Assimilatie (biochemie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Assimilatie is een biochemisch proces waarbij een organische verbinding wordt opgebouwd uit eenvoudigere organische componenten en/of uit anorganische stoffen zoals kooldioxide en water. Hiervoor is energie nodig.

Alle organismen vertonen assimilatie:

  • Autotrofe organismen voeren assimilatie uit met energie uit de omgeving. Ze kunnen door fotosynthese (fotoautotrofe organismen, zoals planten) of chemosynthese zelf energie uit de omgeving vastleggen in chemische verbindingen.
  • Heterotrofe organismen doen eveneens aan assimilatie, echter de energie die daarvoor nodig is, wordt gewonnen uit de dissimilatie van organische verbindingen.

Door de activiteit van autotrofe organismen neemt de biomassa toe, door de activiteit van heterotrofe organismen neemt de biomassa af.

Het belangrijkste assimilatieproces is de vorming van glucose en zuurstof uit water en koolstofdioxide in de fotosynthese. De chemische reactie voor fotosynthese is netto:

6 H2O + 6 CO2 C6H12O6 + 6 O2
6 water + 6 koolzuurgas glucose + 6 zuurstofgas

Bovenstaande nettoreactie geeft niet het werkelijke moleculaire verloop van de reactie weer: tijdens de lichtreactie zijn nog 6 extra watermoleculen nodig. Water treedt op als reductor of elektronendonor. De zuurstofatomen van dit water eindigen in het zuurstofgas dat bij de reactie ontstaat. Tijdens de donkerreactie worden zes watermoleculen gevormd, waar dan een deel van de zuurstof uit het kooldioxide terechtkomt. De volgende formule geeft dit door middel van kleuren weer:

12 H2O + 6 CO2 C6H12O6 + 6 H2O + 6 O2
12 water + 6 kooldioxide glucose + 6 water + 6 dizuurstof

De glucose die bij fotosynthese ontstaat, kan een bouwsteen voor andere organische verbindingen zijn (cellulose), of gebruikt worden als brandstof. Wanneer glucose verbrand wordt heet dat dissimilatie. Het proces loopt dan ruwweg omgekeerd aan fotosynthese, er komt water, kooldioxide en (chemische) energie vrij. Beide processen verlopen via vele stappen en zijn in detail zeer verschillend.

Externe link[bewerken]