Asko (witgoedmerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asko
Eigendom Gorenje
Motto of slagzin Inspired by Scandinavia
Land Zweden
Producten Ovens, kookplaten, koelkasten, wasmachines, wasdrogers, vaatwassers
Industrie Huishoudelijke apparaten, witgoed
Portaal  Portaalicoon   Economie
Een Asko 16004-bovenlader uit 1995

Asko Appliances AB of kortweg Asko, is een Zweeds witgoedmerk dat koelkasten, wasdrogers, vaatwassers en wasmachines maakt. Het merk komt uit Jung, Zweden, hoewel de apparaten van het merk niet meer in Zweden gebouwd worden, maar sinds 2012 in Slovenië. Asko behoort tot het duurdere/high-end marktsegment en heeft vooral concurrentie van het Duitse Miele en het Zwitserse Schulthess.

Het merk is bekend vanwege de wasmachines zonder ophangveren en het vele gebruik van metalen in plaats van plastic.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het bedrijf werd in 1950 opgericht onder de naam "Junga Verkstäder AB" door Karl-Erik Andersson, wiens eerste uitvinding een wasmachine was, om het leven van zijn moeder gemakkelijker te maken. Het bedrijf begon in 1965 met de productie van een volledig automatische wasmachine en een compacte vaatwasser en exporteerde hun apparaten vanaf 1967.

In 1984 kwam ASEA Cylinda op de Nederlandse markt met de slogan "Want Zweden zijn niet gauw tevreden", de importeur voor Nederland was Gerowi BV (Gebroeders Roetman Witgoed) in Genemuiden, in datzelfde jaar kwamen ook de wasmachines van het merk zoals we die nu kennen op de markt: geen ophangveren, vier schokdempers en een deur die direct op de buitentrommel aansluit. De bovenladers van het merk hadden dezelfde kuipophanging met vier schokdempers zonder ophangveren. Asko was in 1992 ook het eerste merk ter wereld met een wasmachine voor thuisgebruik die een frequentieomzettermotor gebruikte, de 20003.

In 1988, kort na de overname van ASEA door het Zwitserse Brown, Boveri & Cie werd de witgoedtak van het merk overgenomen door de Finse meubelfabrikant ASKO, een jaar later in Mei 1989 veranderde de naam in ASKO ASEA en uiteindelijk in 1992 naar alleen ASKO.

Asko Appliances werd eind Mei 2000 overgenomen door het Italiaanse Antonio Merloni (het moederbedrijf van onder andere Ariston) voor de som van 75 miljoen Euro. In juli 2010 werd Asko Appliances overgenomen door het Sloveense Gorenje, waarvan het nu het premiummerk is. De verkoop en import van Asko in Nederland is per 1 juni 2017 overgenomen van Alluance BV door ATAG Nederland.

Externe links[bewerken | bron bewerken]