Associatie KU Leuven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Associatie KU Leuven is een vzw die werd opgericht op 10 juli 2002. De partners waren hoger onderwijsinstellingen die reeds vroeger samenwerkten. De oprichting liep daardoor voorop op het Vlaamse Structuurdecreet van 2004 dat de invoering van de Bachelor-masterstructuur regelde. De vzw is erkend als universitaire associatie in de zin van het decreet. In tegenstelling tot de andere associaties in Vlaanderen betreft het hier een samenwerking met partners verspreid over Vlaanderen, waar andere associaties eerder een regionale samenwerking bestendigen.

Vanaf 2013 zou de Leuvense universiteit volgens de plannen van de beleidsploeg van KU Leuven rector Marc Vervenne daardoor een universiteit met verschillende campussen zijn, verspreid over heel Vlaanderen. Als hogescholen zullen die campussen instaan voor professionele opleidingen. Als lid van de universiteit zullen zij, regionaal verankerd, academisch onderwijs verzorgen en een eigen onderzoeksprofiel ontwikkelen, in nauwe samenhang met de professionele expertise die er voorhanden is. Op die manier zal de universiteit zich ontplooien als een sterk en beweeglijk netwerk.[1] Rector Mark Waer gaf reeds aan dat verder overleg nog nodig is.

Sinds 2005-2006 is André Oosterlinck voorzitter van de associatie KU Leuven.

De leden van de Associatie KU Leuven zijn:

Vanaf 2010-2011 zullen de artistieke opleidingen binnen de associatie gegroepeerd worden in een eigen faculteit, die niet van de deelnemende instellingen afhangt, maar rechtstreeks onder de associatie zal ressorteren. Het wordt een voortzetting van het reeds bestaande samenwerkingsverband "Instituut voor Onderzoek in de Kunsten" en zal zowel universitaire opleidingen (musicologie etc.) als masteropleidingen aan de hogescholen (visuele communicatie te Genk, Lemmensinstituut, Sint-Lukas etc.) groeperen.

De studenten van de verschillende instellingen worden lokaal vertegenwoordigd door hun eigen studentenraad. Zij zijn ook verenigd in een overkoepelende studentenraad, de Studentenraad Associatie Leuven.

Externe link[bewerken]