] Beierse Maximiliaansorde voor Wetenschap en Kunst (1892), Foreign Member of the Royal Society (3 april 1879), James Craig Watson Medal (1891)
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Georg Friedrich Julius Arthur von Auwers (Göttingen, 12 september 1838 - Berlijn, 24 januari 1915) was een Duits astronoom.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde aan de universiteit van Göttingen en werkte later aan de universiteit van Königsberg. Zijn specialisatie binnen de astronomie was het bepalen en meten van posities en bewegingen van sterren met grote nauwkeurigheid.

Auwers ontdekte de dubbelsterren Sirius en Procyon door hun effect op de sterbeweging nog voor er telescopen waren die sterk genoeg waren om het te kunnen zien. Vanaf 1866 werd hij secretaris van de Pruisische Academie van Wetenschappen. Hij leidde tevens de onderzoeken naar de overgang van Venus om de afstand tussen de Zon en de Aarde accurater te kunnen bepalen, waardoor het mogelijk zou moeten worden ook de grootte van het zonnestelsel preciezer te bepalen.

Hij begon ook aan een project om alle hemelkaarten samen te brengen in een. Hiervoor begon hij met één catalogus van nebula (sterrennevels), dat in 1862 werd uitgegeven.

Zijn graf staat op het protestants Friedhof I der Jerusalems- und Neuen Kirchengemeinde in Berlin-Kreuzberg.

Zijn zoon, Karl von Auwers, is ook een bekende chemicus door zijn ontdekking van Auwers' synthese.

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dictionary of Scientific Biography, Sticker Bernhard, (Auwers, Arthur Julius Georg Friedrich von) Volume 1 pagina 339–340, uitgegeven door Charles Scribner's Sons, New York (1970), isbn: 0684101149
  • (de) AN 200 (1915) 185/186
  • (en) MNRAS 76 (1916) 284
  • (en) Obs 38 (1915) 177
  1. https://phys-astro.sonoma.edu/brucemedalists/arthur-auwers.