Asma al-Assad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Asma al-Assad

Asma al-Assad, geboren Asma Fawaz al-Akhras, (Londen, 11 augustus 1975) is sinds 2000 de echtgenote van de Syrische president Bashar al-Assad en daarmee de first lady van Syrië.

Biografie[bewerken]

Fawaz Akhras, de vader van Asma al-Assad, een in Londen levende en werkende cardioloog, is afkomstig uit een invloedrijke Soennitische familie uit de Syrische stad Homs. Asma groeide in London in het stadsdeel West-Acton op. Ondanks haar moslim-afkomst bezocht ze aldaar een school vallend onder de Church of England; later ging ze naar een openbare school, waar ze de roepnaam 'Emma' aan overhield. Na haar eindexamen ging ze naar het King’s College London; ze studeerde hier informatica. Door haar professoren werd ze gezien als 'intelligent', 'open' en 'niet-traditioneel'.

Na haar studie werkte Asma als financieel analist voor de Deutsche Bank en voor de Amerikaanse bank JPMorgan Chase.

Echtgenote van Bashar al-Assad[bewerken]

Waarschijnlijk leerde Asma haar latere echtgenoot Bashar al-Assad kennen toen deze kort studeerde in London in het begin van de jaren negentig. Over de precieze omstandigheden is weinig bekend, behalve het feit dat beiden na zijn terugkeer naar Syrië in 1994 contact bleven houden. Het voor buitenstaanders verrassende huwelijk werd voltrokken in december 2000, kort nadat Bashar toetrad tot de regering. Uit het huwelijk werden tot heden 3 kinderen geboren: Hafiz (3 dec. 2001), Zein (5 nov. 2003) en Karim (16 dec. 2004).

Asma al-Assad is in tegenstelling tot haar voorgangster, Anisa Makhlouf, zichtbaar aanwezig als 'first lady'.

Externe links[bewerken]