Assur-uballit I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Assur-uballit I
Aššur-uballiṭ I
Koning van Assur
Periode 1365 v.Chr.-1330 v.Chr.[1]
Voorganger Eriba-Adad I
Opvolger Enlil-nirari

Aššur-uballiṭ I was koning van Assyrië van ca. 1365 v. Chr. tot 1330 v. Chr., de eerste koning van het Midden-Assyrische Rijk. Hij volgde zijn vader Eriba-Adad I op.

Hij bevrijdde Aššur van de overheersing door Mitanni en droeg in belangrijke mate bij tot de ondergang van Mitanni. Mitanni was in een dynastieke strijd verwikkeld tussen Tushratta en eerst zijn broer Artatama II en daarna diens zoon Shuttarna III die zich als koningen der Hurrieten opwierpen en steun zochten bij de Assyrische vazalvorsten. Rond 1350 werd Tushratta vermoord, waarschijnlijk door Shuttarna III. Daarop verdeelden de Hettieten van Suppiluliuma I en de Assyiers het Mitanni-rijk onder elkaar en zonder enige strijd werd Assur-uballit opeens koning van een mogendheid met mogelijkheden. Dit laatste blijkt ook uit zijn diplomatieke contacten.

Uit de Amarna-brieven blijkt dat er een levendige diplomatieke verbinding met het Egypte bestond van Achnaton (ca. 1351-1333 v.Chr.) of Amenhotep III (ca. 1388-1351 v.Chr.). Assur-uballit gaf ook zijn dochter ten huwelijk aan Burnaburiaš II van Karduniaš in de hoop dat hij in de persoon van zijn kleinzoon een hereniging van het Tweestromenland kon bewerkstelligen. Toen de jonge prins werd vermoord, kwam hij tussenbeide en volgens sommige bronnen was hij degene die de nieuwe koning van Babylon op de troon zette, maar veel is onduidelijk.

In zijn tijd heeft de stad Ninive nog een vrij bescheiden rol als administratief en religieus centrum, maar de stad wordt wel genoemd op een stele in Aššur.[2]

Noten[bewerken]

  1. Mogelijk is de datering 1355 - 1320 v.Chr. afhankelijk van het aantal regeringsjaren van Ninurta-apil-ekur.
  2. (fr) Ninive et Aššur à l'époque médio-assyrienne.. Aline TenuSource: Iraq, Vol. 66, Nineveh. Papers of the 49th Rencontre Assyriologique Internationale,Part One (2004), pp. 27-33