Asterix & Obelix: Missie Cleopatra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asterix & Obelix: missie Cleopatra
Asterix & Obelix: Missie Cleopatra
Regie Alain Chabat
Producent Claude Berri
Scenario Alain Chabat
René Goscinny (stripboek)
Albert Uderzo (stripboek)
Hoofdrollen Christian Clavier
Gérard Depardieu
Monica Bellucci
Muziek Philippe Chany
Cinematografie Laurent Dailland
Distributie Miramax
Première Vlag van Frankrijk Vlag van België 30 januari 2002
Vlag van Nederland 21 maart 2002
Genre Avontuur, komedie, familiefilm
Speelduur 107 minuten
Taal Frans
Land Frankrijk
Budget US$ 59 miljoen
Opbrengst US$ 128 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 1 prijs
Overige nominaties 5 nominaties
Voorloper Asterix & Obelix tegen Caesar
Vervolg Asterix en de Olympische Spelen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Asterix & Obelix: Missie Cleopatra (originele titel: Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre) is een Franse film uit 2002 gebaseerd op het album Asterix en Cleopatra uit de Asterix-stripreeks. De film is een vervolg op Asterix & Obelix tegen Caesar. Christian Clavier en Gérard Depardieu vertolkten weer de titelrollen. De regie was ditmaal in handen van Alain Chabat. Het was destijds de duurtse Franse film ooit gemaakt.

In tegenstelling tot de vorige film, die plotelementen uit verschillende Asterix-strips gebruikte, is deze film gebaseerd op slechts een stripverhaal. De film volgt ook daadwerkelijk de verhaallijn uit dit stripverhaal. Het is tevens de tweede verfilming van bovengenoemde strip. In 1968 verscheen al een tekenfilmversie.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Cleopatra en haar geliefde Julius Caesar kibbelen over wat het meest toonaangevende rijk ter wereld is. Cleopatra houdt vol dat dit Egypte is maar Caesar beweert dat het Romeinse Rijk het toonaangevendst is. Hij vindt de Egyptenaren juist decadent en stelt dat de grootsheid, zo ook de piramiden, van deze beschaving van een ver verleden is. De ruzie escaleert en Cleopatra gaat een weddenschap met Caesar aan: haar volk zal binnen drie maanden een nieuw paleis bouwen voor Caesar. Als dat lukt, moet Caesar erkennen dat de Egyptenaren het grootste volk ter wereld zijn.

Cleopatra geeft de taak van de bouw aan haar architect Tekenis. Ze belooft hem dat ze hem met goud zal overladen als hij slaagt. Maar als hij faalt, wordt hij aan de heilige krokodillen gevoerd. Tekenis beseft dat hij de opdracht nooit zonder hulp kan vervullen, en besluit de hulp in te roepen van Panoramix en diens toverdrank. Ook Asterix en Obelix gaan mee naar Egypte.

In Egypte komt het trio al snel problemen tegen. Tekenis wordt namelijk tegengewerkt door een rivaal genaamd Astmagoedis, die kwaad is dat hij niet de taak voor het bouwen van het paleis heeft gekregen. Hij zet de arbeiders aan tot staken, maar wanneer Panoramix hen allemaal toverdrank geeft zodat ze veel sneller kunnen werken geven ze hun staking op. Astmagoedis haalt nog meer streken uit. hij laat de Galliërs opsluiten in een piramide en stuurt Cleopatra namens de Galliërs een giftige taart. De Galliërs weten zich keer op keer uit de lastige situaties te redden.

Er dreigt nog een tweede gevaar. Caesar ontdekt wat er gaande is bij de bouw van het paleis en besluit in te grijpen uit angst de weddenschap toch te verliezen. Hij laat het nog niet afgemaakte paleis belegeren en probeert het met katapulten te verwoesten. Asterix en Idéfix gaan erop uit om Cleopatra te waarschuwen waarna ze zelf naar de bouwplaats komt om Caesar te stoppen. Ondertussen drinken Tekenis en Astmagoedis beide van de toverdrank, en vechten eindelijk hun rivaliteit uit.

Dankzij de Galliërs slaagt Tekenis in zijn opdracht en moet Caesar zijn ongelijk erkennen. Tekenis wordt bedolven onder goud en Panoramix krijgt als dank bijzondere manuscripten uit de Bibliotheek van Alexandrië. Een groot feest volgt.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Clavier, Christian Christian Clavier Asterix
Depardieu, Gérard Gérard Depardieu Obelix
Rich, Claude Claude Rich Panoramix
Bellucci, Monica Monica Bellucci Cleopatra
Debbouze, Jamel Jamel Debbouze Tekenis
Chabat, Alain Alain Chabat Julius Caesar
Darmon, Gérard Gérard Darmon Astmagoedis
Baer, Edouard Edouard Baer Otis
Lenoir, Noémie Noémie Lenoir Guimieukis
Farcy, Bernard Bernard Farcy Roodbaard
Acteur Personage Opmerkingen
Impe, Koen Van Koen Van Impe Asterix Stem in de Nederlandse versie
Opbrouck, Wim Wim Opbrouck Obelix Stem in de Nederlandse versie
André, Sandrine Sandrine André Cleopatra Stem in de Nederlandse versie
Prinsen, Ugo Ugo Prinsen Panoramix Stem in de Nederlandse versie
Rogiers, Kurt Kurt Rogiers Tekenis Stem in de Nederlandse versie
Elbertse, Jan Jan Elbertse Julius Caesar Stem in de Nederlandse versie
André, Bert Bert André Pardonservice Stem in de Nederlandse versie
Bervoets, Gène Gène Bervoets Nixusus Stem in de Nederlandse versie

Prijzen/nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • In 2002 werd “Asterix & Obelix: Missie Cleopatra” genomineerd voor een Audience Award in de categorie “beste acteur” (Alain Chabat).
 • In 2003 werd de film genomineerd voor vier César awards, waarvan hij er 1 won:
  • Beste kostuumontwerp (gewonnen)
  • Beste productieontwerp
  • Beste mannelijke bijrol (Gérard Darmon)
  • Beste mannelijke bijrol (Jamel Debbouze)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Voor de Amerikaanse markt werd de film met 21 minuten ingekort. Bij de nasynchronisatie werden de nodige extra grappen toegevoegd.
 • Asterix wordt in de film verliefd op een hofdame van Cleopatra genaamd Gymijekis, wat je uitspreekt als “Give me a kiss”.
 • In het paleis wordt de lift in gebruik genomen. Tekenis zegt dat dit een uitvinding is van Otis, een verwijzing naar liftbouwer Otis.
 • In deze film doen ook de bekende piraten mee, wiens schip meerdere malen zinkt in de film.
 • In de film heeft Wally van Waar is Wally? een cameo wanneer Astmagoedis van een afstand de bouwplaats bekijkt.
 • Tijdens de eerste aanval op het paleis wordt The Imperial March gespeeld.
Door Goscinny en Uderzo:Asterix de Galliër · Het gouden snoeimes · Asterix en de Goten · Asterix als gladiator · De ronde van Gallia · Asterix en Cleopatra · De strijd van de stamhoofden · Asterix bij de Britten · Asterix en de Noormannen · Asterix als legioensoldaat · Het ijzeren schild · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix en de koperen ketel · Asterix in Hispania · De intrigant · Asterix en de Helvetiërs · De Romeinse lusthof · De lauwerkrans van Caesar · De ziener · Asterix op Corsica · Het geschenk van Caesar · De grote oversteek · Obelix & Co. · Asterix en de Belgen
Door Uderzo:De broedertwist · De odyssee van Asterix · De zoon van Asterix · Asterix in Indus-land · De roos en het zwaard · De beproeving van Obelix · Asterix en Latraviata · Het pretpakket · Het geheime wapen · De verjaardag van Asterix & Obelix: Het guldenboek
Door Ferri en Conrad:Asterix bij de Picten · De papyrus van Caesar · Asterix en de race door de Laars · De dochter van de veldheer · Asterix en de Griffioen
Geïllustreerde albums:Hoe de kleine Obelix in de ketel van de druïde viel · De XII werken van Asterix · Het geheim van de toverdrank · De Gouden Menhir
Animatiefilms:Asterix de Galliër · Asterix en Cleopatra · Asterix verovert Rome · Asterix contra Caesar · Asterix en de Britten · Asterix en de knallende ketel · Asterix in Amerika · Asterix en de Vikingen · Asterix en de Romeinse Lusthof · Asterix: Het geheim van de toverdrank
Live-actionfilms:Asterix & Obelix tegen Caesar · Asterix & Obelix: Missie Cleopatra · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix & Obelix bij de Britten
Personages:Asterix · Obelix · Idéfix · Kakofonix/Assurancetourix · Heroïx/Abraracourcix · Panoramix · Nestorix
Overige:Asterix en de waarheid · Parc Astérix · (Computer)spellen · Lijst van albums van Asterix