Asterisme (sterrenkunde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De zomerdriehoek, bestaande uit Vega, Deneb en Altair

Een asterisme is een groepering van sterren die een figuur vormen, maar niet behoren tot de officiële sterrenbeelden. Asterismen liggen wel aan de oorsprong van veel sterrenbeelden, pas later zijn de sterrenbeelden gedefinieerd als specifieke gebieden aan de hemel (en dus niet als bepaalde figuren).

Een asterisme is slechts een schijnbare samenstand, wat net zoals bij de sterrenbeelden, niet wil zeggen dat deze sterren ook in werkelijkheid samen voorkomen in het heelal, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de sterren van een open sterrenhoop. Meestal staan ze op zeer verschillende afstanden van de aarde.

De sterren van een asterisme hoeven niet tot één sterrenbeeld behoren (zoals het “steelpannetje”), maar kunnen evengoed bestaan uit sterren van verschillende sterrenbeelden (zoals de zomerdriehoek).

Gemakkelijk waarneembare seizoensgebonden asterismen (in de noordelijke hemisfeer)[bewerken]

 • Winterzeskant, gevormd door de heldere sterren α Aurigae (Capella), α Tauri (Aldebaran), β Orionis (Rigel), α Canis Majoris (Sirius), α Canis Minoris (Procyon), en het koppel α en β Geminorum (Castor en Pollux, beide fungerend als één hoek van het winterzeskant).
 • Diamant van de Maagd, gevormd door de vier heldere lente-sterren α Canum Venaticorum (Cor Caroli), β Leonis (Denebola), α Virginis (Spica), en α Bootis (Arcturus).
 • Zomerdriehoek, gevormd door de drie heldere sterren α Lyrae (Wega), α Aquilae (Altair), en α Cygni (Deneb).
 • Herfstvierkant, in het sterrenbeeld Pegasus, gevormd door de sterren α Pegasi (Markab), β Pegasi (Scheat), γ Pegasi (Algenib), en α Andromedae (Sirrah).

Andere vrij gemakkelijk waarneembare asterismen (gerangschikt van noord naar zuid)[bewerken]

 • Zeven zusters van de pool (Seven Sisters of the Pole), op 0:00 / +86°45' in het sterrenbeeld Cepheus, ook wel bekend als de False Pleiades of 6th magnitude. Dit is een verrekijker-vriendelijk asterisme dat gemakkelijk kan worden opgespoord, mede omdat het betrekkelijk dicht tegen de poolster staat, en daarmee dus circumpolair is.
 • Kleine steelpan (Little Dipper), bestaande uit de zeven helderste sterren van het sterrenbreeld Kleine beer, met de ster α Ursae Minoris (Poolster / Polaris / Cynosura) op de tip van de steel.
 • Huis, bestaande uit de helderste sterren van het sterrenbeeld Cepheus. Dit asterisme ziet er uit als een kindertekening van een huis.
 • Hoorn des overvloeds (Horn of plenty), bestaande uit de sterren δ, ε, ζ, π, ρ, σ, τ, υ, φ, χ, en ω Draconis in het sterrenbeeld Draak. De Hoorn des overvloeds bevat het telescopisch asterisme Kemble 2 (Mini Cassiopeia / Kleine koningin).
 • Grote steelpan (Big Dipper), bestaande uit de zeven helderste sterren van het sterrenbeeld Grote beer. Op de sterrenkaart van National Geographic (A Map of the Heavens) staat dit asterisme aangeduid als Big Dipper. De kleine beer als Little Dipper.
 • Klein driehoekje in het noordelijkste gedeelte van het sterrenbeeld Ossenhoeder. Dit driehoekje staat net ten oosten van de heldere ster η Ursae Majoris (Benetnash) (de oostelijkste ster van de steelpan). De drie sterren van het kleine driehoekje kregen de aanduidingen θ, ι, en κ Bootis, ofwel Asellus Primus, Asellus Secundus, en Asellus Tertius. Op de sterrenkaart van National Geographic staat dit driehoekje aangeduid als Asellus.
 • W of M, bestaande uit de vijf helderste sterren van het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • Ruit (Lozenge), bestaande uit de vier sterren β Draconis, γ Draconis, ξ Draconis, en ι Herculis (de kop van het sterrenbeeld Draak, met nog een bijgevoegde ster uit het nabijgelegen sterrenbeeld Hercules).
 • Noorderkruis, bestaande uit de sterren die het vliegende lichaam van het sterrenbeeld Zwaan uitbeelden.
 • Frederik's glorie, bestaande uit de sterren ι, κ, λ, en ψ Andromedae. Dit asterisme was ooit een klein sterrenbeeld (Frederici Honores) dat echter door de I.A.U. (Internationale Astronomische Unie) werd afgevoerd wegens onnodig. Tegenwoordig doet het dienst als aanwijs-asterisme om de planetaire nevel NGC 7662 (Blauwe sneeuwbal) op te kunnen sporen (ten zuidwesten van Frederik's glorie).
 • Sporen van de springende gazelle, gevormd door een opvolging van opvallende ster-koppels in het zuidwestelijke gedeelte van het sterrenbeeld Grote beer. Deze koppels zijn: ι + κ Ursae Majoris (Talitha / Al Kaprah), λ + μ Ursae Majoris (Tania Borealis / Tania Australis), ν + ξ Ursae Majoris (Alula Boreale / Alula Australe) (bron: Starnames - their lore and meaning, R.H.Allen).
 • Gelijkbenige driehoek (Isosceles triangle), gevormd door twee opvallende ster-koppels in het zuidwestelijk gedeelte van het sterrenbeeld Grote beer, met nog een derde ster-koppel in het aangrenzende sterrenbeeld Lynx. Deze drie koppels zijn: ι + κ Ursae Majoris (Talitha / Al Kaprah), λ + μ Ursae Majoris (Tania Borealis / Tania Australis), 40-α + 38 Lyncis (bron: Starnames - their lore and meaning, R.H.Allen).
 • Kleine geitjes (the kids) in het sterrenbeeld Voerman, bestaande uit de driehoek gevormd door de sterren ε, ζ, en η Aurigae, ten zuidwesten van de heldere ster α Aurigae (Capella).
 • Kop van Medusa (Caput Medusae) in het sterrenbeeld Perseus, bestaande uit de sterren β (Algol, de duivelsster), π, ρ, en ω Persei.
 • Hoeksteen (Keystone), bestaande uit vier sterren in het sterrenbeeld Hercules: ε, ζ, η, en π Herculis.
 • Kleine driehoek in het sterrenbeeld Driehoek, bestaande uit de sterren 6-TZ, 10, en 12 Trianguli. De kleine driehoek was ooit een sterrenbeeld (Triangulum Minor), maar de I.A.U. (Internationale Astronomische Unie) vond één driehoek in dit gedeelte van de noordelijke sterrenhemel reeds voldoende. Tegenwoordig doet de kleine driehoek dienst als asterisme.
 • Noordervlieg in het sterrenbeeld Ram, bestaande uit de sterren 33, 35, 39, en 41-c Arietis. De noordervlieg was ooit een klein sterrenbeeld (Musca Borealis), maar de I.A.U. (Internationale Astronomische Unie) vond het bestaan ervan nutteloos, en aldus komt het niet meer voor op moderne sterrenkaarten. De sterren van de noordervlieg doen wel nog dienst als asterisme.
 • Zeven zusters (de zeer gemakkelijk waarneembare open sterrenhoop Messier 45 (Plejaden) in het sterrenbeeld Stier).
 • Kleine kreeft, bestaande uit de sterren 68, 74, 81, en 85 Geminorum. Dit asterisme was ooit een sterrenbeeld (Cancer Minor) in de zuidoostelijke hoek van het officieel erkende sterrenbeeld Tweelingen. De I.A.U. (Internationale Astronomische Unie) vond echter het bestaan van het officieel erkende sterrenbeeld Kreeft reeds voldoende. Het afgevoerde sterrenbeeld Kleine kreeft kan nog steeds dienst doen als aanwijs-asterisme om de planetaire nevel Abell 21 (Medusa nebula) op te sporen (een drietal graden ten zuidwesten ervan).
 • Kop van de stier, bestaande uit de opvallende ster α Tauri (Aldebaran) en de V-vormige sterrenhoop Hyaden.
 • Melotte 111 (dit is een vrij gemakkelijk waarneembare open sterrenhoop in het sterrenbeeld Hoofdhaar, deze sterrenhoop werd in het verleden aanzien als het borstelige eindgedeelte van de staart van de Leeuw) (tuft of Leo's tail).
 • Y, bestaande uit vier sterren in de sterrenbeelden Ossenhoeder en Noorderkroon: α Bootis (Arcturus), γ Bootis (Haris), ε Bootis (Pulcherrima), en α Coronae Borealis (Gemma).
 • Job's doodskist (Job's coffin), bestaande uit de sterren van het sterrenbeeld Dolfijn.
 • Sikkel, bestaande uit de sterren van de kop van het sterrenbeeld Leeuw.
 • Sfinx, bestaande uit de helderste sterren die het lichaam van het sterrenbeeld Leeuw uitbeelden.
 • Stier van Poniatowski, in het sterrenbeeld Slangendrager. Enkel de driehoekige kop van deze Poolse stier is herkenbaar, bestaande uit de sterren 67, 68, en 70 Ophiuchi. De stier van Poniatowski (Taurus Poniatovii) was een sterrenbeeld dat op oudere sterrenkaarten werd afgebeeld. De I.A.U. (Internationale Astronomische Unie) vond het bestaan van dit sterrenbeeld onnodig en bijgevolg ontbreekt het op hedendaagse sterrenkaarten. Tegenwoordig doet de Poolse stier (de driehoekige kop ervan) dienst als aanwijs-asterisme om de Ster van Barnard op te kunnen sporen (een tweetal graden ten noord-noordwesten ervan).
 • Drie wijzen, in het sterrenbeeld Orion, bestaande uit de drie gordelsterren δ (Mintaka), ε (Alnilam), en ζ Orionis (Alnitak).
 • Cirkel (Circlet), bestaande uit de sterren van de westelijke vis in het sterrenbeeld Vissen (ten zuiden van het herfstvierkant in het sterrenbeeld Pegasus).
 • Waterkruik (Water Jar) in het sterrenbeeld Waterman. Dit asterisme bestaat uit de sterren α, γ, ζ, η, en π Aquarii.
 • Schildpad in het sterrenbeeld Vissen, bestaande uit de sterren 20, 24, 27, 29, 30-YY, en 33 Piscium. Dit asterisme was ooit een sterrenbeeld (Testudo), maar het werd afgevoerd door de I.A.U. (Internationale Astronomische Unie) wegens onnodig.
 • Binnenscherm / Binnenste scherm (Inner Screen), bestaande uit de sterren ν, ξ, ο, π, en ω Virginis in het noordwestelijke gedeelte van het sterrenbeeld Maagd, ten zuiden van de ster β Leonis (Denebola, van het sterrenbeeld Leeuw). Het binnenscherm is een asterisme afkomstig van Chinese hemelwaarnemers. Oorspronkelijk heet dit asterisme Neiping of Nuy ping.
 • Kop van de waterslang, bestaande uit de sterren δ, ε, ζ, η, ρ, en σ Hydrae. Dit asterisme (Caput Hydrae) is het meest herkenbare gedeelte van het uitgestrekte sterrenbeeld Waterslang. Het is te vinden ten zuiden van het sterrenbeeld Kreeft.
 • Brandenburgse skepter in het sterrenbeeld Rivier. Dit vrij onduidelijke asterisme was ooit een sterrenbeeld (Sceptrum Brandenburgicum) waarvan één ster (53 Eridani) er ons nog aan doet herinneren (het draagt de naam Sceptrum). Dit asterisme bevindt zich ten zuidwesten van de heldere ster β Orionis (Rigel), alsook van β Eridani (Cursa).
 • Egyptische X, bestaande uit de sterren α Canis Minoris (Procyon), α Orionis (Betelgeuze), α Canis Majoris (Sirius), ζ Puppis (Naos), en α Columbae (Phakt).
 • Nachtuil in het meest oostelijke gedeelte van het uitgestrekte sterrenbeeld Waterslang. Dit asterisme bestaat uit de sterren 54-m, 55, 56, 57, en 58-E Hydrae. De nachtuil was ooit een sterrenbeeld (Noctua), maar werd door de I.A.U. (Internationale Astronomische Unie) afgevoerd. Tegenwoordig doet de nachtuil dienst als aanwijs-asterisme om de bolvormige sterrenhoop NGC 5694 op te sporen. Deze bolhoop staat ongeveer 2 graden ten westen van de nachtuil.
 • Terebellum, bestaande uit de vier sterren 58-ω, 59-b, 60-A, en 62-c Sagittarii. Dit vrij kleine asterisme bevindt zich in het oostelijk gedeelte van het sterrenbeeld Boogschutter.
 • Theepot, in het sterrenbeeld Boogschutter. Dit asterisme is veel herkenbaarder dan de mythologische figuur boogschutter. Waarnemers op het zuidelijk halfrond kunnen de grote sterrenwolk van de boogschutter (Great Sagittarius Starcloud) uit de tuit van de theepot zien ontsnappen (het centrum van ons melkwegstelsel bevindt zich in het westelijk gedeelte van het sterrenbeeld Boogschutter).
 • Gelijkbenige driehoek, gevormd door de sterren 1-i, 2-g, en 3-k Centauri. Dit driehoekig asterisme is het noordelijkste gedeelte van het sterrenbeeld Kentaur. Het heeft een schijnbare diameter van 1 en een halve graad, en komt tot 6 graden boven de zuidelijke horizon van de Benelux. Dit asterisme lijkt sterk op de driehoek van het vroegere sterrenbeeld Taurus Poniatovii (Stier van Poniatowski) in de Slangendrager. De driehoek in het sterrenbeeld Kentaur doet dienst als aanwijs-asterisme om het extragalactische stelsel Messier 83 op te sporen (het staat een viertal graden ten noord-noordwesten van de driehoek). Messier 83 komt tot 9 graden boven de zuidelijke horizon van de Benelux.
 • Vishaak, bestaande uit de sterren van het achterlijf van het sterrenbeeld Schorpioen.
 • Vals zuiderkruis, bestaande uit de vier sterren δ Velorum, κ Velorum, ε Carinae, en ι Carinae (deze sterren waren ooit onderdelen van het vroegere sterrenbeeld Argo Navis).

Telescopische asterismen[bewerken]

Een ietwat aparte tak van het waarnemen van de sterrenhemel vormt het opzoeken en catalogiseren van hetgeen amateur astronomen telescopische asterismen noemen. De lijst van telescopische asterismen is relatief lang, maar kan door elke ervaren amateur astronoom nog langer worden gemaakt door bijvoorbeeld aandachtig de online fotografische Google-Sky hemelkaart te onderzoeken, ofwel m.b.v. de telescoop de sterrenhemel te scannen en aldus op zoek te gaan naar eventuele asterismen. Kennis van reeds ontdekte telescopische asterismen is vereist, alsook het ter beschikking hebben van een degelijke sterrenatlas zoals Uranometria 2000.0 of de Millennium Star Atlas. Digitale sterrenatlassen zijn ook handig omdat men kan inzoomen op om het even welk gebiedje in de sterrenhemel.

Lijst van telescopische asterismen[bewerken]

De lijst van telescopische asterismen is onderverdeeld volgens afnemende declinatie (van noord naar zuid), in 18 ringvormige sectoren van elk 10 graden. Sector 1 (van +90° tot +80°) en sector 18 (van -80° tot -90°) zijn alle twee schijfvormige gebieden met elk een schijnbare diameter van 20 graden.

Van +90° tot +80° (rondom de noordelijke hemelpool)[bewerken]

 • Dutton 1 / STAR 1 / Ramakers 65 - Diamond Ring / Engagement Ring, op 2:32 / +89°00' in het sterrenbeeld Kleine Beer.
 • HD 207779 groep, op 21:31:10 / +86°52'06", in het sterrenbeeld Kleine beer.
 • 7 Sisters of the Pole, op 0:00 / +86°45' in het sterrenbeeld Cepheus, ook wel bekend als de False Pleiades of 6th magnitude. Dit is een verrekijker-vriendelijk asterisme dat gemakkelijk kan worden opgespoord, mede omdat het betrekkelijk dicht tegen de poolster staat, en daarmee dus circumpolair is.
 • Leiter 3, op 4:28:10 / +83°57'00", in het sterrenbeeld Cepheus.
 • STAR 22 / Ramakers 56 - Mini Coathanger, op 16:29 / +80°13' in het sterrenbeeld Kleine Beer.

Van +80° tot +70°[bewerken]

 • Alessi J0404.5+7921, op 4:04:30 / +79°21'24", in het sterrenbeeld Giraffe.
 • HD 151623 groep, op 16:36:06 / +79°02'24", in het sterrenbeeld Kleine beer.
 • HD 1007 groep, op 0:14:50 / +77°58'42", in het sterrenbeeld Cepheus, ten oosten van de ster γ Cephei (Alrai).
 • HD 151043 groep, op 16:37:25 / +77°54'30", in het sterrenbeeld Kleine beer.
 • Shark, op 16:45 / +77°50' in het sterrenbeeld Kleine Beer.¨
 • HD 215398 groep, op 22:43:44 / +77°33'48", in het sterrenbeeld Cepheus.
 • HD 106112 groep, op 12:11:15 / +77°28'54", in het sterrenbeeld Giraffe, op iets minder dan 1 graad ten noord-noordoosten van het planeet-systeem HD 104985 (Tonatiuh).
 • HD 142123 groep, op 15:37:16 / +76°58'42", in het sterrenbeeld Kleine beer (in de rechthoek gevormd door de sterren β, γ, ζ, en η Ursae Minoris).
 • HD 17580 groep, op 2:56:12 / +76°33'42", in het sterrenbeeld Cassiopeia. Burnham schreef daarover: Chief of a Group (h 2158).
 • 59 Draconis groep, op 19:14:12 / +76°31'00".
 • HD 144652 groep, op 15:57:34 / +74°06'42", in het sterrenbeeld Kleine beer.
 • Ferrero 46, op 18:27 / +73°44' in het sterrenbeeld Draak, 1 en een halve graad ten noord-noordwesten van het telescopisch asterisme Kemble 2 (Mini-Cassiopeia).
 • STAR 25 / Kemble 2 / Ramakers 25 / Bode 3 - Mini-Cassiopeia / Little Queen, op 18:35 / +72°25' in het sterrenbeeld Draak (niet te verwarren met Ferrero 19 in het sterrenbeeld Stier!). Kemble 2 bevindt zich in het gemakkelijk waarneembare asterisme Hoorn des overvloeds (Horn of plenty).
 • HD 26580 groep, op 4:18:12 / +72°15'42", in het sterrenbeeld Giraffe.
 • HD 179729 groep, op 19:07:38 / +72°08'18", in het sterrenbeeld Draak.
 • STAR 15 / Kemble 3 / Ramakers 9 - Kemble's Kite / Scoop, op 3:28 / +72°00' in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • HD 11704 groep, op 1:58:40 / +70°44'00", in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • HD 213022 groep, op 22:28:54 / +70°37'18", in het sterrenbeeld Cepheus (nabij de Tobacco Pipe).
 • Tobacco Pipe, op 22:30 / +70°30' in het sterrenbeeld Cepheus.
 • HD 210884 groep, op 22:10:36 / +70°08'00", in het sterrenbeeld Cepheus (nabij de dubbelster Σ 2883 en de gasnevel Van den Bergh 152).

Van +70° tot +60°[bewerken]

 • Naamloos telescopisch rijtje van drie sterren op 21:56 / +66°28' in het sterrenbeeld Cepheus.
 • Naamloos telescopisch asterisme op 11:12 / +66° in het sterrenbeeld Grote Beer, vier graden ten noord-noordoosten van α Ursae Majoris (Dubhe).
 • Saloranta 5, op 2:57:35 / +64°25'57", in het sterrenbeeld Cassiopeia (nabij de planetaire nevel Abell 6).
 • Yacht, op 23:25 / +64°15' in het sterrenbeeld Cepheus.
 • Kemble 1 / STAR 3 / Ramakers 7 (Kemble's Cascade Star Chain) is een verrekijker-vriendelijke sterrenrij op 4:00 / +63° in het sterrenbeeld Giraffe, net ten noordwesten van de open sterrenhoop NGC 1502.
 • Raymond 1, op 2:46 / +62°48' in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • Ferrero 7, op 1:44 / +62°36' in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • Cassiopeia II, op 0:21:24 / +62°34'00".
 • Ferrero 27 is een vrij merkwaardig telescopisch asterisme in het sterrenbeeld Draak. Dit object is ook bekend als Nibelungen Ring en ziet eruit als een ellipsvormige ring bestaande uit een aantal sterren. De coördinaten van dit object zijn 15:57 / +62°32' (in de nabijheid van het extragalactische stelsel NGC 6015).
 • Arrow Cluster, op 23:21 / +62°30' in het sterrenbeeld Cassiopeia (in de nabijheid van Messier 52).
 • STAR 12 / Ramakers 11 - Airplane, op 23:20 / +62°20' in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • Larard 1, op 20:25:30 / +61°27'00", in het sterrenbeeld Cepheus.
 • STAR 11 - Cepheus OB2 Association, op 21:48 / +61°00' in het sterrenbeeld Cepheus.
 • NGC 7510 is een open sterrenhoop op 23:12 / +60°34' in het sterrenbeeld Cepheus, met typische asterisme-karakteristieken. De astronomen Lloyd Motz en Carol Nathanson noemen het de Diamond Brooch in hun boek The Constellations (1988).
 • Stock 23 (Pazmino's Cluster) is een open sterrenhoop op 3:16 / +60°, op de grens van de sterrenbeelden Cassiopeia en Giraffe, maar door de schaarste aan sterren kan het gecatalogiseerd worden in de lijst van telescopische asterismen. Dit asterisme bevat de dubbelster Σ 362.

Van +60° tot +50°[bewerken]

 • Streicher 5, op 1:14:48 / +59°47'34", in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • Ferrero 38, op 2:30 / +59°46' in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • Desvoivres 1, op 1:31:29 / +59°34'18", in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • STAR 29 - Lucky 7, op 23:03 / +59°30' in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • 1 Cassiopeiae groep, op 23:06:37 / +59°25'11".
 • Saloranta 7, op 20:02:58 / +58°44'30", in het sterrenbeeld Zwaan.
 • STAR 13 / Ramakers 12 - Queen's Kite, op 1:38 / +58°30' in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • Telescopisch groepje van 4 sterren op 16:05' / +58°20' in het sterrenbeeld Draak, 3/4 graad ten zuidoosten van de ster θ Draconis.
 • Ferrero 30, op 4:29 / +57°50' in het sterrenbeeld Perseus.
 • Ferrero 6, op 13:09 / +57°33' in het sterrenbeeld Grote Beer (drie graden ten noordwesten van Mizar en Alcor). Dit asterisme ziet eruit als de Eiffeltoren en kreeg dan ook de naam Tour Eiffel, en ook Teepee omdat het een driehoekige vorm heeft.
 • Saloranta 21, op 23:00:40 / +56°20'02", in het sterrenbeeld Cassiopeia.
 • Saloranta 17, op 20:02:07 / +56°12'00", in het sterrenbeeld Zwaan.
 • STAR 19 / Ramakers 51 - Broken Engagement Ring, op 10:51 / +56°10' in het sterrenbeeld Grote Beer, ten westen van de ster β Ursae Majoris (Merak).
 • Sachariassen 1, op 10:50:34 / +56°07'36", in het sterrenbeeld Grote beer (waarschijnlijk de Broken Engagement Ring, zie STAR 19 / Ramakers 51).
 • η Persei groep, op 2:50:42 / +55°53'44".
 • STAR 10 - Dark Lane, op 21:00 / +55°00' in het sterrenbeeld Zwaan.
 • Ramakers 54 - The Spade, op 9:43 / +53°17' in het sterrenbeeld Grote beer.
 • Streicher 59, op 22:12:45 / +52°52'42", in het sterrenbeeld Hagedis (ten oosten van de open sterrenhoop IC 1434).
 • Saloranta 19, op 21:59:54 / +51°49'00", in het sterrenbeeld Zwaan.
 • 9 Aurigae groep, op 5:06:52 / +51°39'30".
 • Streicher 60, op 22:23:20 / +51°02'54", in het sterrenbeeld Hagedis (ten noordoosten van de planetaire nevel IC 5217).
 • Andromeda II, op 23:38 / +50°18'.
 • Ferrero 50, op 23:59 / +50°16' in het sterrenbeeld Cassiopeia.

Van +50° tot +40°[bewerken]

 • 22 Lyncis groep, op 7:30 / +49°57' in het sterrenbeeld Lynx (groepje net ten noorden van 22 Lyncis).
 • Saxophone, op 3:24 / +49°52' in het sterrenbeeld Perseus.
 • Cygnus III, op 21:37:28 / +49°11'42".
 • Perseus Cluster, op 3:28 / +49°00', in het sterrenbeeld Perseus.
 • Saloranta 20, op 22:08:04 / +48°55'42", in het sterrenbeeld Hagedis.
 • Desvoivres 6, op 21:24:42 / +48°16'00", in het sterrenbeeld Zwaan.
 • Chiravalle 1 - Candle and Holder, op 18:01 / +47°59' in het sterrenbeeld Hercules.
 • NGC 6229 is een bolvormige sterrenhoop op 16:46 / +47°31' in het sterrenbeeld Hercules, een driehoekig telescopisch asterisme vormend met twee sterren ten westen en ten zuidwesten ervan. T.W.Webb: Beautifully grouped in a triangle with two 6 mg. stars.
 • TPK 1 (Teutsch-Patchick-Kronberger 1) op 23:39 / +47°30' in het sterrenbeeld Andromeda, een graad ten noord-noordoosten van de ster λ Andromedae in het vroegere sterrenbeeld Frederici Honores (Gloria Frederici, Frederick's Glory).
 • Horseshoe, op 21:07 / +47°18' in het sterrenbeeld Zwaan.
 • Ferrero 49, op 6:44 / +47°17' in het sterrenbeeld Voerman.
 • Vultus Irrisorie, op 19:53 / +47°16' in het sterrenbeeld Zwaan.
 • STAR 28 - Horseshoe, op 21:08.3 / +47°14' in het sterrenbeeld Zwaan.
 • Ferrero 16, op 6:20 / +46°40' in het sterrenbeeld Voerman.
 • Calvet 1, op 21:05:37 / +46°39'30", in het sterrenbeeld Zwaan.
 • Ferrero 53, op 3:52 / +45°58' in het sterrenbeeld Perseus.
 • Chinese Kite, op 17:58 / +45°50' in het sterrenbeeld Hercules.
 • Saloranta 6, op 22:03:12 / +45°35'15", op de begrenzing tussen de sterrenbeelden Hagedis en Zwaan.
 • Ferrero 8, op 3:54 / +45°32' in het sterrenbeeld Perseus.
 • Small Fish, op 0:50 / +44°56' in het sterrenbeeld Andromeda.
 • Little Orion, op 20:56 / +43°34' in het sterrenbeeld Zwaan.
 • Andromeda I, op 1:46 / +42°47'.
 • Catena Caes, op 19:45 / +42°33' in het sterrenbeeld Zwaan: een telescopische sterrenrij op twee en een halve graad ten zuiden van de ster δ Cygni.
 • Patchick 56, op 20:24 / +41°37' in het sterrenbeeld Zwaan.
 • Naamloos telescopisch rijtje van drie sterren op 19:37 / +41° in het sterrenbeeld Zwaan.
 • NGC 6910 is een open sterrenhoop op 20:23 / +40°46' in het sterrenbeeld Zwaan, maar is dankzij de eigenaardige vorm ervan eerder een telescopisch asterisme (Rocking Horse Cluster) (schommelpaard sterrenhoop).
 • Home Plate, op 0:07 / +40°35' in het sterrenbeeld Andromeda (pentagon van 5 sterren).
 • HD 175841 groep op 18:55 / +40°10' in het sterrenbeeld Lier, twee graden ten oost-noordoosten van ε1 en ε2 Lyrae (de Dubbel-dubbel ster).

Van +40° tot +30°[bewerken]

Het gebied in de noordelijke sterrenhemel van +90° tot +39° is circumpolair voor Nederland en Belgie. De heldere ster Alpha Lyrae (Wega) heeft een declinatie van +38°45'. Voor Nederlandse en Belgische kustbewoners is Wega dus een ideaal telescopisch object om de ondergang en opkomst van deze heldere ster aan de noordelijke zee-horizon te observeren. Door de extreem lage stand van deze ster kunnen er zich chromatische dispersieverschijnselen voor doen.

 • Saloranta 8, op 19:01:14 / +39°31'48", in het sterrenbeeld Lier.
 • OΣΣ 17 groep, op 1:24:30 / +39°02' in het sterrenbeeld Andromeda. T.W.Webb: Pretty Group.
 • Dolidze-Dzimselejsvili 6 - Mini Scorpius, op 16:45 / +38°41' in het sterrenbeeld Hercules.
 • Ferrero 26, op 3:40 / +38°40' in het sterrenbeeld Perseus.
 • Inch Worm, op 9:05 / +38°16' in het sterrenbeeld Lynx. 11 Sterren met curve in het midden.
 • Chaple 1 - Cygnus Fairy Ring / Chaple's Arc, op 20:04 / +38°10' in het sterrenbeeld Zwaan.
 • Dolidze-Dzimselejsvili 5 - Anchor, op 16:27 / +38°04' in het sterrenbeeld Hercules.
 • Triangle Cluster, op 1:54 / +38° in het sterrenbeeld Andromeda. Een driehoek met een lange reeks sterren.
 • Auriga I, op 5:17:49 / +37°45'09".
 • Cane, op 19:48 / +37°43' in het sterrenbeeld Zwaan.
 • Saloranta 10, op 5:24:53 / +37°32'12", in het sterrenbeeld Voerman (nabij de ster 21-σ Aurigae).
 • STAR 14 / Ramakers 1 - Golf Putter / Golf Club, op 1:52.5 / +37°30' in het sterrenbeeld Andromeda, net ten zuidwesten van de open sterrenhoop NGC 752, waarbij deze sterrenhoop fungeert als golfbal.
 • 11 Cygni groep, op 19:36:32 / +37°05'30".
 • Stephenson 1 - Delta Lyrae Cluster, op 18:54 / +37° in het sterrenbeeld Lier, waar de sterren δ1 en δ2 Lyrae deel van uitmaken.
 • STAR 26 - Red Necked Emu, op 20:13.8 / +36°30' in het sterrenbeeld Zwaan.
 • Saloranta 12, op 5:32:52 / +36°24'12", in het sterrenbeeld Voerman.
 • 10 Leo Minoris groep, op 9:34 / +36°23'.
 • Upgren 1 is een open sterrenhoop op 12:35 / +36°20' in het sterrenbeeld Jachthonden, maar dient aanzien te worden als telescopisch asterisme. Dit object kan ook met verrekijkers worden waargenomen. Upgren 1 staat op vier en een halve graad ten west-zuidwesten van α Canum Venaticorum (Cor Caroli).
 • NGC 272, op 0:51 / +35°49' in het sterrenbeeld Andromeda is officieel een open sterrenhoop, maar eigenlijk is het een telescopisch asterisme dankzij het merkwaardige boogvormig (of L vormig) uitzicht van deze groep.
 • Naillon 1, op 0:57 / +35°08' in het sterrenbeeld Andromeda.
 • Smiley Face / Cheshire Cat, op 5:27 / +35° in het sterrenbeeld Voerman. 8 sterren vormen een lachend gezichtje (een Smiley, of een grijnzende kat).
 • Streicher 3, op 7:29:04 / +34°25'24", in het sterrenbeeld Tweelingen.
 • Streicher 4, op 7:48:37 / +34°22'12", in het sterrenbeeld Tweelingen.
 • Graczewski 1 - Stephen's Test, op 22:37 / +34°08' in het sterrenbeeld Pegasus.
 • Ferrero 42, op 1:32 / +33°42' in het sterrenbeeld Driehoek.
 • STAR 4 - Leaping Minnow / Flying Minnow. Dit is een verrekijker-vriendelijk asterisme op 5:18 / +33°30' in het sterrenbeeld Voerman. Het wordt gevormd door de sterren 14, 16, 17, 18, 19 en IQ Aurigae.
 • Melotte 31 - Lacrosse Racket, op 5:18 / +33°22' in het sterrenbeeld Voerman.
 • Saloranta 16, op 18:56:30 / +33°08'06", in het sterrenbeeld Lier (ten oosten van de planetaire nevel Messier 57 - Ring nevel).
 • Kangaroo, op 15:00 / +33°00' in het sterrenbeeld Ossenhoeder.
 • Ferrero 32, op 19:54 / +31°45' in het sterrenbeeld Zwaan.
 • STAR 6 - Sailboat Cluster, op 10:14 / +31°30' in het sterrenbeeld Kleine Leeuw, waar de ster 22 Leo Minoris deel van uitmaakt.
 • STAR 23 - Backwards 5, op 16:37.8 / +31:05' in het sterrenbeeld Hercules.
 • S Cluster, op 16:37 / +31°00' in het sterrenbeeld Hercules.
 • Meerschaum Pipe, op 19:51 / +30°07' in het sterrenbeeld Zwaan.

Van +30° tot +20°[bewerken]

 • Ramakers 50 - Triangulum Minor, op 2:20 / +30° in het sterrenbeeld Driehoek.
 • Renou 18, op 1:14 / +30° in het sterrenbeeld Vissen. Dit telescopisch asterisme heeft de vorm van Superman's "S".
 • 12 Trianguli groep, op 2:28:22 / +29°47'48".
 • Streicher 73, op 18:59:42 / +29°45'12", in het sterrenbeeld Lier.
 • Cygnus II, op 19:47:27 / +29°26'58".
 • Markov 1 - Mini Teapot, op 17:57 / +29°25' in het sterrenbeeld Hercules, net ten noorden van de ster ξ Herculis. Dit telescopisch asterisme ziet eruit als een miniatuurweergave van de gemakkelijk te herkennen theepot figuur in het sterrenbeeld Boogschutter.
 • Cygnus I, op 19:36:23 / +29°21'26".
 • Streicher 1, op 6:58:36 / +29°19'30", in het sterrenbeeld Tweelingen.
 • Streicher 1-A, op 6:59:01 / +29°17'42", in het sterrenbeeld Tweelingen.
 • Streicher 2, op 7:23:10 / +29°16'54", in het sterrenbeeld Tweelingen.
 • Saloranta 15, op 18:23:06 / +29°08'30", in het sterrenbeeld Hercules.
 • Saloranta 4, op 8:08:28 / +28°57'15", in het sterrenbeeld Kreeft.
 • Streicher 25, op 6:54:51 / +28°54'54", in het sterrenbeeld Tweelingen.
 • Little Leo, op 7:50 / +28°47' in het sterrenbeeld Tweelingen. 12 sterren die een verkleinde weergave vertonen van het sterrenbeeld Leeuw.
 • Streicher 78, op 19:49:34 / +28°33'30", in het sterrenbeeld Vosje.
 • HD4798 Group, op 0:50 / +28°22' in het sterrenbeeld Vissen. 7 sterren vormen een vliegende vleugel.
 • Saloranta 1, op 6:25:16 / +28°15'44", in het sterrenbeeld Voerman.
 • Ferrero 37, op 6:16 / +28°13' in het sterrenbeeld Voerman. Ferrero 37 is een L-vormig asterisme bestaande uit vijf sterren.
 • Ferrero 14, op 5:41 / +28°06' in het sterrenbeeld Stier, nabij de supernova-restant Simeis 147.
 • Collinder 21 - David's D, op 1:50 / +27°04' in het sterrenbeeld Driehoek. Dit is een telescopisch asterisme in de vorm van een halve cirkel. Collinder 21 is te vinden op twee en een halve graad ten zuid-zuidwesten van de ster α Trianguli (Ras Al Mothallah).
 • Ferrero 33, op 20:09 / +27°02' in het sterrenbeeld Vosje.
 • Ferrero 19, op 5:58 / +26°44' in het sterrenbeeld Stier. Dit asterisme ziet eruit als een miniatuurweergave van het sterrenbeeld Cassiopeia (niet te verwarren met Kemble 2, Mini Cassiopeia, in de Draak!).
 • Ferrero 5, op 5:43 / +26°25' in het sterrenbeeld Stier, nabij de supernova-restant Simeis 147.
 • STAR 24 / Webb 2 / Ramakers 30 - Ruby Ring + Webb's Wreath, op 18:02.5 / +26°18' in het sterrenbeeld Hercules.
 • Melotte 111 (Coma Star Cluster) op 12:22 / +25°48' in het sterrenbeeld Hoofdhaar. Dit is een zéér gemakkelijk waar te nemen open sterrenhoop (of verrekijker-vriendelijk asterisme). Deze open sterrenhoop heeft nog dienst gedaan als onderdeel van het sterrenbeeld Leeuw (het borstelige einddeel van de staart van de leeuw) (tuft of Leo's tail).
 • Ferrero 18, op 6:15 / +25°31' in het sterrenbeeld Tweelingen.
 • 57 Herculis groep, op 16:57:38 / +25°10'48".
 • Omega-2 CNC Cascade is een verrekijker-vriendelijke sterrenrij op 8:04 / +24°30' in het sterrenbeeld Kreeft, ten zuidoosten van de ster 2-ω Cancri.
 • Aries III, op 3:06:33 / +24°13'17".
 • Pothier 1, op 6:37 / +24°11' in het sterrenbeeld Tweelingen, ten west-zuidwesten van de ster 27-ε Geminorum (Mebsuta).
 • Delphinus Minor is een verrekijker-vriendelijke miniatuurweergave van het sterrenbeeld Dolfijn, op 23:02 / +23° in het sterrenbeeld Pegasus.
 • Spermatozoon, op 5:43 / +21°30' in het sterrenbeeld Stier.
 • STAR 16 - Davis' Dog, op 4:22.5 / +21°25' in het sterrenbeeld Stier.
 • Barbeque Fork, op 5:43 / +21°20' in het sterrenbeeld Stier.
 • Fish Hook, op 4:25 / +21°15' in het sterrenbeeld Stier.
 • French 3 - Mini Dragonfly, op 19:43 / +21°11' in het sterrenbeeld Vosje.
 • Saloranta 18, op 21:19:32 / +20°52'17", in het sterrenbeeld Vosje.
 • Collinder 399 (Brocchi's Cluster) op 19:26 / +20° in het sterrenbeeld Vosje. Dit zeer gemakkelijk waar te nemen asterisme heeft de opmerkelijke vorm van een kleerhanger (coathanger).

Van +20° tot +10°[bewerken]

 • Saloranta 14, op 18:04:45 / +19°50'06", in het sterrenbeeld Hercules.
 • Curved Arrow, op 12:53 / +19°30' in het sterrenbeeld Hoofdhaar.
 • Sand Shovel, op 13:15 / +19°00' in het sterrenbeeld Hoofdhaar.
 • Hercules IV, op 18:55:50 / +18°45'58".
 • Picot 1 / Ramakers 6 - Napoleon's Hat, op 14:15 / +18°35' in het sterrenbeeld Ossenhoeder, net ten zuiden van de ster α Bootis (Arcturus).
 • Ferrero 48, op 6:19 / +18°32' in het sterrenbeeld Orion.
 • Ponsot 1, op 19:36 / +18°19' in het sterrenbeeld Pijl (west-noordwest van de ster α Sagittae).
 • Ferrero 17, op 5:08 / +17°59' in het sterrenbeeld Stier.
 • Ferrero 4, op 6:19 / +17°45', in het noordoostelijk gedeelte van het sterrenbeeld Orion.
 • 13 Sagittae groep, op 20:00:00 / +17°36'36".
 • Lorenzin 4 / Ramakers 56 - Arrow Chain, op 19:55 / +17°18' in het sterrenbeeld Pijl.
 • Saloranta 3, op 20:19:30 / +17°04'54", in het sterrenbeeld Pijl.
 • Streicher 67, op 20:03:59 / +17°03'42", in het sterrenbeeld Pijl (15 Sagittae?).
 • Double Triangle, op 4:32 / +17°00' in het sterrenbeeld Stier.
 • γ Geminorum groep, op 6:32:12 / +16°41'00".
 • Elosser 3, op 6:15:06 / +16°27'00", in het sterrenbeeld Orion.
 • STAR 27 / French 1 - Toadstool, op 21:07.3 / +16°20' in het sterrenbeeld Dolfijn.
 • Fly Swatter, op 20:46 / +16°20' in het sterrenbeeld Dolfijn.
 • Aquila XIV groep, op 19h04m38s / +15°31'44".
 • Dolidze-Dzimselejsvili 7 - Sailboat, op 17:11 / +15°29' in het sterrenbeeld Hercules.
 • Greg's 3, op 9:37:30 / +15°20' in het sterrenbeeld Leeuw.
 • Mini Northern Cross, op 0:10 / +15°18' in het sterrenbeeld Pegasus.
 • Streicher 57, op 5:27:54 / +15°02'48", in het sterrenbeeld Orion.
 • Saloranta 13, op 17:41:18 / +14°43'54", in het sterrenbeeld Hercules.
 • Aquila IX groep, op 19h44m47s / +14°13'37".
 • Ferrero 51, op 18:49 / +14°02' in het sterrenbeeld Hercules.
 • NGC 2169, op 6:08 / +13°57' in het sterrenbeeld Orion werd officieel gecatalogiseerd alszijnde een open sterrenhoop, maar heeft alle karakteristieken van een telescopisch asterisme, mede door de opvallende gelijkenis met het nummer "37" of de letters "LE".
 • Aquila V groep, op 18h59m46s / +13°49'19".
 • Elosser 2, op 6:08:03 / +13°44'05", in het sterrenbeeld Orion (ten zuiden van de open sterrenhoop NGC 2169, bekend als het "73" of "LE" asterisme).
 • Streicher 52, op 5:42:54 / +13°39'42", op de begrenzing tussen de sterrenbeelden Orion en Stier.
 • Streicher 64, op 17:03:47 / +13°33'33", in het sterrenbeeld Hercules.
 • Diamond Cluster, op 20:39 / +13°30' in het sterrenbeeld Dolfijn.
 • Aquila XV groep, op 19h00m45s / +13°17'49".
 • Aquila XII groep, op 19h34m15s / +13°14'35".
 • STAR 9 - θ Delphini Group / Bucking Horse with Cowboy, op 20:38 / +13°10' in het sterrenbeeld Dolfijn.
 • Sudor Ophiuchi, op 17:08 / +13°02' in het sterrenbeeld Hercules. Dit is een verrekijker-vriendelijk asterisme met een schijnbare diameter van 3 graden.
 • STAR 7 / Ramakers 31 - Zig-Zag / Flower, is een verrekijker-vriendelijk asterisme op 16:18 / +13° in het sterrenbeeld Hercules.
 • Aquila X groep, op 19h36m47s / +12°50'35".
 • Aquila XI groep, op 19h36m34s / +12°47'20".
 • Ferrero 35, op 8:46 / +12°28' in het sterrenbeeld Kreeft.
 • De Gang of Four op 18:41 / +12°15' in het sterrenbeeld Hercules. Dit is een gemakkelijk waar te nemen sterrenrijtje van vier sterren. Een kleine amateur telescoop volstaat.
 • Ferrero 34, op 8:48 / +12°08' in het sterrenbeeld Kreeft.
 • Aquila IV groep, op 19h10m32s / +12°00'09".
 • Thompson 1, op 20:38 / +11°20' in het sterrenbeeld Dolfijn.
 • Streicher 54, op 6:25:38 / +11°11'24", op de begrenzing tussen de sterrenbeelden Eenhoorn en Orion.
 • Aquila III groep, op 19h16m15s / +11°02'08".
 • Streicher 49, 20:02:52 / +10°56'12", in het sterrenbeeld Adelaar.
 • NGC 1662 op 4:48 / +10°56' is een open sterrenhoop in het noordwestelijk gedeelte van het sterrenbeeld Orion, maar door het beperkt aantal (relatief heldere) sterren in deze hoop kunnen we spreken van een telescopisch asterisme. Dit asterisme is bekend als de Klingon Battlecruiser.
 • Chatard 1, op 19:32 / +10°43' in het sterrenbeeld Arend, in of nabij de planetaire nevel Abell 62 (PK 47-4.1).
 • Seedling, op 21:43 / +10°20' in het sterrenbeeld Pegasus.

Van +10° tot 0° (noordelijk equatoriaal)[bewerken]

 • NGC 2264, op 6:40 / +9°53' is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Eenhoorn, maar door de treffende gelijkenis ervan met een lichtende kerstboom kan deze sterrenhoop worden aanzien als een telescopisch asterisme.
 • Colinder 69 - Lambda Orionis Cluster, op 5:35 / +9°45' in het sterrenbeeld Orion. Dit is een vrij gemakkelijk waarneembaar asterisme. Een gewone verrekijker volstaat.
 • Canis Minor III, op 7:09:46 / +9°14'40".
 • Pouring Cup, op 2:12 / +8°30' in het sterrenbeeld Walvis. Cup with milk and handle.
 • Ferrero 52, op 10:32 / +8°09' in het sterrenbeeld Leeuw.
 • HD 222454 groep, op 23:41 / +8° in het sterrenbeeld Vissen, twee en een halve graad ten noorden van de ster ι Piscium.
 • Spatula, op 1:35 / +8° in het sterrenbeeld Vissen. A 4 star blade + a 5 star handle.
 • Elosser 1, op 4:50 / +7°51' in het sterrenbeeld Orion. 13 stars hooked around golden star.
 • Aquila XVII groep, op 19h53m00s / +7°46'13".
 • Aquila XVIII groep, op 19h53m15s / +7°32'34".
 • Dolidze 17 - Metronome, een open sterrenhoop op 5:22 / +7°05', 1 graad noordwestelijk van de ster γ Orionis (Bellatrix) in het sterrenbeeld Orion, maar door de schaarste aan sterren moeten we deze groep aanzien als een telescopisch asterisme.
 • Wienerroither 1 / Ramakers 14 - Cosmic "?" Mark, op 2:36 / +6°42' in het sterrenbeeld Walvis. Zes sterren vormen een vraagteken.
 • Streicher 72, op 16:47:10 / +6°27'15", in het sterrenbeeld Hercules.
 • Aquila II groep, op 19h13m32s / +6°25'06".
 • Aquila XIII groep, op 19h14m41s / +6°10'05".
 • Desvoivres 2, op 6:39:38 / +6°01'36", in het sterrenbeeld Eenhoorn, nabij de open sterrenhoop Collinder 106.
 • Triple Trapezoid, op 7:11 / +6°00' in het sterrenbeeld Kleine Hond. Dit asterisme bevat een relatief heldere roodkleurige ster.
 • Aquila XIX groep, op 19h59m02s / +5°52'56".
 • Aquila I groep, op 19h15m45s / +5°52'34".
 • IC 4665, op 17:46 / +5°43' in het sterrenbeeld Slangendrager. Dit is een van de gemakkelijkst waar te nemen open sterrenhopen. Deze hoop bevat een gering aantal sterren die echter helder genoeg zijn om ze met een kleine verrekijker en zelfs met het blote oog te detecteren. Door de schaarste aan sterren kunnen we IC 4665 als een telescopisch asterisme beschouwen.
 • Riddle 2 - Riddle's Trapezium, op 18:54 / +5°16' in het sterrenbeeld Slang (het staartgedeelte). 1 graad ten noordwesten van de ster 63-θ Serpentis (Alya).
 • Streicher 20, op 7:43:42 / +4°50'12", in het sterrenbeeld Kleine hond, oost-zuidoost van α Canis Minoris (Procyon).
 • Naamloze sterrenrij op 18:12.5 / +4°10' in het sterrenbeeld Slangendrager. T.W.Webb: Curious sequence of small stars.
 • Rinnan's Run, op 10:46 / +3°26' in het sterrenbeeld Sextant. Rij sterren met een boog.
 • Ferrero 9, op 20:18 / +3°18' in het sterrenbeeld Arend.
 • Telescopisch driehoekje op 23:57:30 / +3°, in het sterrenbeeld Vissen, iets minder dan drie graden ten oost-zuidoosten van de variabele ster 19-TX Piscium (dit is tevens de koele koolstofster CGCS 5928).
 • Double Cross, op 11:28 / +2°51' in het sterrenbeeld Leeuw. Dit asterisme bevat de ster 84-τ Leonis.
 • Naamloos telescopisch sterrenrijtje op 10:48 / +2°30' in het sterrenbeeld Sextant.
 • Canis Minor IV, op 7:14:59 / +2°00'40".
 • Taurus Poniatovii, op 18:03 / +2° in het sterrenbeeld Slangendrager. Taurus Poniatovii was ooit een sterrenbeeld dat door de Internationale Astronomische Unie (I.A.U.) werd afgevoerd wegens "onnodig", maar de kenmerkende driehoekige vorm van de kop van de Poolse stier (Taurus Poniatovii, of Taurus Poniatowski) is nog steeds een gemakkelijk herkenbaar asterisme dat zelfs zonder verrekijker kan worden waargenomen. Deze driehoek bestaat uit de sterren 67, 68, en 70 Ophiuchi. De ster 70 Ophiuchi is tevens de dubbelster Σ 2272.
 • Telescopisch scheefhoekig parallellogram op 18:26 / +1°30' in het sterrenbeeld Slangendrager. T.W.Webb: Curious rhomboid.
 • Ferrero 11, op 6:14 / +0°38' in het sterrenbeeld Orion.
 • Streicher 55, op 7:08:33 / +0°27'12", in het sterrenbeeld Eenhoorn.
 • Streicher 32, op 6:07:12 / +0°25'40", in het sterrenbeeld Orion.
 • Aquila XVI groep, op 19h17m51s / +0°23'47".
 • Streicher 56, op 5:42:49 / +0°06'00", in het sterrenbeeld Orion.
 • Aquila VIII groep, op 19h21m35s / +0°00'58".

Van 0° tot -10° (zuidelijk equatoriaal)[bewerken]

 • Brosch 1 - Virgo Diamond, op 12:33 / -0°39' in het sterrenbeeld Maagd.
 • Rocket Ship, op 23:16 / -1°35' in het sterrenbeeld Vissen.
 • Letter D, op 3:39 / -1°45' in het sterrenbeeld Rivier.
 • 51 Eridani groep, op 4:37:47 / -2°39'42".
 • Elosser 7, 16:58:11 / -2°40'57", in het sterrenbeeld Slangendrager, nabij de veranderlijke ster SS Ophiuchi.
 • Ferrero 10, op 7:00 / -3°00' in het sterrenbeeld Eenhoorn.
 • Naamloos telescopisch sterrenrijtje ten noordwesten van de dubbelster Σ 2838, op 21:54 / -3°15' in het sterrenbeeld Waterman. T.W.Webb: Curious and beautiful stream of small stars north preceding Σ 2838.
 • Elosser 6, op 17:07:30 / -3°44'29", in het sterrenbeeld Slangendrager.
 • Little Joe, op 0:02 / -4°07' in het sterrenbeeld Vissen, een kleurvol trapezium.
 • NGC 1981 op 5:35 / -4°25' in het sterrenbeeld Orion, 1 graad ten noorden van Messier 42 (Orionnevel), heeft de vorm van een alligator of krokodil, en is daarmee eerder een telescopisch asterisme dan een open sterrenhoop.
 • Tennis Racquet, op 19:50 / -4°35' in het sterrenbeeld Arend.
 • Salque 1, op 18:53:56 / -4°38'59", in het sterrenbeeld Schild (van Sobieski).
 • Ferrero 47, op 13:17 / -5°33' in het sterrenbeeld Maagd.
 • Laville 1, op 19:05 / -6°21' in het sterrenbeeld Arend, net ten zuiden van de roodkleurige ster V Aquilae en de planetaire nevel NGC 6751.
 • Ramakers 45 - Button Hook, op 18:43 / -6°50' in het sterrenbeeld Schild (van Sobieski).
 • Letter F, op 3:38 / -7°45' in het sterrenbeeld Rivier.
 • Streicher 58, op 5:42:57 / -8°01'30", in het sterrenbeeld Orion. Een telescopische sterrenrij op een tweetal graden noordwestelijk van κ Orionis (Saiph).
 • Aquila VII groep, op 18h59m33s /-8°09'17".
 • Ferrero 41, op 18:52 / -8°20' in het sterrenbeeld Schild (van Sobieski), nabij NGC 6712.
 • Crinklaw 1, op 19:09:52 / -8°25'00", in het sterrenbeeld Arend.
 • Streicher 24, op 11:11:37 / -8°36'30", in het sterrenbeeld Beker.
 • STAR 5 / Ramakers 36 - Arrowhead / Unicorn's Horn, op 6:41 / -9°00' in het sterrenbeeld Eenhoorn. Deze pijlpunt is ook te zien op kaarten 272 en 273 in Wil Tirion's Uranometria 2000.0 sterrenatlas (editie 1987). Phil Harrington's STAR 5 en STAR 17 bevinden zich dicht bij elkaar.
 • STAR 17 / Ramakers 36 - Unicorn's Horn, op 6:40.5 / -9°00' in het sterrenbeeld Eenhoorn.
 • Ferrero 44, op 20:47 / -9°12' in het sterrenbeeld Waterman.
 • Streicher 36, op 11:50:48 / -9°57'00", in het sterrenbeeld Beker.
 • η Ceti groep, op 1:06:55 / -9°58'30".

Van -10° tot -20°[bewerken]

 • STAR 18 / Ramakers 35 - Pakan's 3, op 6:52.5 / -10°10' in het sterrenbeeld Eenhoorn.
 • Capricornus I groep, op 20:07 / -10°38' in het sterrenbeeld Steenbok.
 • Lorenzin 5, op 18:43 / -10°48' in het sterrenbeeld Schild (van Sobieski). Dit telescopisch asterisme is bekend als de Essertoo String (Essertoo = S or 2, S or Two).
 • STAR 21 / Σ 1664 (Jaws) is een telescopisch asterisme op 12:38.5 / -11°30', een halve graad ten west-noordwesten van Messier 104 (Sombrero galaxy) in het sterrenbeeld Maagd.
 • Canali 1 / STAR 20 / Σ 1659 (John Wagoner's Stargate) op 12:36 / -12° in het sterrenbeeld Raaf is een telescopisch asterisme op 1 graad west-zuidwestelijk van Messier 104 (Sombrero galaxy) in het aanpalende sterrenbeeld Maagd.
 • Desvoivres 3, op 18:18:00 / -12°02'00", in het sterrenbeeld Slang (het staartgedeelte), net ten noorden van de open sterrenhoop NGC 6604 in de nevelvlek Sharpless2-54.
 • Streicher 9, op 8:12:48 / -12°18'06", in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • Chatard 2, op 20:20:54 / -12°19'54", in het sterrenbeeld Steenbok, ten oosten van het dubbelstersysteem α1/α2 Capricorni (Gredi).
 • NGC 6994 (Messier 73) op 20:58,9 / -12°38' is een vrij bekend telescopisch asterisme in het sterrenbeeld Waterman.
 • NGC 7134 op 21:48 / -12°58' is een relatief onbekend telescopisch asterisme in het sterrenbeeld Steenbok. Dit object werd gecatalogiseerd als open sterrenhoop, maar door de schaarste aan sterren (een boogvormig rijtje van vier sterren) dient het eerder als een telescopisch asterisme aanzien te worden.
 • Heart, op 9:43 / -13°50' in het sterrenbeeld Waterslang.
 • Levy 384, op 8:15 / -13°58' in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • Streicher 6, op 8:08:37 / -15°11'06", in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • Funnel, op 5:46 / -15°40' in het sterrenbeeld Haas.
 • Streicher 47, op 8:28:24 / -17°28'24", op de begrenzing tussen de sterrenbeelden Scheepskompas en Waterslang.
 • Elosser 4, op 10:28:02 / -18°31'48", in het sterrenbeeld Waterslang (ten oosten van de planetaire nevel NGC 3242, de Geest van Jupiter).
 • Alessi 1849-18 - Summer Christmas Tree, op 18:49 / -18°53' in het sterrenbeeld Boogschutter (zuid-zuidwest van de open sterrenhoop Ruprecht 145).
 • Streicher 23, op 12:47:19 / -19°03'42", in het sterrenbeeld Raaf.

Van -20° tot -30°[bewerken]

 • Mackie 1, op 18:42 / -20°03' in het sterrenbeeld Boogschutter, net ten zuiden van de bolvormige sterrenhoop Palomar 8.
 • Streicher 22, op 12:48:40 / -20°16'54", in het sterrenbeeld Raaf.
 • Ferrero 24, op 8:17 / -20°19' in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • DNA Strand, op 23:26 / -20°36' in het sterrenbeeld Waterman. A twisting helix of stars.
 • Streicher 45, op 8:15:44 / -23°10'48", in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • 42 Librae groep, op 15:39:22 / -23°24'48".
 • Keystone, op 0:23 / -23°30' in het sterrenbeeld Walvis (niet te verwarren met de veel grotere en veel gemakkelijker waarneembare Keystone van het sterrenbeeld Hercules!).
 • Theta Ophiuchi groep (θ Oph groep), op 17:21:44 / -24°53'12" in het sterrenbeeld Slangendrager.
 • French 2 - Camel, op 10:07 / -24°55' in het sterrenbeeld Waterslang. 11 stars form a camel.
 • Streicher 40, op 20:26:07 / -24°55'54", in het sterrenbeeld Steenbok.
 • Ramakers 32 - Noctua (Night Owl) op 14:00 / -25° in het sterrenbeeld Waterslang. Dit asterisme kan gemakkelijk worden waargenomen m.b.v. een gewone verrekijker, mede omdat het een vroeger sterrenbeeld betreft dat door de I.A.U. onofficieel werd verklaard.
 • Streicher 46, op 8:23:14 / -25°03'06", in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • Streicher 48, op 0:08:40 / -25°47'15", in het sterrenbeeld Beeldhouwer.
 • Ferrero 43 is een telescopisch asterisme in het sterrenbeeld Kompas, op 9:18 / -26°08'. Het noemt Komma (Virgule) omdat het er uitziet als een boogje bestaande uit vijf sterren.
 • Nagler 1 / Ramakers 8, op 6:22 / -26°26' in het sterrenbeeld Grote Hond. 7 mag -10 mag stars form a V (Chevron).
 • Ferrero 20 is een telescopisch asterisme in het sterrenbeeld Waterslang, op 14:05 / -27°50'. Het is een gekromd of geknakt rijtje van zeven sterren.
 • Slotegraaf 33, op 11:19:19 / -28°24'12", in het sterrenbeeld Waterslang.
 • Ramakers 33 - Triangle Cluster / Hydra Triangle, op 14:04 / -28°28' in het sterrenbeeld Waterslang.
 • Ferrero 3 is een moeilijk te herkennen telescopisch asterisme op 14:02 / -29°23' in het sterrenbeeld Waterslang.
 • Antlia I, op 10:08:15 / -29°59'48".

Van -30° tot -40°[bewerken]

 • Slotegraaf 32, op 11:08:00 / -30°10'00", in het sterrenbeeld Waterslang.
 • Ferrero 2 is een vrij gemakkelijk waar te nemen telescopisch asterisme op 16:55 / -31°20' in het sterrenbeeld Schorpioen. Het ziet eruit als een truweel of tuinschopje (trowel).
 • Streicher 11, op 10:24:03 / -31°28'54", in het sterrenbeeld Luchtpomp.
 • Streicher 19, op 5:01:12 / -31°32'36", in het sterrenbeeld Graveerstift.
 • Slotegraaf 11, op 7:04:40 / -31°58'12", in het sterrenbeeld Grote hond.
 • Ferrero 1, op 18:20 / -32°21', in de tuit van het gemakkelijk herkenbare asterisme Theepot, een onderdeel van het sterrenbeeld Boogschutter.
 • Ferrero 23, op 7:11 / -32°46' in het sterrenbeeld Grote Hond.
 • Slotegraaf 56, op 16:05:57 / -32°47'30", in het sterrenbeeld Wolf.
 • Streicher 12, op 10:31:45 / -33°06'00", in het sterrenbeeld Luchtpomp.
 • Streicher 70, op 17:30:29 / -33°41'12", in het sterrenbeeld Schorpioen (ten westen van de bolvormige sterrenhoop Grindlay 1).
 • Slotegraaf 21, op 8:35:41 / -34°00'48", in het sterrenbeeld Scheepskompas.
 • Slotegraaf 13, op 7:26:42 / -34°08'30", in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • Slotegraaf 16, op 8:11:32 / -34°10'24", in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • Streicher 17, op 4:51:15 / -34°14'00", in het sterrenbeeld Graveerstift.
 • Streicher 61, op 20:59:08 / -34°46'00", in het sterrenbeeld Microscoop.
 • Streicher 76, op 13:29:36 / -34°48'12", in het sterrenbeeld Kentaur.
 • Slotegraaf 15, op 7:57:37 / -34°52'36", in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • STAR 2 - χ1, χ2, χ3 Fornacis, op 3:27 / -35°00' in het sterrenbeeld Fornuis.
 • Slotegraaf 20, op 8:27:57 / -35°05'36", in het sterrenbeeld Scheepskompas.
 • Streicher 62, op 20:45:20 / -35°17'54", in het sterrenbeeld Microscoop.
 • Slotegraaf 10, op 6:57:17 / -35°30'36", in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • Streicher 50, op 9:11:14 / -35°58'24", in het sterrenbeeld Scheepskompas.
 • Slotegraaf 55, op 16:07:05 / -36°45'30", in het sterrenbeeld Wolf (nabij de ster θ Lupi).
 • Streicher 18, op 4:28:28 / -37°40'48", in het sterrenbeeld Graveerstift.
 • Ferrero 22, op 7:19 / -37°49', in het sterrenbeeld Achtersteven (van het schip Argo Navis).
 • Ferrero 25, op 22:41 / -38°06' in het sterrenbeeld Kraanvogel.
 • Ferrero 31, op 11:08 / -39°14' in het sterrenbeeld Kentaur. Dit telescopisch asterisme ziet eruit als een wichelroede of "Y" vorm.
 • Streicher 69, op 17:57:11 / -39°53'42", in het sterrenbeeld Schorpioen.

Van -40° tot -50°[bewerken]

 • Streicher 8, op 10:13:52 / -40°19'48", op de grens tussen de sterrenbeelden Luchtpomp en Zeilen (van het schip Argo Navis).
 • Streicher 28, op 15:19:05 / -40°55'54", in het sterrenbeeld Wolf.
 • Slotegraaf 22, op 8:40:21 / -42°20'36", in het sterrenbeeld Zeilen (van het schip Argo Navis).
 • Streicher 74-B, op 14:34:20 / -44°18'18", in het sterrenbeeld Wolf.
 • Ferrero 54, op 8:33 / -44°26' in het sterrenbeeld Zeilen (van het schip Argo Navis).
 • Slotegraaf 5, op 4:02:40 / -44°31'30", in het sterrenbeeld Slingerklok.
 • Streicher 88, op 16:22:24 / -44°46'06", in het sterrenbeeld Lineaal.
 • Slotegraaf 53, op 15:52:20 / -45°17'36", in het sterrenbeeld Lineaal.
 • Streicher 65, op 20:32:30 / -45°18'18", in de noordwestelijke hoek van het sterrenbeeld Indier.
 • STAR 8 - X marks the spot, op 18:30.4 / -46°08' in het sterrenbeeld Telescoop.
 • Slotegraaf 47, op 14:37:22 / -46°16'24", in het sterrenbeeld Wolf.
 • Slotegraaf 58, op 16:47:33 / -48°19'48", in het sterrenbeeld Altaar.
 • Streicher 15, op 17:34:38 / -48°35'00", in het sterrenbeeld Altaar.
 • Steine 15, op 9:47 / -48°58' in het sterrenbeeld Zeilen (van het schip Argo Navis). Inverted Question Mark.
 • Slotegraaf 18, op 8:15:13 / -49°10'48", in het sterrenbeeld Zeilen (van het schip Argo Navis)(Slotegraaf 18 bevindt zich ten oosten van de open sterrenhoop NGC 2547).
 • η-2 Pictoris groep, op 5:02:18 / -49°21'30".
 • Streicher 71, op 19:12:47 / -49°54'06", in het sterrenbeeld Telescoop.

Van -50° tot -60°[bewerken]

 • Streicher 63, op 20:40:59 / -51°47'12", in het sterrenbeeld Indier.
 • Streicher 68, op 15:35:12 / -52°05'18", in het sterrenbeeld Lineaal.
 • Slotegraaf 48, op 15:12:17 / -52°05'42", in het sterrenbeeld Wolf (aan de ster Zeta Lupi).
 • Streicher 16, op 16:47:32 / -53°40'42", in het sterrenbeeld Altaar.
 • Streicher 34, op 15:59:56 / -54°01'54", in het sterrenbeeld Lineaal.
 • Slotegraaf 51, op 15:37:53 / -54°25'00", in het sterrenbeeld Lineaal.
 • Ferrero 39, op 6:00 / -54°55', in het sterrenbeeld Schilder. Dit telescopisch asterisme noemt Magnitude-helderheidsschaal omdat het een noord-zuid georienteerd rijtje van vier sterren toont met (van noord naar zuid) toenemende helderheidswaarden.
 • Ferrero 21, op 14:33 / -55°06' in het sterrenbeeld Wolf.
 • Ferrero 45, op 13:04 / -56°17' in het sterrenbeeld Kentaur.
 • Streicher 51, op 18:10:28 / -56°29'42", op de grens tussen de sterrenbeelden Altaar en Telescoop.
 • Ferrero 40, op 14:18 / -56°52' in het sterrenbeeld Kentaur.
 • Slotegraaf 4, op 3:58:20 / -56°56'00", in het sterrenbeeld Net.
 • Streicher 35, op 19:03:44 / -57°50'00", in het sterrenbeeld Pauw.
 • Slotegraaf 35, op 11:22:30 / -58°20'18", in het sterrenbeeld Kentaur.
 • Streicher 74, op 21:32:34 / -58°53'42", in het sterrenbeeld Indier.
 • Slotegraaf 49, op 15:22:33 / -59°09'00", in het sterrenbeeld Passer.
 • Streicher 66, op 20:56:30 / -59°15'30", in het sterrenbeeld Indier (ten zuiden van β Indi).
 • Ferrero 29, op 12:46 / -59°20' in het sterrenbeeld Zuiderkruis.
 • Streicher 75, op 21:13:11 / -59°25'48", op de grens tussen de sterrenbeelden Indier en Pauw.
 • Ferrero 12, op 11:58 / -59°36' in het sterrenbeeld Zuiderkruis.
 • Slotegraaf 25, op 10:20:30 / -59°41'18", in het sterrenbeeld Kiel (van het schip Argo Navis).

Van -60° tot -70°[bewerken]

 • Carina I, op 11:15:21 / -60°00'07".
 • Slotegraaf 54, op 15:54:35 / -60°23'00", op het grensgebied tussen de sterrenbeelden Lineaal en Zuiderdriehoek.
 • Slotegraaf 37, op 11:36:06 / -61°00'24", in het sterrenbeeld Kentaur.
 • Crux I, op 12:17:17 / -61°17'41".
 • Crux II, op 12:49:25 / -61°31'12".
 • Centaurus IV, op 11:27:41 / -61°34'21".
 • Slotegraaf 45, op 13:36:25 / -61°47'18", in het sterrenbeeld Kentaur.
 • Slotegraaf 31, op 11:02:03 / -61°54'48", in het sterrenbeeld Kiel (van het schip Argo Navis).
 • Slotegraaf 26, op 10:22:48 / -61°55'30", in het sterrenbeeld Kiel (van het schip Argo Navis).
 • Centaurus I, op 11:45:43 / -61°57'43".
 • Slotegraaf 44, op 13:20:18 / -62°00'00", in het sterrenbeeld Kentaur.
 • Streicher 7 - Tiny Southern Cross, op 7:53:36 / -62°20'54" in het sterrenbeeld Kiel (van het schip Argo Navis).
 • Centaurus III, op 11:52:00 / -62°21'06".
 • Ferrero 15, op 14:10 / -62°22' in het sterrenbeeld Kentaur.
 • Slotegraaf 27, op 10:28:46 / -62°34'33", in het sterrenbeeld Kiel (van het schip Argo Navis).
 • Ferrero 36, op 3:34 / -62°38' in het sterrenbeeld Net (dit telescopisch asterism kreeg de bijnaam Paard van Troje) (Le Cheval de Troje / Trojan Horse).
 • Streicher 77, op 18:11:26 / -62°47'06", in het sterrenbeeld Pauw.
 • Slotegraaf 57, op 16:08:41 / -62°51'30", in het sterrenbeeld Zuiderdriehoek.
 • Streicher 38, op 22:11:12 / -63°06'48", in het sterrenbeeld Toekan.
 • Streicher 27, op 1:46:29 / -64°47'48", in het sterrenbeeld Kleine Waterslang.
 • Streicher 44, op 21:23:08 / -64°47'54", in het sterrenbeeld Pauw.
 • Slotegraaf 8, op 4:25:29 / -65°42'00", in het sterrenbeeld Net (noordwest van de Grote Magelhaense Wolk).
 • Slotegraaf 40, op 12:24:52 / -65°46'00", in het sterrenbeeld Vlieg (zuidwest van de Kolenzak).
 • Golden Horseshoe, op 14:50 / -66° in het sterrenbeeld Passer.
 • Ferrero 13, op 16:14 / -66°05' in het sterrenbeeld Zuiderdriehoek.
 • Slotegraaf 50, op 15:33:40 / -66°18'24", in het sterrenbeeld Zuiderdriehoek.
 • Ferrero 28, op 13:24 / -67°17' in het sterrenbeeld Vlieg.
 • Carina III, op 11:01:06 / -69°27'11".
 • Streicher 43, op 19:20:30 / -69°54'36", in het sterrenbeeld Pauw.

Van -70° tot -80°[bewerken]

 • Streicher 26, op 2:40:18 / -70°02'48", in het sterrenbeeld Kleine waterslang.
 • Streicher 82, op 12:29:35 / -70°05'00", in het sterrenbeeld Vlieg.
 • Streicher 10, op 18:15:22 / -70°42'30", op de grens tussen de sterrenbeelden Paradijsvogel en Pauw.
 • Streicher 14, op 14:57:10 / -71°20'54", in het sterrenbeeld Paradijsvogel.
 • Streicher 42, op 18:51:30 / -72°12'00", in het sterrenbeeld Pauw.
 • Streicher 33, op 7:07:53 / -72°14'18", in het sterrenbeeld Vliegende vis.
 • Slotegraaf 42, op 12:48:43 / -72°14'18", in het sterrenbeeld Vlieg.
 • Streicher 29, op 5:17:30 / -75°07'36", in het sterrenbeeld Tafelberg, ten zuiden van de Grote Magelhaense wolk.
 • Streicher 39, op 12:32:26 / -75°21'06", in het sterrenbeeld Vlieg.
 • Streicher 53, op 12:21:36 / -76°27'00", in het sterrenbeeld Kameleon.
 • Streicher 31, op 22:33:33 / -77°05'36", in het sterrenbeeld Oktant.
 • Streicher 13, op 16:07:25 / -77°20'48", in het sterrenbeeld Paradijsvogel.
 • Streicher 41, op 21:26:54 / -77°53'00", in het sterrenbeeld Oktant.
 • Streicher 37, op 2:44:22 / -78°21'18", in het sterrenbeeld Kleine waterslang.

Van -80° tot -90° (rondom de zuidelijke hemelpool)[bewerken]

 • Streicher 21, op 8:51:00 / -80°09'30", in het sterrenbeeld Kameleon.
 • Streicher 83, op 16:32:45 / -83°34'30", in het sterrenbeeld Oktant.
 • Streicher 30, op 20:34:56 / -86°14'12", in het sterrenbeeld Oktant.

Bronvermelding[bewerken]

Asterismen en niet erkende sterrenbeelden:

 • STARNAMES, their lore and meaning (Richard Hinckley Allen).

Telescopische asterismen en open sterrenhopen (bronnen op het web):

 • A Multi-Band Catalog of 10978 Star Clusters, Associations and Candidates in the Milky Way (Bica E., Pavani D.B., Bonatto C.J., Lima E.F.).
 • Open Clusters and Galactic Structure (Wilton S. Dias, Jacques Lépine, Bruno S. Alessi, André Moitinho), met daarin Bruno's Dirty Compilation of Clusterlike Things (Bruno S. Alessi).

De 88 door de I.A.U. (Internationale Astronomische Unie) officieel erkende sterrenbeelden:

 • Sterrenbeelden Atlas (J.Klepesta, A.Rukl - 1972) (oorspronkelijke Tsjechische uitgave: Souhvezdi, door ARTIA, Praag - 1971).
 • A Map of the Heavens (National Geographic) (sterrenkaart met duidelijk weergegeven (en door de I.A.U. aanvaarde) begrenzingen tussen de sterrenbeelden).
 • Elsevier's gids van sterren en planeten (Gunther Roth).
 • Celestial Objects for Common Telescopes, Volume 2: The Stars (T.W.Webb).
 • Burnham's Celestial Handbook (3 Volumes) (Robert Burnham, Jr. - 1978).
 • Sky Atlas 2000.0 (Wil Tirion - 1981).
 • Uranometria 2000.0 (2 Volumes) (Wil Tirion, Barry Rappaport, George Lovi - 1987).

Merkwaardigheid[bewerken]

Het meest bekende asterisme, de steelpan in het sterrenbeeld Grote beer, komt op een vrij merkwaardige manier aan bod in Steven Spielberg's film Close Encounters of the Third Kind (1977). In die film vormt een groepje niet-geïdentificeerde vliegende (lichtgevende) stervormige voorwerpen allen samen de steelpan (Big Dipper) in de nachthemel boven de Devil's Tower in de Amerikaanse staat Wyoming, gevolgd door een meeting van het hele arsenaal aan buitenaardse toestellen, met als climax de landing van het interstellaire moederschip.