Naar inhoud springen

Assepoester: Terug in de Tijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Assepoester: Terug in de Tijd
Regie Frank Nissen
Producent Margot Pipkin
Scenario Steve Bencich
Ron J. Friedman
Eddie Guzelian
Robert Reece
Colleen Millea Ventimilia
Hoofdrollen Jennifer Hale
Lola Sanchez
Susan Blakeslee
Lesli Margherita
Corey Burton
Tami Tappan
Muziek Alan Zachary
Michael Weiner
Joel McNeely
Distributie Walt Disney Pictures
Première 6 februari 2007
Genre Animatie
Speelduur 72 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Voorloper Assepoester II: Dromen Komen Uit
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Assepoester 3 : Terug in de Tijd (originele titel Cinderella III: A Twist in Time) is een Amerikaanse direct-naar-video-animatiefilm van Disney, uitgebracht in 2007. Het is de tweede vervolgfilm op de animatiefilm Assepoester uit 1950. De film bevat in tegenstelling tot de vorige vervolgfilm, Assepoester II: Dromen Komen Uit, een verhaal dat direct aansluit op de eerste film.

De film is geregisseerd door Frank Nissen en behalve in het Engels ook in een Nederlandstalige versie uitgebracht.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het is precies een jaar geleden dat Assepoester en de prins zijn getrouwd. Om dit te vieren houden ze een picknick in het bos, samen met de fee door wie Assepoester eerder is geholpen en de muizen. Ze worden echter gezien door Anastasia, Assepoesters voormalige stiefzuster. Anastasia steelt de toverstaf van de fee en brengt die naar haar moeder, mevrouw Tremaine. Deze ontdekt al snel hoe ze de staf kan gebruiken wanneer Anastasia de fee er per ongeluk mee in een standbeeld verandert. Mevrouw Tremaine gebruikt de magie om de tijd terug te draaien naar het moment dat de hertog hun huis bezocht met het glazen muiltje, en past het muiltje op magische wijze aan zodat het Anastasia nu wel past. Anastasia wordt hierop tot de bruid van de prins gemaakt en Assepoester blijft met niets achter.

Assepoester is ervan overtuigd dat de prins zich haar nog wel zal herinneren als hij haar ziet en volgt haar stieffamilie naar het paleis. Tremaine gebruikt haar magie echter om de prins Assepoester te laten vergeten. Bovendien laat ze Assepoester arresteren en beveelt de wachters haar te verbannen uit het koninkrijk. De muizen besluiten hierop in te grijpen. Ze tonen de prins het andere muiltje dat Assepoester nog bij zich had, om hun verhaal te bevestigen. De prins reist Assepoester achterna en kan voorkomen dat ze wordt verbannen. Het ware plan van mevrouw Tremaine wordt onthuld en de koning beveelt om haar te laten arresteren.

Mevrouw Tremaine heeft echter nog een troef achter de hand. Ze verandert Anastasia in een dubbelgangster van Assepoester, en zet de echte Assepoester gevangen in een duivelse koets samen met Tom en Pieter. Met veel moeite kunnen de drie ontkomen en ze haasten zich naar het paleis. Daar is de bruiloftsceremonie tussen de prins en de valse Assepoester al aan de gang. Anastasia krijgt echter steeds meer last van haar geweten, en onthult wie ze werkelijk is. Mevrouw Tremaine en Drizella proberen haar en Assepoester in padden te veranderen, maar de prins kaatst de spreuk terug met zijn zwaard waardoor mevrouw Tremaine en Drizella zelf padden worden. Anastasia gebruikt de staf om zichzelf en de fee weer normaal te maken, waarna de fee de tijd herstelt naar hoe alles hoorde te zijn.

Stemacteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse stemacteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Assepoester: Terug in de Tijd was de laatste film gemaakt door de Australische tak van Disney. De studio werd korte tijd later gesloten.[1] Behalve in Australië vond ook veel tekenwerk voor de film plaats in Japan. De Japanse studio sloot eveneens na het uitkomen van de film.

Soundtrack[bewerken | brontekst bewerken]

De soundtrack van de film, met nummers als "Perfectly Perfect," "More than a Dream" en "At the Ball", werd geschreven door Alan Zachary en Michael Weiner. Hayden Panettiere schreef het lied voor de aftiteling; "I Still Believe."

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film kreeg over het algemeen betere kritieken dan de vorige film. Op Rotten Tomatoes scoorde de film 67% aan positieve beoordelingen.[2]

Dan Kois, schrijver voor het tijdschrift Slate, gebruikte Assepoester: Terug in de Tijd als voorbeeld van een goede vervolgfilm van Disney toen Disney aangaf te willen stoppen met het maken van meer direct-naar-video films.[3]

Veel critici ontdekten gelijkenissen tussen de film en de musical Twice Charmed: An Original Twist on the Cinderella Story.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]