Aster Aweke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aster Aweke
Aster Aweke
Algemene informatie
Geboren Gondar, 1960
Geboorteplaats GondarBewerken op Wikidata
Land Vlag van Ethiopië Ethiopië
Werk
Genre(s) soul
Beroep zangeres
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Aster Aweke (Gondar (Ethiopië), 1960)[1][2][3][4] is een Ethiopische zangeres. Ze wordt vaak genoemd als de Aretha Franklin van Afrika en woont de laatste jaren in de Verenigde Staten in Washington D.C..

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Aweke groeide op in Addis Abeba als dochter van een hoge staatsambtenaar en begon al op 13-jarige leeftijd te zingen. Haar voorbeeld was Bizunesh Bekele.

Haar carrière begon midden jaren 1970 als zangeres aan het traditierijke Hager-Fikir-Theater in Addis Abeba. Bovendien zong ze in plaatselijke Ethiopische bands. Ze werd uiteindelijk ontdekt en aangemoedigd door een van de bekendste Ethiopische muziekproducent Ali Tango. Op haar eerste opnamen werd ze op de fluit begeleid door Sakari Kukko, de leider van de Finse jazzfolkband Piirpauke, die op dat moment verbleef in Addis Abeba. Aster Aweke zong daarna in de gevestigde band Roha, maar verliet deze weer na een korte periode wegens de onrustige en onzekere politieke situatie tijdens de revolutie.

In 1981 besloot Aster Aweke het land te verlaten en kwam ze via Californië naar Washington, waar ze sindsdien woont. In 1989 werd ze ontdekt door Amerikaanse wereldmuziekproducenten en bracht ze haar eerste Amerikaanse album Aster uit. In 1996 bezocht ze voor de eerste keer weer Ethiopië.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]