Ascension (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ascension
Eiland van Verenigd Koninkrijk
Locatie
Locatie
Land Verenigd Koninkrijk
Eilandengroep Sint-Helena
Locatie Atlantische Oceaan
Algemeen
Oppervlakte 91 km²
Inwoners (2008) 885
Hoofdplaats Georgetown
Lengte 14 km
Breedte 12 km
Hoogste punt The Peak (859 m)
Detailkaart
Ile de l'ascension routes.svg
Foto's
Ascension ISS006.jpg

Ascension is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het valt onder de jurisdictie van Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha en is een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdplaats van Ascension is Georgetown.

Geschiedenis[bewerken]

Landschap van Ascension

Het eiland werd voor het eerst ontdekt door de Portugese zeevaarder João da Nova Castelia in 1501 maar die ontdekking had verder geen gevolgen. Met de herontdekking door de Portugese admiraal Afonso de Albuquerque op Hemelvaartsdag 1503 kreeg het eiland de naam Asençâo (Hemelvaart), wat later in het Engels Ascencion werd. Het eiland kreeg pas enige bewoning toen Napoleon Bonaparte op Sint Helena gevangen werd gehouden in 1815. Britten gingen er wonen om te voorkomen dat het eiland door Frankrijk ingenomen zou worden. In 1823, twee jaar na de dood van Napoleon, werd het eiland overgenomen door de Britse marine.

Tijdens de Falklandoorlog in 1982 werd het eiland gebruikt als uitvalsbasis voor de Royal Air Force en als bevoorradingspunt voor de uit Engeland komende schepen van de Royal Navy op weg naar hun posities bij de Falklandeilanden of Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden. De keuze viel op Ascension, omdat het zuidelijker en dichter bij de Falklandeilanden gelegen Sint-Helena niet over een vliegveld beschikt.

Externe link[bewerken]

Wikimedia Atlas Zie ook de Atlas van Ascension (eiland) op Wikimedia Commons.