Arthurdendyus triangulatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arthurdendyus triangulatus
Arthurdendyus triangulatus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Eumetazoa (Orgaandieren)
Stam:Platyhelminthes (Platwormen)
Klasse:Rhabditophora
Orde:Seriata
Familie:Geoplanidae
Geslacht:Arthurdendyus
Soort
Arthurdendyus triangulatus
(Dendy, 1895)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Arthurdendyus triangulatus op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Nieuw-Zeelandse landplatworm (Arthurdendyus triangulatus) is een platworm (Platyhelminthes). De worm is tweeslachtig. Het is een grote platworm (5 tot 20 cm), leverbruin tot paars met een lichte zijrand. De onderzijde is grijs gestippeld en de kop is spits. Hij is afkomstig uit Nieuw-Zeeland en inmiddels gevestigd in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. In Engeland blijkt deze soort al populaties regenwormen te hebben gereduceerd. Het dier heeft een vochtige en koele biotoop nodig. Hoewel de soort niet erg mobiel is, wordt zijn verspreiding in de hand gewerkt door het transport van de toplaag van de bodem en de handel in planten - hij kan meeliften in de grond die aan de wortels zit.

In 2019 is het dier op de Europese Unielijst voor invasieve exoten geplaatst[1].[2] Dat betekent dat bij aantreffen van Arthurdendyus triangulatus snelle uitroeiing noodzakelijk is. In Nederland moet de vondst worden gemeld bij de provincie.[3] In België kan een burger de waarneming ingeven in waarnemingen.be of het Nationaal Wetenschappelijk Secretariaat voor invasieve soorten op de hoogte brengen.

Het geslacht Arthurdendyus, waarin de platworm wordt geplaatst, wordt tot de familie Geoplanidae gerekend. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd in 1895 door Dendy.

  1. Europese IUS verordening. Geraadpleegd op juni 2021.
  2. UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/1262 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1141 om de lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten te actualiseren (25 juli 2019).
  3. VBNE (2019). Praktijkadvies Invasieve exotische dieren. [1]. Gearchiveerd op 24 juni 2020.