Artus Wolffort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Artus Wolffort door Anthony van Dyck
Aanbidding van de koningen (ca. 1615) - tentoonstelling kathedraal Antwerpen

Artus Wolffort (1581-1641), ook Wolffaert genoemd, was een Brabants kunstschilder uit Antwerpen. Zijn werken behoren tot de Vlaamse barokschilderkunst.

Hij studeerde eerst in Dordrecht waar zijn familie in 1581 naar was uitgeweken. Bij zijn terugkeer naar Antwerpen rond 1615 studeerde hij bij Otto van Veen en Peter Paul Rubens. Rubens beïnvloedde hem qua compositie en stijl.

Wolffort schilderde vooral scènes uit het leven van Christus en de kerkvaders. Pieter van Mol en Pieter van Lint waren twee van zijn leerlingen. Het schilderij Aanbidding van de koningen (zie foto) was een opdracht van het kleermakersambacht van Antwerpen. Het toont de figuren in kostbare gewaden, exuberante hoofddeksels en allerlei dure stoffen. Over de toeschrijving van het schilderij was men het lang oneens. Het kwam op naam van Deodaat del Monte, Pieter van Mol en Pieter van Lint. Recent stilistisch onderzoek schrijft het overtuigend toe aan Wolffort.

Het gemeentehuis van Aartselaar (ten zuiden van Antwerpen) wordt weliswaar "Wolffaertshof" genoemd, doch was niet de residentie van barokschilder Wolffort.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sint-Paulus-Info. Wetenschappelijk tijdschrift van de Sint-Paulusvrienden. Bouwstoffen voor de geschiedenis van de Antwerpse Sint-Pauluskerk. 72 nummers (1982 tot 2009).
  • Sirjacobs Raymond. Antwerpen Sint-Pauluskerk en Schatkamer. Vijftig hoogtepunten (2008).
  • Sirjacobs Raymond. Antwerpen Sint-Pauluskerk. Rubens en de Mysteries van de Rozenkrans (Nederlands, Frans, Duits, Engels) (2004).
  • Sirjacobs Raymond. Sint-Pauluskerk Antwerpen. Historische Gids (tweede volledig herwerkte druk 2001).

Links[bewerken | brontekst bewerken]


heilige Matteüs, Musée des beaux-Arts, Besançon