Assassin's Creed (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Assassin's Creed (serie))
Ga naar: navigatie, zoeken
Assassin's Creed
Assassin's Creed logo.svg
Bedenker(s) Patrice Désilets
Jade Raymond
Corey May
Ontwikkelaar(s) Ubisoft Montreal
Ubisoft Annecy
Ubisoft Sofia
Ubisoft Milan
Ubisoft Toronto
Gameloft
Griptonite Games
Uitgever(s) Ubisoft
Muziek Jesper Kyd
Lorne Balfe
Winifred Phillips
Brian Tyler
Genre(s) Action-adventure
Navigatie
Eerste spel Assassin's Creed
(2007)
Laatste spel Assassin's Creed Syndicate
(2015)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Assassin's Creed is een serie computerspellen, aangevuld met romans en strips. Het eerste deel in de serie was Assassin's Creed uit 2007. De spellen zijn voornamelijk ontwikkeld door Ubisoft Montreal en uitgegeven door Ubisoft.

De spellen spelen zich af in een fictieve geschiedenis bestaande uit gebeurtenissen uit de echte wereld en volgen de eeuwenoude strijd tussen de Assassijnen, die vechten voor vrede door vrije wil, en de Tempeliers, die vrede verlangen door beheersing.

Algemeen[bewerken]

De Assassin's Creed-spellen draaien vooral rond de rivaliteit tussen twee oude, geheime genootschappen: de Assassijnen en de Tempeliers. Hun indirecte relatie tot een oud ras dat dateert van voor de mensheid speelt ook een grote rol. Diens samenleving werd samen met een groot deel van de biosfeer van de aarde vernietigd door een gigantische zonnestorm. Het gedeelte van de spellen dat zich in de moderne tijd afspeelt, begint in het jaar 2012. Desmond Miles speelt hierin de hoofdrol. Hij is op dat moment een barman en een afstammeling van een aantal prominente Assassijnen. Hoewel hij werd opgevoed als Assassijn, verliet hij zijn nomadische familie om een gebruikelijkere levensstijl te gaan volgen. In eerste instantie werd hij ontvoerd door de megacorporation Abstergo Industries, oftewel de hedendaagse Tempeliers, die zich bewust zijn van Desmonds afkomst. Desmond wordt gedwongen om de "Animus" te gebruiken. De Animus is een apparaat dat hem in staat stelt zijn "voorouderlijke herinneringen" te ervaren. Abstergo probeert de locatie van een aantal artefacten, genaamd de "delen van het paradijs", te achterhalen. De artefacten bevatten grote krachten, waarmee de mensheid beheerst kan worden. Daarnaast ontmoet Desmond een klein team hedendaagse Assassijnen. Hij stemt ermee in met hen samen te werken. Desmond maakt gebruik van hun versie van de Animus (de Animus 2.0) om verder te gaan met het ervaren van de herinneringen van zijn voorouders, zodat ze de locaties van aanvullende delen van het paradijs kunnen vinden. Hierdoor kunnen ze deze eerder terugvinden dan Abstergo. Terwijl hij deze herinneringen ervaart, worden een aantal vaardigheden genetisch naar Desmond gelekt. Dit wordt het overname-effect genoemd. Hierdoor doet hij een aantal vaardigheden van zijn voorouders op. Hij moet echter wel leren leven met het feit dat hij meerdere reeksen herinneringen en persoonlijkheden in zijn hoofd heeft zitten.

Binnen de Animus verkent Desmond de herinneringen van een aantal Assassijnen, waaronder Altaïr Ibn-La'Ahad, een aanvankelijk onteerde Assassijn die werkt om zichzelf te verlossen tijdens de Derde Kruistocht, Ezio Auditore da Firenze, een Italiaanse Assassijn aan het einde van de 15e en het begin van de 16e eeuw van de Italiaanse renaissance, en Ratohnhaké:ton, ook wel bekend als Connor, een half-Mohawk, half-Britse Assassijn tijdens de Amerikaanse Revolutie. Gedurende deze gebeurtenissen ontdekt Desmond toespelingen op het profetische einde van de wereld in 2012 van een voormalig proefpersoon van de Animus, genaamd proefpersoon 16. De gebeurtenis blijkt een herhaling te zijn van de ramp die de eerste beschaving uitroeide. Hij ontdekt dat met behulp van zijn herinneringen de aarde de tweede storm kan overleven. Tijdens zijn ervaringen wordt Desmond geholpen door holografische projecties van drie heersers van de eerste beschaving: Jupiter, Minerva en Juno. Nadat Desmond overlijdt om het voortbestaan van de aarde te garanderen, worden zijn herinneringen, die zijn opgeslagen in cyberspace, onderzocht door Abstergo, dat een nieuwe proefpersoon aanneemt om de Animus te gebruiken. De nieuwe proefpersoon herbeleeft de herinneringen van Edward Kenway, grootvader van Ratohnhaké:ton en een kaper/piraat tijdens de gouden eeuw van de piraterij.

Gameplay[bewerken]

De hoofdspellen worden tot en met Assassin's Creed III gespeeld door de ogen van Desmond Miles, maar tijdens het grootste deel van de spellen ervaart Desmond de herinneringen van zijn voorouders door middel van een geavanceerd apparaat, genaamd de Animus. De Animus biedt een diëgetische interface, die bijvoorbeeld de gezondheid, uitrusting en doelen van Desmonds voorouder tonen. Met behulp van de Animus kan de speler de Assassijn besturen om de synchronisatie tussen Desmond en de herinneringen van zijn voorouder te behouden. Als de speler handelingen uitvoert die tegen de normen en waarden van de Assassijnen ingaan of overlijdt, wordt de synchronisatie verbroken. Hierdoor wordt de speler gedwongen om bij een vorig controlepunt opnieuw te beginnen. Verder kan de speler niet in gebieden komen waar de Assassijn nooit is geweest.

Als de speler met een personage speelt, worden de spellen normaal gesproken gepresenteerd als derde persoon in een open wereld, gebaseerd op stealth en parkour. De spellen maken gebruik van een missiestructuur om het hoofdverhaal te kunnen volgen, waarin de speler over het algemeen een belangrijk persoon moet vermoorden of een geheime missie moet voltooien. Daarnaast zijn er in de hoofspellen een aantal zijmissies beschikbaar, zoals het in kaart brengen van grote steden vanaf een hoge plek, gevolgd door het uitvoeren van een "dodensprong" waarna de Assassijn in een hooiberg landt, het verzamelen van schatten die door de steden verborgen zijn, het verkennen van ruïnes voor relikwieën, het opbouwen van een broederschap bestaande uit Assassijnen om andere taken uit te voeren, of het financieren van de wederopbouw van een stad door winkels en andere voorzieningen aan te kopen en te verbeteren. Op bepaalde momenten kan de speler Desmond direct besturen, die met behulp van de Animus bepaalde vaardigheden heeft geleerd door het overname-effect. Daarnaast kan hij hierdoor ook gebruikmaken van het arendsoog, dat vrienden, vijanden en moorddoelwitten scheidt door ze in verschillende kleuren te verlichten. Via de interface van de Animus kan de speler een missie opnieuw spelen. In Assassin's Creed: Brotherhood bereikt de speler bijvoorbeeld betere synchronisatieresultaten door de missie op een bepaalde wijze uit te voeren, bijvoorbeeld door alleen het doelwit van de missie te doden.

De spellen gebruiken het concept van "opvallende" en "onopvallende" acties. "Opvallende" acties zijn acties zoals rennen, het beklimmen van gebouwen, of het springen over daken, waarbij de kans groter is dat de aandacht van nabije wachters wordt getrokken. Wanneer de wachters worden gealarmeerd, moet de speler tegen hen vechten of uit hun gezichtsveld ontsnappen en een schuilplaats zoeken, zoals een hooiberg of een put, en wachten totdat de wachters het opgeven. Het gevechtssysteem maakt gebruik van een aantal unieke wapens, pantsers en acties, waaronder een verborgen mes dat bevestigd is aan de onderkant van de arm van een Assassijn. Dit mes kan ook worden gebruikt om doelwitten geruisloos te vermoorden.

Spellen[bewerken]

Jaar Titel Platform(s) Ontwikkelaar(s)[1]
Derde Kruistocht
2007 Assassin's Creed PlayStation 3, Xbox 360, Windows Ubisoft Montreal
2008 Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles Nintendo DS, Android, iOS, Symbian, webOS, Windows Phone Gameloft
2009 Assassin's Creed: Bloodlines PlayStation Portable Ubisoft Montreal, Griptonite Games
Renaissance
2009 Assassin's Creed II PlayStation 3, Xbox 360, OS X, Windows, OnLive Ubisoft Montreal
2009 Assassin's Creed II: Discovery Nintendo DS, iOS Ubisoft Montreal, Griptonite Games
2010 Assassin's Creed: Project Legacy Facebook Ubisoft Montreal
2010 Assassin's Creed: Brotherhood PlayStation 3, Xbox 360, OS X, Windows, OnLive Ubisoft Montreal
2011 Assassin's Creed: Revelations[2] PlayStation 3, Xbox 360, Windows, Android, OnLive Ubisoft Montreal
2011 Assassin's Creed: Multiplayer Rearmed iOS
2011 Assassin's Creed: Recollection iOS
Kolonialisme
2012 Assassin's Creed III PlayStation 3, Wii U, Windows, Xbox 360 Ubisoft Montreal
2012 Assassin's Creed III: Liberation PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox 360, Microsoft Windows Ubisoft Sofia
2013 Assassin's Creed IV: Black Flag PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Windows, Xbox 360, Xbox One Ubisoft Montreal
2013* Assassin's Creed: Utopia[3] Android, iOS
2013 Assassin's Creed: Pirates iOS, Android, Windows 8, Windows Phone Ubisoft Paris
2014 Assassin's Creed Rogue PlayStation 3, Windows, Xbox 360 Ubisoft Sofia
Franse Revolutie
2014 Assassin's Creed Unity PlayStation 4, Windows, Xbox One Ubisoft Montreal
Chinees Keizerrijk
2015 Assassin's Creed Chronicles: China PlayStation 4, PlayStation Vita, Windows, Xbox One Ubisoft, Climax Studios
Kolonialisme
2014 Assassin's Creed: Identity iOS Ubisoft
Victoriaans tijdperk
2015 Assassin's Creed Syndicate PlayStation 4, Windows, Xbox One Ubisoft Quebec
India's bloed tijdperk
2016 Assassin's Creed Chronicles: India PlayStation 4, PlayStation Vita , Windows, Xbox One Ubisoft, Climax Studios
Russische Revolutie
2016 Assassin's Creed Chronicles: Russia PlayStation 4, PlayStation Vita, Windows, Xbox One Ubisoft, Climax Studios

Hoofdserie[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Assassin's Creed[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed (computerspel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Desmond is gevangengenomen door Abstergo en wordt gedwongen om een machine genaamd de Animus te gebruiken om de herinneringen van Altaïr Ibn-La'Ahad te verkennen tijdens de Derde Kruistocht. Desmond is getuige van de gebeurtenissen nadat Altaïr alle drie de principes van het broederschap der Assassijnen breekt wanneer hij probeert te voorkomen dat Robert de Sablé een deel van het paradijs meeneemt. Al Mualim, de leider van het broederschap, degradeert Altaïr tot beginner en geeft hem de taak om negen Tempeliers te vermoorden, waaronder De Sablé, om zijn vroegere status terug te krijgen. Altaïr vindt De Sablé uiteindelijk in het bijzijn van koning Richard I van Engeland. Hij waarschuwt de koning voor De Sablé, die hem wil doden. Altaïr verslaat De Sablé, maar bij zijn laatste woorden onthult De Sablé dat er tien Tempeliers zijn, waaronder Al Mualim, die nu het deel van het paradijs in bezit heeft. Altaïr keert terug om Al Mualim onder ogen te komen. Het vechten wordt hem moeilijk gemaakt door de illusies die door het deel van het paradijs gecreëerd worden, maar uiteindelijk lukt het hem Al Mualim te doden. Wanneer Altaïr het deel van het paradijs weer in handen krijgt, zien hij en degenen die meekijken via de Animus een holografische kaart met locaties van over de hele wereld waar andere artefacten zich bevinden. Op dat moment wordt Desmond uit de Animus gehaald en staat hij op het punt te worden gedood, maar zijn leven wordt gespaard door Lucy Stillman, een Assassijn die als mol opereert vanuit Abstergo. Zij beweert dat ze zijn herinneringen later mogelijk nog nodig hebben om verder onderzoek te doen. Desmond ontdekt dat een voormalig proefpersoon berichten heeft achtergelaten die alleen Desmond kan zien. Volgens de berichten zal in 2012 het einde van de wereld komen.

De eerste Assassin's Creed introduceerde elementen die ook in de daaropvolgende spellen terug zouden keren. Het spel probeert historische versies te creëren van Masyaf (waar het broederschap is gevestigd), Jeruzalem, Akko en Damascus, en het verhaal bevat een aantal gedocumenteerde historische figuren. Het gevirtualiseerde Animus-systeem en de parkour-, klim- en stealth-elementen zijn allemaal beschikbaar in deze titel, evenals de initiële vorming van het gevechtssysteem. De speler moet eerst in elke stad een aantal zijmissies voltooien voordat hij of zij een moordmissie van een leider van een lokaal broederschap kan ontvangen. Bij later uitgebrachte spellen is deze voorwaarde niet van toepassing.

Assassin's Creed II[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed II voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Lucy keert terug en helpt Desmond uit Abstergo te ontsnappen. Ze neemt hem mee naar een schuilplaats van de Assassijnen en stelt hem voor aan Shaun Hastings, een historicus, en Rebecca Crane, die hen technische ondersteuning biedt. Desmond maakt daar gebruik van een verbeterde versie van de Animus en kruipt in de huid van Ezio Auditore da Firenze, een jonge edelman uit de late 15e eeuw in Florence. Ezio's vader en broers worden op bevel van een corrupte ambtenaar van de Tempeliers geëxecuteerd. Hij en zijn moeder en zus vertrekken om zich te verbergen in een villa in Monteriggioni. De villa is in het bezit van zijn oom Mario, die Ezio opleidt tot Assassijn. Ezio en Mario ontdekken dat Rodrigo Borgia het boegbeeld is van een aantal Tempeliers, die allemaal medeplichtig waren aan de executie van zijn familie. Met de hulp van bondgenoten zoals Leonardo da Vinci, vermoordt Ezio stuk voor stuk de Tempeliers met een lage rang. Hij komt erachter dat Borgia een deel van het paradijs genaamd de appel heeft verkregen. Uiteindelijk drijft Ezio Borgia in het nauw, waarna Borgia het deel van het paradijs overhandigt en vlucht. Vervolgens wordt Ezio ingewijd in het broederschap. Op basis van hun Codex geloven ze dat hij een profeet is. Tien jaar later ontdekt het broederschap dat Borgia paus Alexander VI is geworden. Borgia gebruikt de invloed van de kerk om de Tempeliers te versterken. Ezio besluit om Vaticaanstad binnen te dringen en Borgia te confronteren. Eenmaal daar ontdekt hij dat de pauselijke staf ook een deel van het paradijs is. Nadat Ezio Borgia heeft verslagen maar zijn leven heeft gespaard, gebruikt hij zowel de appel als de pauselijke staf om een ruimte vol oude technologie te onthullen. Hij wordt vervolgens aangesproken door een hologram van een humanoïde vrouw die zichzelf Minerva noemt. Ze spreekt via Ezio direct tegen Desmond. Minerva legt uit dat haar samenleving eerder bestond dan de mensheid en dat een grote ramp ze bijna had uitgeroeid. Daarnaast waarschuwt ze dat er binnenkort nog zo'n soort gebeurtenis zal voordoen en dat het lot van de mensheid in Desmonds handen ligt. Na deze ontdekking komen Desmond en zijn bondgenoten erachter dat hun schuilplaats is gevonden door Abstergo en besluiten ze om te vluchten.

Vergelijkbaar met het eerste spel uit de serie, speelt Assassin's Creed II zich af in historisch nagemaakte versies van Venetië, Florence, Forlì, San Gimignano en het Toscaanse platteland. Het spel bevat gebeurtenissen uit deze periode als onderdeel van het verhaal. Missies zijn onderverdeeld in hoofdverhaalmissies (die weer zijn onderverdeeld in herinneringssequenties die gebeurtenissen uit Ezio's leven weerspiegelen) en zijmissies die op elk moment kunnen worden uitgevoerd. Deze missiestructuur komt ook weer terug in de overige spellen van de serie. De villa in Monteriggioni biedt een aantal functies die kunnen worden uitgebreid door geld te betalen voor upgrades van de omliggende gebouwen of door kunstwerken, wapens en kostuums te kopen voor de villa. Hierdoor zal de villa geld genereren voor de speler. De hoogte van dit bedrag wordt beïnvloed door de upgrades en de aankoop van deze artikelen. Daarnaast zijn er nog een aantal extra missies, zoals het vinden van geheime sluipmoordenaarszegels en het zoeken naar verborgen tekens die zijn achtergelaten door "proefpersoon 16", een voormalig gebruiker van de Animus. Deze tekens hinten naar de aard van Minerva's samenleving.

Assassin's Creed: Brotherhood[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed: Brotherhood voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Desmond en zijn bondgenoten trekken zich terug in de ruïnes van de villa in Monteriggioni. Desmond gaat weer op de Animus liggen om verder te gaan met Ezio's herinneringen, voornamelijk om achter de locatie van de appel te komen. Nadat Ezio Rodrigo Borgia heeft geconfronteerd, keert hij terug naar Monteriggioni, maar de villa wordt al snel aangevallen door troepen van Cesare Borgia, de zoon van Rodrigo. Mario wordt gedood en de appel wordt gestolen. Ezio neemt wraak door te helpen het volk van Rome te bevrijden van de familie Borgia. Ezio werkt vanuit de duisternis om de stad tegenover de Borgia's te zetten. In de tussentijd sluiten burgers die willen meehelpen zich bij hem aan en leidt Ezio hen op tot Assassijn. Wanneer Ezio van plan is om Cesare en Rodrigo te vermoorden in het Castel Sant'Angelo, ziet hij dat Cesare zijn vader dwingt om een vergiftigde appel te eten, die Rodrigo had voorbereid om zijn zoon te doden. Ezio achtervolgt Cesare en uiteindelijk weet hij hem te overmeesteren, waarna hij de appel weer terugpakt. Cesare wordt naar een gevangenis in Viana gebracht, maar weet met de hulp van zijn bondgenoten te ontsnappen. De Assassijnen nemen het op tegen Cesare en de overgebleven Borgia-troepen. Uiteindelijk gooit Ezio Cesare van de kasteelmuren, waardoor hij sterft. Zonder zichtbare verdere bedreigingen, verstopt Ezio de appel onder het Colosseum. In het heden is Desmond in staat zich een weg te banen door de ondergrondse ruimtes onder het Colosseum, waarna hij de appel weet te vinden. Wanneer Desmond de appel oppakt, ziet hij opnieuw een hologramfiguur, die zichzelf Juno noemt. Juno dwingt Desmond om Lucy neer te steken (omdat Lucy is overgelopen naar de Tempeliers), waarna hij in een coma terechtkomt.

Brotherhood heeft veel overeenkomsten met Assassin's Creed II, al speelt Brotherhood zich voornamelijk af in Rome. Vergelijkbaar met de villa is de speler in staat geld uit te geven om winkels en andere voorzieningen in de stad te kopen en upgraden. Om de inkomsten te verhogen kan de speler daarmee geld verdienen. De speler zal echter eerst torens van Borgia (die verschillende delen van de stad beheersen) moeten vernietigen. Het broederschap der Assassijnen wordt in Brotherhood geïntroduceerd. Nadat de speler burgers heeft gered bij bepaalde gebeurtenissen, kan hij of zij deze burgers uitnodigen om zich aan te sluiten bij de Assassijnen. Ze kunnen dan naar bepaalde locaties door heel Europa worden gestuurd om ervaring op te doen en geld te verdienen. Daarnaast kunnen ze worden opgeroepen om de speler te helpen bij een missie. Voor het eerst in de serie bevat het spel online multiplayer. Spelers spelen als werknemers van Abstergo, die met behulp van de Animus in verschillende spelmodi in de genetische herinneringen van Tempeliers uit de renaissance duiken.

Assassin's Creed: Revelations[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed: Revelations voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Desmond komt weer bij bewustzijn in een virtuele omgeving binnen de Animus, het Animus-eiland, waar hij de digitale persoonlijkheid van proefpersoon 16 ontmoet. Proefpersoon 16 legt uit dat vanwege het trauma van het neersteken van Lucy, Desmond de herinneringen van zowel Altaïr als Ezio moet voltooien om in staat te zijn zijn geest te scheiden van die van hen en om uit zijn coma te komen. Echter, als hij dit doet, zal het eiland destabiliseren omdat de Animus dat herinneringssegment herstelt. Op een gegeven moment offert proefpersoon 16 zichzelf op zodat Desmond verder kan gaan. Desmond pikt Ezio's verhaal vele jaren na Brotherhood weer op. Ezio is nieuwsgierig naar de oorsprong van de Assassijnen en reist naar Masyaf om hun oorspronkelijke hoofdkwartier te zoeken. Hij vindt Altaïrs bibliotheek, maar de bibliotheek is op slot gezet met behulp van vijf sleutels. De Tempeliers zijn ook op zoek naar deze sleutels, omdat ze geloven dat in de bibliotheek een grote macht schuilt. Ezio reist naar Constantinopel, waar de sleutels door ontdekkingsreiziger Niccolò Polo zouden zijn verborgen. Hij ontdekt dat de stad verwikkeld is door de strijdende broers Selim en Ahmet, die strijden om het sultanaat. De Tempeliers zijn in het geheim betrokken bij de strijd. Terwijl Ezio naar de sleutels zoekt, ontmoet hij Sofia Sartor, op wie hij al snel verliefd wordt. Uiteindelijk wordt ontdekt dat Ahmet als tussenpersoon voor de Tempeliers werkt en wordt hij gedood door Selim. Hij bedankt Ezio voor zijn hulp, maar verbant hem voor zijn eigen bestwil uit de stad.

Ezio gebruikt de sleutels om Altaïrs herinneringen na de dood van Al Mualim mee te maken. In deze herinneringen is te zien dat Altaïr zijn vrouw en jongste zoon heeft verloren tijdens een staatsgreep binnen de Assassijnen, gevolgd door een twintig jaar durend, zelf opgelegd ballingschap. Uiteindelijk keert Altaïr terug naar Masyaf, doodt de usurpator, en herovert zijn macht. Wanneer zijn overlijden nadert, schrijft Altaïr de sleutels in met zijn herinneringen en geeft ze aan zijn vriend Niccoló om ze te verbergen op een afgelegen locatie, waarna hij voor altijd in zijn bibliotheek verdwijnt. In Ezio's tijd gaan hij en Sofia naar Masyaf om de bibliotheek te openen. Hij vindt Altaïrs lijk en het deel van het paradijs dat hij bezat. Ezio laat zowel het deel van het paradijs als zijn wapens achter en spreekt direct tegen Desmond, wetend dat hijzelf slechts een doorgeefluik is, en hoopt dat hij het antwoord vindt dat hij nodig heeft. Desmond wordt vervolgens opnieuw door een holografisch figuur benadert, ditmaal Jupiter. Jupiter legt uit dat hun samenleving had geprobeerd technologie te gebruiken om de vernietiging van het aardoppervlak door een enorme zonnevlam te stoppen, maar dit was tevergeefs gebleken. Ze hadden hun kennis echter opgeslagen in verschillende kerkers die gekoppeld waren aan een centrale kerker. Desmond moet deze kerker gebruiken om een soortgelijke zonnevlam die binnenkort zal plaatsvinden te stoppen. Desmond ontdekt dat de kerker zich bevindt in New England. Hij ontwaakt uit zijn coma en ziet daar Rebecca, Shaun en, tot zijn verrassing, zijn vader William. Nadat Desmond te horen heeft gekregen dat Lucy is overleden aan haar verwondingen, vertelt hij zijn bondgenoten over de tempel in New York die de mensheid zal redden.

Revelations bevat een groot aantal nieuwe systemen, waaronder extra wapens. Het maken van bommen is ook nieuw. De speler kan explosieve bommen, afleidingsbommen en tactische bommen maken door gebruik te maken van materialen die in de wereld te vinden zijn. Naarmate de speler vordert in het spel, kan Ezio nieuwe rekruten opleiden om schuilplaatsen te verdedigen. Daarnaast wordt het haakmes geïntroduceerd. Het haakmes kan gebruikt worden tijdens free-running en in gevechten. De multiplayermodus keert terug in Revelations, dit keer met meer personages, modi en kaarten.

Assassin's Creed III[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed III voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed IV: Black Flag[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed IV: Black Flag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed Rogue[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Rogue voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed Unity[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Unity voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed Syndicate[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Syndicate voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Overige spellen[bewerken]

Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed: Bloodlines[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed: Bloodlines voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed II: Discovery[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed II: Discovery voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed: Project Legacy[bewerken]

Assassin's Creed: Recollection[bewerken]

Assassin's Creed: Multiplayer Rearmed[bewerken]

Assassin's Creed III: Liberation[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed III: Liberation voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed: Pirates[bewerken]

Assassin's Creed Memories[bewerken]

Assassin's Creed Chronicles[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Chronicles voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed Identity[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Identity voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken]