Ashcan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Palace Hotel

Ashcan was de naam voor het Amerikaanse detentiekamp voor Duitse gevangenen met een hoge rang. Het kamp, opgericht aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, bevond zich in het Luxemburgse stadje Mondorf-les-Bains in het Palace Hotel. Tussen mei en augustus 1945 werden hier vrijwel alle nog in leven zijnde topnazi's en hoge legerofficieren gevangenen gehouden die in afwachting waren van het proces in Neurenberg.

Opzet[bewerken]

De gevangenen werden op de derde en vierde verdieping van het Palace Hotel ondergebracht. De tweede verdieping was leeg en de Amerikanen hadden zich op de begane grond gehuisvest. De gevangenen konden zich vrij bewegen en mochten zelfs in het park rondlopen en vrijuit met elkaar spreken. De Amerikanen gaven de gevangenen deze vrijheid met de bedoeling dat ze in de verhoren meer informatie zouden los laten.

Op tien augustus 1945 werden de gevangenen overgebracht naar Neurenberg. Het kamp werd in september 1945 opgeheven. Het gebouw deed hierna nog enkele decennia dienst als hotel en werd in 1988 afgebroken.

Gevangenen[bewerken]

Foto van gevangenen

Nazi's[bewerken]

Militaire officieren[bewerken]