Aspromonte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Consolino in de Aspromonte.
Pentedattilo: een wegens het aardbevingsgevaar verlaten plaats in het zuidwesten van de Aspromonte

Aspromonte is een bergmassief en nationaal park in de provincie Reggio Calabria (Calabrië, Zuid-Italië). De naam betekent "ruwe bergen", zo genoemd door de boeren die het steile terrein en de rotsachtige gronden moeilijk te bewerken vonden. Het ziet uit op de Straat van Messina en wordt begrensd door de Ionische en de Tyrreense Zeeën en door de rivier de Pietrace. De hoogste top is de Montalto (1,956 m). De rotsen zijn hoofdzakelijk van gneis en micaschisten, die de kenmerkende overlappende terrassen vormen.

In de smalle kuststrook worden citrusvruchten, klimplanten en olijven verbouwd, terwijl op de hoger gelegen plaatsen de begroeiing vooral bestaat uit eik en steeneik onder de 1.000 m, en uit pijnbomen en fagi daarboven. De zeldzame bergamot, de citroengele vrucht die gebruikt wordt in parfums en als geurmiddel in de "Earl grey"-thee, groeit alleen in het zuiden van de Aspromonte.

Trekpleisters zijn het ski-oord Gambarie (1,311 m) en het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Polsi, in de comune San Luca. Een deel van de bevolking heeft de Griekse cultuur en taal behouden (de zogenaamde Griko).

Giuseppe Garibaldi, die hier op zijn tocht naar Rome aanbelandde, werd verslagen en gevangengenomen in augustus 1862 in de slag bij Aspromonte.

Externe link[bewerken]