Aspect ratio (luchtvaart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spanwijdte vleugel

Aspect Ratio is in de luchtvaart de verhouding tussen de spanwijdte en de koorde van een vleugel. Het is de Engelse term die vaak gebruikt wordt. In het Nederlands geeft men de voorkeur aan "Slankheid : λ" hoewel ook de leterlijke vertaling vaak gebruikt wordt: "vormverhouding". Dit zegt namelijk alles. Het is een verhouding en wel van de vleugelvorm.

In formule:

Verschil in slankheid

Belang[bewerken]

Het belang van de slankheid komt tot uiting in de fijnheid van de vleugel. Fijnheid die de zweefcapaciteiten, of beter het rendement van de vleugel kenmerkt.

Hoe groter de slankheid hoe groter de fijnheid en hoe fijner de vleugel. Hoe fijner de vleugel hoe groter het glijgetal.

Om de kwaliteit van een vleugel te kunnen vergelijken berekent men de aspect ratio. Het toestel met de grootste aspect ratio zou in theorie het beste kunnen zijn. Uiteraard spelen nog meer eigenschappen mee, maar het geeft een uitgangspunt van vergelijking.

Vleugelvormen[bewerken]

De planvorm van een vleugel is het beeld dat je krijgt na projectie van de vleugel in het vlak dat door de koorden van het profiel gevormd wordt.

Je kan net zoals bij de vleugelprofielen duizend en één planvormen indenken, bedenken en/of bepalen. In de figuur een aantal frequent voorkomende vormen voor bekende vliegtuigtypes.

Zoals hiervoor gesteld heeft λ belang bij het vergelijken. De constructeur berekent dus λ. Bij een min of meer rechthoekige vleugelvorm is de slankheid relatief goed te bepalen. Het probleem begint bij niet symmetrische vormen waarbij er geen constante koorde is.

Vleugelvormen

Om toch eenduidig λ te kunnen bepalen past men een wiskundige truc toe.

Vermenigvuldig teller en noemer met hetzelfde getal, namelijk de spanwijdte b

Hierin is A de oppervlakte van de vleugel.

Merk op dat de variabele koorde uit de formule verdwenen is. Zowel teller als noemer kunnen perfect bepaald worden en dus ook de slankheid.

Voorbeelden[bewerken]

Een voorbeeld van een vliegtuig met een vleugel met zeer grote slankheid is het zweefvliegtuig. Door gebruik van composiet materialen is het tegenwoordig veel gemakkelijker om een dergelijk vliegtuig te bouwen. Ook de GlobalFlyer, het toestel waarmee Steve Fossett rond de wereld vloog, is een goed voorbeeld van een vliegtuig met zeer grote aspect ratio.

Zweefvlegtuig: Schleicher ASH25M