Asoka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asoka
Een reliëf in Sanchi met Asoka die in zijn strijdwagen de naga's in Ramagrama bezoekt
Keizer
Regeerperiode 268 – 232 v.Chr.
Voorganger Bindusara
Opvolger Dasaratha
Vader Bindusara
Moeder Subhadrangi
Geboren Onbekend
Patliputra (nu Patna)
Gestorven 232 v.Chr.
Patliputra
Partner Asandhimitra
Devi
Karuvaki
Padmavati
Tishyaraksha
Stela uit de eerste eeuw v.Chr., die een chakravartin (wereldheerser) uitbeeldt. Wellicht is de heerser in kwestie Asoka.

Asoka de Grote (of Ashoka, Aśoka) was de heerser van het Mauryaanse Rijk van 268 tot 232 voor Christus. Na een bloedige en gewelddadige overwinning in de oorlog om Kalinga kreeg hij spijt van het leed dat hij met deze oorlog anderen had aangedaan en bekeerde zich tot het boeddhisme. De naam Asoka is Pali voor "vrij van zorgen, vrij van leed, vrij van verdriet".

Asoka erfde en verenigde een enorm grondgebied, groter dan het huidige India. Tot zijn rijk behoorde het grootste deel van het Indische subcontinent, van het huidige Afghanistan tot Bengalen en zo ver zuidwaarts als Mysore.

Familie en vroege leven[bewerken | brontekst bewerken]

Asoka was de zoon van de Mauryaanse keizer Bindusara en een koningin genaamd Dhamma. Asoka had verscheidene oudere broers en zussen en één jongere: Vitasoka. Wegens zijn voorbeeldige intellect en strijdvaardigheid wordt gezegd dat hij de favoriete kleinzoon was van zijn grootvader Chandragupta Maurya, die zijn land tegen de invallen van Alexander de Grote beschermd had. De legende gaat dat toen Chandragupta Maurya zijn imperium voor het jaïnistische monniksleven verruilde, hij zijn zwaard wegwierp. Asoka vond het zwaard en hield het.

Heerschappij en bekering[bewerken | brontekst bewerken]

Het rijk van Asoka

Asoka's regeerperiode begon met zijn verovering van Kalinga, een van de laatste onafhankelijke staten in India. Het bloedvergieten waarmee deze verovering gepaard ging, door Asoka zelf geschat op 100.000 doden en in slavernij afgevoerde gevangenen, vervulde hem dusdanig van afschuw dat hij besloot zich te bekeren tot het boeddhisme en een filosofie van geweldloosheid ging nastreven. Hoewel hij deze laatste niet tot haar uiterste consequentie doorvoerde (het leger, de doodstraf en slavernij bleven bestaan), was het voortaan afgelopen met veroveringsoorlogen. Asoka demobiliseerde zijn leger, zijn netwerk van spionnen en een deel van zijn bureaucratie, en het Mauryarijk verleende voortaan staatssteun aan boeddhistische, jaïnistische en hindoeïstische bedelorden.[1] Bijgevolg wordt Asoka in alle boeddhistische stromingen, maar vooral in het Theravada, nog altijd beschouwd als een grote promotor en beschermer van het boeddhisme, en als het voorbeeld van een ideale, vredesgezinde en rechtvaardige koning, die het beste met zijn volk voorheeft.

In 250 v.Chr. vond onder de patronage van koning Asoka de derde boeddhistische raadsvergadering plaats. Na afloop van deze raadsvergadering zond koning Asoka verscheidene groepen monniken naar verschillende regio's in de aan hem bekende wereld, waaronder Bactrië, Ladakh, Nepal, Myanmar, Thailand en Sri Lanka, en mogelijk ook naar Alexandrië (in het huidige Egypte), Antiochië (in het huidige Turkije) en Athene.

Vroege geschiedenis van het boeddhisme voor meer informatie over de bekering en boeddhistische missies van koning Asoka.

De pilaren en edicten van Asoka[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Edicten van Asoka en Pilaren van Asoka voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.
Embleem van India

Het huidige embleem van India is een weergave van de top van een van de pilaren van koning Asoka, gevonden in Sarnath. Ook de vlag van India bevat een onderdeel van dezelfde pilaar. Koning Asoka liet deze pilaren van Asoka op belangrijke plaatsen in zijn rijk neerzetten. Op deze pilaren, maar ook op rotsen en in grotten, waren de edicten van Asoka aangebracht, inscripties over het religieuze leven, zijn beleid als koning en over hervormingen die hij doorvoerde. De religieuze inscripties betreffen veelal praktische boeddhistische leringen, maar ook leringen van andere religies als het jaïnisme en het brahmanisme. In deze inscripties maande koning Asoka zijn volk ook aan om religieuze tolerantie te praktiseren.

Citaat[bewerken | brontekst bewerken]

De Britse auteur H.G. Wells schreef over koning Asoka:

«In de geschiedenis van de wereld zijn er duizenden koningen en keizers geweest die zich 'grootheid', 'majesteit' en 'edelachtbare' noemden. Zij glansden voor een kort ogenblik, en verdwenen snel. Maar Asoka glanst en glanst helder als een heldere ster, zelfs tot de dag van vandaag.»

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ashoka van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. David Graeber, Debt: The First 5,000 Years. Melville House (2011), p. 234.