As Good as It Gets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
As Good as It Gets
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie James L. Brooks
Producent James L. Brooks
Bridget Johnson
Kristi Zea
Scenario Mark Andrus
James L. Brooks
Verhaal Mark Andrus
Hoofdrollen Jack Nicholson
Helen Hunt
Greg Kinnear
Cuba Gooding Jr.
Skeet Ulrich
Shirley Knight
Muziek Hans Zimmer
Montage Richard Marks
Cinematografie John Bailey
Productiebedrijf TriStar Pictures
Gracie Films
Distributie Sony Pictures Releasing
Première 6 december 1997
(Los Angeles)
Vlag van Nederland 12 februari 1998
Vlag van België 18 februari 1998
Genre Romantische komedie
Speelduur 139 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 50 miljoen
Opbrengst US$ 314 miljoen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

As Good as It Gets is een Amerikaanse film uit 1997, geregisseerd door James L. Brooks. As Good as It Gets gaat over de obsessieve-compulsieve schrijver Melvin Udall (gespeeld door Jack Nicholson) die ondanks zijn angststoornissen en vooroordelen vriendschap weet te sluiten met een serveerster (Helen Hunt), zijn homoseksuele buurman (Greg Kinnear) en een hondje, de griffon bruxellois Verdell. De film werd genomineerd voor zeven Academy Awards, waarvan hij er twee won.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Melvin Udall (gespeeld door Jack Nicholson) is een beroemde romanschrijver en een grove, sarcastische, verzuurde en bevooroordeelde misantroop, die lijdt aan obsessieve-compulsieve stoornissen en teruggetrokken in zijn appartement in Manhattan leeft. Iedereen die hem ontmoet krijgt een belediging toegeworpen. De enige persoon die met hem om kan gaan is zijn vaste serveerster Carol Connelly (Helen Hunt), een alleenstaande moeder die continu werkt om voor haar en haar zwaar astmatische zoontje te kunnen zorgen. Tegenover Melvin in hetzelfde appartementencomplex woont aanstormend kunstenaar Simon Bishop (Greg Kinnear), die vanwege zijn homoseksualiteit slachtoffer wordt van Melvins venijnige beledigingen.

Als Simon gewelddadig wordt overvallen door de jongen (Skeet Ulrich) die model stond voor een schilderij en in het ziekenhuis belandt, eist Simons agent en goede vriend Frank (Cuba Gooding Jr.) dat Melvin zorg draagt voor Simons hondje, Verdell. Alhoewel Melvin eerst afwijzend tegenover Verdell staat, weet het hondje het hart van de schrijver te veroveren. Het kost hem zelfs veel moeite om het hondje weer aan zijn rechtmatige eigenaar af te staan.

Melvins leven wordt verder ontwricht als Carol vakantie neemt bij het café om voor haar chronisch zieke zoontje te zorgen. Melvin regelt medische zorg voor het kind, zodat zij weer kan werken. Alhoewel hij dit eerst alleen lijkt te doen om zijn dagelijkse routine te herstellen, blijkt het later dat hij haar graag in zijn leven heeft.

Simon raakt ondertussen door het ziekbed vervreemd van zijn vrienden en kennissen, waaronder zelfs Verdell, die Melvin lijkt te verkiezen boven Simon, en raakt in een depressie. Ook komt hij door een slinkend netwerk in financiële problemen. Frank, zijn agent, overtuigt Melvin ervan dat hij Simon naar zijn ouders in Baltimore moet rijden, aan wie hij om geld kan vragen. Melvin voelt zich ongemakkelijk bij het idee om enkele dagen alleen met Simon op pad te zijn, en vraagt aan Carol of zij hen wil vergezellen.

Tijdens de reis voelt hij zich bedreigd door Simon, die het gelijk goed met Carol kan vinden. Melvin weet niet hoe hij de situatie moet aanpakken, wat resulteert in afstandelijkheid en beledigingen richting Carol. Carol begon juist echter voor hem te vallen. Als hij bijvoorbeeld bij een tussenstop in een hotel aan haar verklaart dat zij hem onbewust ertoe aanzet zichzelf te veranderen in een beter mens ("You make me want to be a better man") en zij antwoordt dat dat het grootste compliment was dat ze misschien ooit heeft gehad, verpest hij de situatie weer door te zeggen dat een belangrijke reden dat zij is meegevraagd was om te kijken of zij aantrekkelijk genoeg was om een homoseksuele man te kunnen verleiden.

Na de reis is de relatie tussen Simon en Melvin verbeterd, en Simon trekt zelfs bij Melvin in. De relatie tussen Melvin en Carol is echter verslechterd. Simon ziet de aantrekkingskracht tussen de twee en vindt dat de relatie een kans zou moeten krijgen. Hij probeert eerst Carol ervan te overtuigen dat ze hem een kans moet geven, maar zij weigert. Uiteindelijk weet hij Melvin ervan te overtuigen om achter haar aan te gaan. Melvin weet haar uiteindelijk voor zich te winnen, onder andere door een deel van zijn dagelijkse routine te doorbreken. Aan het einde van de film lopen ze samen weg.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Jack Nicholson Melvin Udall
Helen Hunt Carol Connelly
Greg Kinnear Simon Bishop
Cuba Gooding Jr. Frank Sachs
Jill the Dog Verdell
Skeet Ulrich Vincent Lopiano
Shirley Knight Beverly Connelly
Yeardley Smith Jackie Simpson
Lupe Ontiveros Nora Manning
Jesse James Spencer Connelly
Lawrence Kasdan Dr. Green
Harold Ramis Dr. Bettes
Julie Benz Receptioniste

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie As Good as It Gets (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De originele filmmuziek werd gecomponeerd door Hans Zimmer. Een maand na de wereldpremière in de Verenigde Staten, bracht Sony Music een soundtrackalbum uit met de muziek uit de film.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Oscars 1998[bewerken | brontekst bewerken]

As Good as It Gets werd genomineerd voor zeven Oscars. Hij won er twee, voor de beste acteur (Nicholson) en beste actrice (Hunt). Het was de derde Oscar voor Jack Nicholson.

Broadcast Film Critics Association Awards[bewerken | brontekst bewerken]

 • Beste Acteur - Jack Nicholson (gewonnen)
 • Beste Film (nominatie)

Golden Globes[bewerken | brontekst bewerken]

 • Beste Film - Komedie/Musical (gewonnen)
 • Beste Acteur in een Film - Komedie/Musical - Jack Nicholson (gewonnen)
 • Beste Actrice in een Film - Komedie/Musical - Helen Hunt (gewonnen)
 • Beste Regie - James L. Brooks (nominatie)
 • Beste Mannelijke Bijrol in een Film - Greg Kinnear (nominatie)
 • Best Filmscript - Mark Andrus & James L. Brooks (nominatie)

MTV Movie Awards[bewerken | brontekst bewerken]

 • Beste Actrice - Helen Hunt (nominatie)

National Board of Review[bewerken | brontekst bewerken]

 • Beste Acteur - Jack Nicholson (gewonnen)
 • Beste Mannelijke Bijrol - Greg Kinnear (gewonnen)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • In een scène imiteert Verdell de hond een van Melvins gedragsstoornissen door net als Melvin over de spleten tussen de stoeptegels te stappen, in plaats van erop te staan. De filmmakers kregen dit voor elkaar door kleine obstakels tussen de spleten te leggen, waardoor de hond er niet op kon staan. In de postproductie zijn deze obstakels digitaal weggepoetst.
 • Verscheidene filmregisseurs en scenarioschrijvers zijn te zien in kleine cameo's, zoals Harold Ramis, Todd Solondz, Shane Black en Lawrence Kasdan.