Ascensionfregatvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ascensionfregatvogel
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2017)
Ascensionfregatvogel (Fregata aquila)
Ascensionfregatvogel (Fregata aquila)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Suliformes
Familie:Fregatidae (Fregatvogels)
Geslacht:Fregata
Soort
Fregata aquila
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ascensionfregatvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De ascensionfregatvogel (Fregata aquila) is een zeevogel uit de familie van de fregatvogels (Fregatidae). Het is een ernstig bedreigde vogelsoort die alleen bij het eiland Ascension broedt.

Het eiland Ascension met rechts het kleine eilandje Boatswainbird Islet

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De ascensionfregatvogel is gemiddeld 97 cm lang, met een spanwijdte van 165 cm. Mannetjes zijn zwart van boven en hebben een rode keelzak. Volwassen vrouwtjes zijn ook helemaal zwart en daarmee de enige fregatvogels met dit kenmerk. Verder zijn de poten rood en de snavel van volwassen vogels is donker.[2]

Verspreiding, leefgebied en foerageergedrag[bewerken | brontekst bewerken]

De ascensionfregatvogel broedt op Boatswainbird Islet, in het oosten van het eiland Ascension op een klein rotseiland dat 250 m noordelijk van het eiland ligt. In de 19de eeuw broedde de vogel ook op het grote eiland, daarna nam het aantal snel af. Er zijn daar vier kolonies gelegen op rotsrichels.

De vogel onderneemt zwerftochten in het zeegebied van de Atlantische Oceaan en is meer een predator van aan het zee-oppervlak voorkomende zeedieren zoals vliegende vissen en jonge soepschildpadden (Chelonia mydas) dan een kleptoparasiet.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

In 1996 werd de vogel als ernstig bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN gezet. In 1997 werd het aantal geschat tussen de 5 en 10-duizend. In 2000 werd ontdekt dan tde ascensionfregatvogel veel minder sterk bedreigd was en kreeg de status kwetsbaar op de Rode Lijst. In 2015 is een nieuwe beoordeling gemaakt maar deze is gebaseerd op tellingen uit 2001/02, met de aantekening dat er geen gegevens zijn over trends in aantallen. Het aantal werd geschat op 17 tot 21 duizend volwassen vogels.[1]