Associatie KU Leuven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Associatie KU Leuven is een vzw die werd opgericht op 10 juli 2002. De partners waren hoger onderwijsinstellingen die reeds vroeger samenwerkten. De oprichting liep daardoor voorop op het Vlaamse Structuurdecreet van 2004 dat de invoering van de Bachelor-masterstructuur regelde. De vzw is erkend als universitaire associatie in de zin van het decreet. In tegenstelling tot de andere associaties in Vlaanderen betreft het hier een samenwerking met partners verspreid over Vlaanderen, waar andere associaties eerder een regionale samenwerking bestendigen.

Vanaf 2012 werden de artistieke opleidingen binnen de associatie gegroepeerd worden in een eigen faculteit LUCA School of Arts, die niet van de deelnemende instellingen afhangt, maar rechtstreeks onder de associatie ressorteert. Het werd een voortzetting van het reeds bestaande samenwerkingsverband "Instituut voor Onderzoek in de Kunsten" en groepeert zowel universitaire opleidingen (musicologie etc.) als masteropleidingen aan de hogescholen (visuele communicatie te Genk, Lemmensinstituut, Sint-Lukas etc.).

Vanaf 2013 werd de Leuvense universiteit volgens de plannen van de beleidsploeg van KU Leuven rector Marc Vervenne daardoor een universiteit met verschillende campussen, verspreid over heel Vlaanderen. De hogescholen staan op die campussen in voor de professionele opleidingen. De KU Leuven verzorgt op die campussen, regionaal verankerd, academisch onderwijs en ontwikkelt daar een eigen onderzoeksprofiel, in nauwe samenhang met de professionele expertise die er voorhanden is. Op die manier kon de universiteit zich ontplooien als een sterk en beweeglijk netwerk.[1] Rector Mark Waer gaf evenwel in 2008 reeds aan dat verder overleg nog nodig is.

Sinds 2005-2006 is André Oosterlinck voorzitter van de associatie KU Leuven.

De leden van de Associatie KU Leuven zijn:

De studenten van de verschillende instellingen worden lokaal vertegenwoordigd door hun eigen studentenraad. Zij zijn ook verenigd in een overkoepelende studentenraad, de Studentenraad Associatie Leuven.

Externe link[bewerken]