Asmara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Asmara
Stad in Eritrea Vlag van Eritrea
Asmara
Asmara
Coördinaten 15° 20′ NB, 38° 56′ OL
Algemeen
Inwoners (2006) 579.000
Hoogte 2400 m
Foto's
Panorama van Asmara
Panorama van Asmara
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Asmara (Tigrinya: ኣስመራ, Asmera) is de hoofdstad van Eritrea. Met een bevolking van geschat 579.000 inwoners (2006) is het veruit de grootste stad van het land. Asmara ligt op 2400 meter hoogte.

Nabij de stad ligt de luchthaven Asmara. Een spoorlijn verbindt de stad met de havenstad Massawa.

Geschiedenis[bewerken]

Asmara was een dorpje tot ongeveer 1880, toen het een regionaal bestuurscentrum binnen Ethiopië werd. Het werd de hoofdstad van de Italiaanse kolonie Eritrea in 1900. Tegen het eind van de jaren dertig van de twintigste eeuw veranderden de Italianen het aangezicht van de stad enorm. Zij zetten verschillende gebouwen neer volgens een nieuw stadsplan, zoals de Sint-Jozefkathedraal. Zo verkreeg Asmara de bijnaam Piccola Roma (klein Rome). Nog steeds zijn er veel gebouwen met een Italiaans opschrift en bouwstijl.

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog met Ethiopië in 1993 werd vooral rond het vliegveld hevig gevochten.

In Asmara is weinig van deze oorlog terug te zien. De stad was nauwelijks beschadigd. Nadat Eritrea in 1991 een officieel onafhankelijke staat werd, werd de stad volop vernieuwd. Er werd overal in de stad gebouwd en beschadigde huizen werden gerenoveerd. Zij is nu een van de schoonste steden van Afrika.

Religie[bewerken]

Asmara is de zetel van de patriarch van Eritrees-orthodoxe Kerk. Tot 1998 was de patriarch slechts aartsbisschop van die kerk. In januari 2015 richtte paus Franciscus de kerkprovincie Eritrea op. het bisdom Asmara werd verheven tot metropolitaan aartsbisdom Asmara. De bisschop van Asmara, Menghesteab Tesfamariam, werd verheven tot aartsbisschop.[1]

Partnersteden[bewerken]

Geboren[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]