Associatieve zoekmachine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een associatieve zoekmachine zoekt associaties bij de zoekvraag van de gebruiker. Deze associaties kunnen verwante zoektermen, spellingssuggesties of synoniemen zijn.

Associaties kunnen de gebruiker helpen wanneer die zijn zoekvraag nog niet goed gedefinieerd heeft. De gebruiker zou bijvoorbeeld iets willen weten over een feestdag, waarvan hij de naam vergeten is. Het zoekwoord "feestdag" geeft dan "Pasen", "Koninginnedag", "Offerfeest" etc. Ook kan het helpen woorden te begrijpen of in de juiste context te plaatsen. Zoeken op "offerfeest" maakt duidelijk dat het met de islam te maken heeft en een feestdag is.

Associatieve zoekmachines geven vaak ook een juister antwoord op zoekvragen in natuurlijke taal.

Ook de traditionele zoekmachines gaan zich steeds meer toeleggen op associatief zoeken. Zoekmachines zoals Google geven spellingssuggesties voor verkeerd of ongebruikelijk gespelde woorden. Als bij Google het zoekwoord "zoeken" wordt ingegeven, dan verschijnen onderaan de pagina: "zoeken op internet", "zoeken telefoon", "mensen zoeken" etc. Bij het zoeken op een homoniem in Wikipedia wordt de gebruiker een keuze voorgelegd. Microsoft introduceerde aan het eind van de zomer van 2007 de zoekmachine Tafiti. Tafiti is een zoekmachine met een grafische interface. Microsoft wilde met de introductie Silverlight onder de aandacht brengen. De interface heeft ook de optie "Tree view". De "Tree view", waarbij de zoekresultaten grafisch in een boomstructuur worden gezet, heeft ook veel weg van associatief zoeken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]