Askeran (gewest)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Askeran
Ասկերան, Խաչեն
Gewest in Nagorno-Karabach Vlag van Nagorno-Karabach
Ligging van Askeran in Nagorno-Karabach
Coördinaten 40°12'37,1"NB, 46°48'33,1"OL
Algemeen
Oppervlakte 1192,82 km²
Inwoners
(2015)
18.100
(15,1 inw./km²)
Hoofdstad Askeran
Overig
Aantal gemeenten 42
Portaal  Portaalicoon   Nagorno-Karabach

Askeran of Chatsjen (Armeens: Ասկերան, Askeran of Խաչեն, Khach’en; Azerbeidzjaans: Əsgəran) is een gewest in de Nagorno-Karabach (Artsach), een gebied dat formeel behoort tot het grondgebied van Azerbeidzjan. De facto gedraagt Nagorno-Karabach, hoewel niet erkend door de internationale gemeenschap, zich als een onafhankelijke republiek, waarbij sprake is van Armeense invloed op het bestuur[1].

Het bolwerk bij de stad Askeran
Overblijfselen bolwerk

Het gewest is 1192,82 km² groot en is dunbevolkt met 18.100 inwoners (2015).[2] De hoofdstad is het gelijknamige Askeran. Het gewest is onderverdeeld in 42 gemeenten.

Het is een bergachtig gebied, met steile riviervalleien en kloven, begroeid met bomen en struiken. Aan de westkant van de provincie ligt het Karabach-gebergte, met toppen van 2500-2750 meter. Het klimaat is vrij droog met gemiddeld rond 560 mm neerslag per jaar.

De agrarische sector is de belangrijkste voor de economie: land- en tuinbouw, wijnbouw, granen en veeteelt. Ook zijn er bedrijven die agrarische producten verwerken. Op het gebied van de provincie bevinden zich een aantal historische en archeologische monumenten, net over de grens met Merdakert liggen de ruïnes van Tigranakert.