Artrave: The Artpop Ball

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ArtRave: The Artpop Ball (gestileerd als artRAVE: the ARTPOP ball) was de vierde concertreeks van de Amerikaanse zangeres Lady Gaga, ter promotie van haar vierde studioalbum Artpop uit 2013. De tour begon op 4 mei 2014 in Sunrise, Amerika en het laatste concert vond plaats in Parijs, Frankrijk op 24 november 2014. Ook de geannuleerde steden uit haar vorige The Born This Way Ball tour (2012-2013) maakten deel uit van deze tour. Een aantal concerten in het Noord-Amerikaanse deel van haar vorige tour, onder andere in New York en Nashville, werden geannuleerd vanwege een heupblessure.

Het logo van ArtRave: The ARTPOP Ball.

Live Nation heeft de tour geproduceerd en in de Verenigde Staten en het Verenigd koninkrijk werd het gesponsord door Absolut Vodka. Een aantal critici was van mening dat de tour te commercieel zou zijn. Dit werd meteen ontkracht door Live Nation top-man Arthur Fogel. Tickets voor veel concerten waren binnen enkele minuten uitverkocht, waardoor er in een aantal steden extra shows werden toegevoegd. Met ArtRave: The ARTPOP Ball stond Gaga in de top-tien van de Billboard Boxscore List voor de grootste concertreeksen van het jaar 2014. Ook bekroonde Billboard de tour met een negende plek op de lijst van Best Concert Tours of 2014, met een aantal van 76 shows wereldwijd. Ook bezoekers waren te spreken over de shows. Op 24 november 2014 werd de laatste show van ArtRave: The ARTPOP Ball live gestreamd vanuit de Bercy Arena in Parijs. ArtRave: The ARTPOP Ball had een totale opbrengst van ruim 83.000.000 dollar van 920.088 verkochten kaarten voor 76 shows.

Achtergrond[bewerken]

Tijdens de release periode van haar destijds nieuwe studioalbum Artpop hield Gaga een privé show in New York waar ze de nieuwe nummers liet horen en kunst ten toon stelde. Dit had de titel ArtRave. Dat concept werd later gebruikt in ArtRave: The ARTPOP Ball. Doordat alle shows uit The Born This Way Ball tour werden geannuleerd in Noord-Amerika, werd besloten om deze keer de concertreeks hier te beginnen. Lady Gaga zei tegen The Independent: "When I'm onstage with the Artpop Ball, the point of the show is to take what was the mess of my life and make art of it – to raise the spirit of artistic dreams and creativity and take all the things I was feeling in pain about, and rage... I take a much more meditative approach to the performance. I've got wide-open ears. The ArtRave has routines, and there's a performance-art aspect that has been designed."

Voordat de tour begon gaf Gaga zes shows (28, 30, 31 maart, 2, 4 en 6 april) in het Roseland Ballroom in Manhattan, New York. Als onderdeel van ArtRave: The ARTPOP Ball gaf Gaga ook een concert op South by Southwest (SXSW) Music Festival in Austin, Texas. De opbrengst van dit concert ging naar Gaga's Born This Way Foundation.

Ontwikkelingen[bewerken]

Podium[bewerken]

ArtRave: The ARTPOP Ball live vanuit Montreal.

Gaga vertelde tegen Capital FM dat ze een ander podium wilde dan de "Monster Pit" uit haar The Born This Way Ball tour, waarbij er één hoofdpodium was en ze dus alleen in één deel van de arena te zien was. Daarom besloten Gaga en haar team twee podia te bouwen: een standaard hoofdpodium en een extra podium aan het verre eind van de arena. Deze podia werden verbonden door een enorme "catwalk" die zich in delen spreidde over de gehele arena vloer. Door dit te realiseren werd de interactie tussen Gaga en het publiek in de arena groter. In maart 2014 tweette Gaga een foto van het hoofdpodium met een "calwalk" die zich splitste in een aantal kleinere podia midden in het publiek. Het hoofdpodium leek erg op de witte grot die ook voorkwam in de Disney-film The Little Mermaid uit 1989. Op de achtergrond waren er digitale sterren te zien en een maan.

De band werd in de "White Dome" geplaatst, zodat er meer ruimte was op het podium. Ook was er een piano verborgen op een klein podium aan het eind van een "catwalk" om ruimte te sparen. Aan de zijkanten van de arena vloer werd er een bar gebouwd, waar het publiek drankjes kon bestellen terwijl ze naar de show keken.