Assassin's Creed (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Assassin's Creed (spellenreeks))
Ga naar: navigatie, zoeken
Assassin's Creed
Assassin's Creed logo.svg
Bedenker(s) Patrice Désilets
Jade Raymond
Corey May
Ontwikkelaar(s) Ubisoft Montreal
Ubisoft Annecy
Ubisoft Sofia
Ubisoft Milan
Ubisoft Toronto
Gameloft
Griptonite Games
Uitgever(s) Ubisoft
Muziek Jesper Kyd
Lorne Balfe
Winifred Phillips
Brian Tyler
Genre(s) Action-adventure
Navigatie
Eerste spel Assassin's Creed
(2007)
Laatste spel Assassin's Creed Origins
(2017)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Assassin's Creed is een serie computerspellen, aangevuld met romans en strips. Het eerste deel in de serie was Assassin's Creed uit 2007. De spellen zijn voornamelijk ontwikkeld door Ubisoft Montreal en uitgegeven door Ubisoft.

De spellen spelen zich af in een fictieve geschiedenis bestaande uit gebeurtenissen uit de echte wereld en volgen de eeuwenoude strijd tussen de Assassijnen, die vechten voor vrede door vrije wil, en de Tempeliers, die vrede verlangen door beheersing.

Algemeen[bewerken]

De Assassin's Creed-spellen draaien vooral rond de rivaliteit tussen twee oude, geheime genootschappen: de Assassijnen en de Tempeliers. Hun indirecte relatie tot een oud ras dat dateert van voor de mensheid speelt ook een grote rol. Diens samenleving werd samen met een groot deel van de biosfeer van de aarde vernietigd door een gigantische zonnestorm. Het gedeelte van de spellen dat zich in de moderne tijd afspeelt, begint in het jaar 2012. Desmond Miles speelt hierin de hoofdrol. Hij is op dat moment een barman en een afstammeling van een aantal prominente Assassijnen. Hoewel hij werd opgevoed als Assassijn, verliet hij zijn nomadische familie om een gebruikelijkere levensstijl te gaan volgen. In eerste instantie werd hij ontvoerd door de megacorporation Abstergo Industries, oftewel de hedendaagse Tempeliers, die zich bewust zijn van Desmonds afkomst. Desmond wordt gedwongen om de "Animus" te gebruiken. De Animus is een apparaat dat hem in staat stelt zijn "voorouderlijke herinneringen" te ervaren. Abstergo probeert de locatie van een aantal artefacten, genaamd de "delen van het paradijs", te achterhalen. De artefacten bevatten grote krachten, waarmee de mensheid beheerst kan worden. Daarnaast ontmoet Desmond een klein team hedendaagse Assassijnen. Hij stemt ermee in met hen samen te werken. Desmond maakt gebruik van hun versie van de Animus (de Animus 2.0) om verder te gaan met het ervaren van de herinneringen van zijn voorouders, zodat ze de locaties van aanvullende delen van het paradijs kunnen vinden. Hierdoor kunnen ze deze eerder terugvinden dan Abstergo. Terwijl hij deze herinneringen ervaart, worden een aantal vaardigheden genetisch naar Desmond gelekt. Dit wordt het overname-effect genoemd. Hierdoor doet hij een aantal vaardigheden van zijn voorouders op. Hij moet echter wel leren leven met het feit dat hij meerdere reeksen herinneringen en persoonlijkheden in zijn hoofd heeft zitten.

Binnen de Animus verkent Desmond de herinneringen van een aantal Assassijnen, waaronder Altaïr Ibn-La'Ahad, een aanvankelijk onteerde Assassijn die werkt om zichzelf te verlossen tijdens de Derde Kruistocht, Ezio Auditore da Firenze, een Italiaanse Assassijn aan het einde van de 15e en het begin van de 16e eeuw van de Italiaanse renaissance, en Ratohnhaké:ton, ook wel bekend als Connor, een half-Mohawk, half-Britse Assassijn tijdens de Amerikaanse Revolutie. Gedurende deze gebeurtenissen ontdekt Desmond toespelingen op het profetische einde van de wereld in 2012 van een voormalig proefpersoon van de Animus, genaamd proefpersoon 16. De gebeurtenis blijkt een herhaling te zijn van de ramp die de eerste beschaving uitroeide. Hij ontdekt dat met behulp van zijn herinneringen de aarde de tweede storm kan overleven. Tijdens zijn ervaringen wordt Desmond geholpen door holografische projecties van drie heersers van de eerste beschaving: Jupiter, Minerva en Juno. Nadat Desmond overlijdt om het voortbestaan van de aarde te garanderen, worden zijn herinneringen, die zijn opgeslagen in cyberspace, onderzocht door Abstergo, dat een nieuwe proefpersoon aanneemt om de Animus te gebruiken. De nieuwe proefpersoon herbeleeft de herinneringen van Edward Kenway, grootvader van Ratohnhaké:ton en een kaper/piraat tijdens de gouden eeuw van de piraterij en Shay Patrick Cormac, een Tempelier tijdens de Zevenjarige Oorlog. Weer een ander proefpersoon kruipt in de huid van Arno Dorian, een Assassijn tijdens de Franse Revolutie, en Jacob en Evie Frye, broer en zus in het industriële Engeland van de negentiende eeuw.

Gameplay[bewerken]

De hoofdspellen worden tot en met Assassin's Creed III gespeeld door de ogen van Desmond Miles, maar tijdens het grootste deel van de spellen ervaart Desmond de herinneringen van zijn voorouders door middel van een geavanceerd apparaat, genaamd de Animus. De Animus biedt een diëgetische interface, die bijvoorbeeld de gezondheid, uitrusting en doelen van Desmonds voorouder tonen. Met behulp van de Animus kan de speler de Assassijn besturen om de synchronisatie tussen Desmond en de herinneringen van zijn voorouder te behouden. Als de speler handelingen uitvoert die tegen de normen en waarden van de Assassijnen ingaan of overlijdt, wordt de synchronisatie verbroken. Hierdoor wordt de speler gedwongen om bij een vorig controlepunt opnieuw te beginnen. Verder kan de speler niet in gebieden komen waar de Assassijn nooit is geweest.

Als de speler met een personage speelt, worden de spellen normaal gesproken gepresenteerd als derde persoon in een open wereld, gebaseerd op stealth en parkour. De spellen maken gebruik van een missiestructuur om het hoofdverhaal te kunnen volgen, waarin de speler over het algemeen een belangrijk persoon moet vermoorden of een geheime missie moet voltooien. Daarnaast zijn er in de hoofspellen een aantal zijmissies beschikbaar, zoals het in kaart brengen van grote steden vanaf een hoge plek, gevolgd door het uitvoeren van een "dodensprong" waarna de Assassijn in een hooiberg landt, het verzamelen van schatten die door de steden verborgen zijn, het verkennen van ruïnes voor relikwieën, het opbouwen van een broederschap bestaande uit Assassijnen om andere taken uit te voeren, of het financieren van de wederopbouw van een stad door winkels en andere voorzieningen aan te kopen en te verbeteren. Op bepaalde momenten kan de speler Desmond direct besturen, die met behulp van de Animus bepaalde vaardigheden heeft geleerd door het overname-effect. Daarnaast kan hij hierdoor ook gebruikmaken van het arendsoog, dat vrienden, vijanden en moorddoelwitten scheidt door ze in verschillende kleuren te verlichten. Via de interface van de Animus kan de speler een missie opnieuw spelen. In Assassin's Creed: Brotherhood bereikt de speler bijvoorbeeld betere synchronisatieresultaten door de missie op een bepaalde wijze uit te voeren, bijvoorbeeld door alleen het doelwit van de missie te doden.

De spellen gebruiken het concept van "opvallende" en "onopvallende" acties. "Opvallende" acties zijn acties zoals rennen, het beklimmen van gebouwen, of het springen over daken, waarbij de kans groter is dat de aandacht van nabije wachters wordt getrokken. Wanneer de wachters worden gealarmeerd, moet de speler tegen hen vechten of uit hun gezichtsveld ontsnappen en een schuilplaats zoeken, zoals een hooiberg of een put, en wachten totdat de wachters het opgeven. Het gevechtssysteem maakt gebruik van een aantal unieke wapens, pantsers en acties, waaronder een verborgen mes dat bevestigd is aan de onderkant van de arm van een Assassijn. Dit mes kan ook worden gebruikt om doelwitten geruisloos te vermoorden.

Spellen[bewerken]

Jaar Titel Platform(s) Ontwikkelaar(s)[1]
Derde Kruistocht
2007 Assassin's Creed PlayStation 3, Xbox 360, Windows Ubisoft Montreal
2008 Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles Nintendo DS, Android, iOS, Symbian, webOS, Windows Phone Gameloft
2009 Assassin's Creed: Bloodlines PlayStation Portable Ubisoft Montreal, Griptonite Games
Renaissance
2009 Assassin's Creed II PlayStation 3, Xbox 360, OS X, Windows, OnLive Ubisoft Montreal
2009 Assassin's Creed II: Discovery Nintendo DS, iOS Ubisoft Montreal, Griptonite Games
2010 Assassin's Creed: Project Legacy Facebook Ubisoft Montreal
2010 Assassin's Creed: Brotherhood PlayStation 3, Xbox 360, OS X, Windows, OnLive Ubisoft Montreal
2011 Assassin's Creed: Revelations[2] PlayStation 3, Xbox 360, Windows, Android, OnLive Ubisoft Montreal
2011 Assassin's Creed: Multiplayer Rearmed iOS
2011 Assassin's Creed: Recollection iOS
Kolonialisme
2012 Assassin's Creed III PlayStation 3, Wii U, Windows, Xbox 360 Ubisoft Montreal
2012 Assassin's Creed III: Liberation PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox 360, Microsoft Windows Ubisoft Sofia
2013 Assassin's Creed IV: Black Flag PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Windows, Xbox 360, Xbox One Ubisoft Montreal
2013* Assassin's Creed: Utopia[3] Android, iOS
2013 Assassin's Creed: Pirates iOS, Android, Windows 8, Windows Phone Ubisoft Paris
2014 Assassin's Creed Rogue PlayStation 3, Windows, Xbox 360 Ubisoft Sofia
Franse Revolutie
2014 Assassin's Creed Unity PlayStation 4, Windows, Xbox One Ubisoft Montreal
Chinees Keizerrijk
2015 Assassin's Creed Chronicles: China PlayStation 4, PlayStation Vita, Windows, Xbox One Ubisoft, Climax Studios
Kolonialisme
2014 Assassin's Creed: Identity Android, iOS Ubisoft
Victoriaans tijdperk
2015 Assassin's Creed Syndicate PlayStation 4, Windows, Xbox One Ubisoft Quebec
India's bloed tijdperk
2016 Assassin's Creed Chronicles: India PlayStation 4, PlayStation Vita , Windows, Xbox One Ubisoft, Climax Studios
Russische Revolutie
2016 Assassin's Creed Chronicles: Russia PlayStation 4, PlayStation Vita, Windows, Xbox One Ubisoft, Climax Studios
Ptolemaeïsch Egypte
2017 Assassin's Creed Origins PlayStation 4, Windows, Xbox One Ubisoft, Ubisoft Montreal

Hoofdserie[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Assassin's Creed[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed (computerspel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed II[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed II voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed: Brotherhood[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed: Brotherhood voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed: Revelations[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed: Revelations voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed III[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed III voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed IV: Black Flag[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed IV: Black Flag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed Rogue[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Rogue voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed Unity[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Unity voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed Syndicate[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Syndicate voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed Origins[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Origins voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Overige spellen[bewerken]

Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed: Bloodlines[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed: Bloodlines voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed II: Discovery[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed II: Discovery voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed: Project Legacy[bewerken]

Assassin's Creed: Recollection[bewerken]

Assassin's Creed: Multiplayer Rearmed[bewerken]

Assassin's Creed III: Liberation[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed III: Liberation voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed: Pirates[bewerken]

Assassin's Creed Memories[bewerken]

Assassin's Creed Chronicles[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Chronicles voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assassin's Creed Identity[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Assassin's Creed Identity voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken]