Asterix en de race door de Laars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asterix en de race door de Laars
Asterix.svg
Originele titel Astérix et la Transitalique
Stripreeks Asterix
Volgnummer 37
Scenario Jean-Yves Ferri
Tekeningen Didier Conrad
Pagina's 48
Eerste druk 19 oktober 2017
ISBN 9782864973300
Lijst van Asterix-albums
Portaal  Portaalicoon   Strip

Asterix en de race door de Laars (Frans: Astérix et la Transitalique) is het zevenendertigste album uit de stripreeks Asterix. Het is het derde album geschreven en getekend door de nieuwe auteurs, scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad. De vertaling in het Nederlands is van Frits van der Heide.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint met de Romeinse senator Lactus Bifidus die, als verantwoordelijke voor het onderhoud van de Romeinse wegen, wordt beschuldigd van wanbeleid. Hij verdedigt zich door een race door Italië te organiseren, van de Alpen door de hele "Laars" tot de Vesuvius. Caesar vindt het ook een goed idee, mits een Romein de winnaar wordt. Het gaat hem om de eenheid van de volkeren in Italië.

Op een markt in Armorica begeleidt Asterix Nestorix naar de tandarts. Obelix laat zijn handen lezen en hem wordt een toekomst als kampioen voorspeld in een gevleugelde wagen. Bij wagenhandelaar Krukaspelix smeert verkoopster Cabrioletta hem een racewagen aan op afbetaling. Op de markt wordt het bericht bekendgemaakt dat alle volken mogen meedoen aan de race door Italië. Obelix besluit mee te doen, met Asterix als co-menner. Ze vertrekken op een quadriga uitgezwaaid door alle dorpsgenoten om hun dorp te verdedigen op de Transitalia, die hen door alle streken van Italië voert. Ze leren dat Italië veel meer is dan Rome en de Romeinen alleen; het is ook de woonplaats van onder meer de Veneti, Etrusken, Umbriërs, Samnieten, Osken, Messapiërs, Apuliërs, Latijnen, Liguriërs en nog andere Italiërs. Ze moeten zorgen dat ze tijdig in Modicia zijn, tegenwoordig gekend als Monza, en de startplaats van de wedstrijd. Naarmate ze, via Lugdunum, dichter bij de startplaats komen, komen ze op de heirbanen andere deelnemers tegen zoals Goten en Britten.[1]

Personages[bewerken]

 • Asterix
 • Obelix
 • Julius Caesar
 • Senator Lactus Bifidus en zijn echtgenote Mozzarella, organisator van de race. Zijn naam verwijst naar bifidus en melk, de naam van zijn echtgenote naar de kaas mozzarella.
 • Cresus Lupus, fabrikant van Garum en sponsor van de race. Zijn naam is een combinatie van Croesus (in het Frans Crésus genaamd), de legendarisch rijke koning van Lydië, en de wolf.
 • Krukaspelix de wagenverkoper en zijn verkoopster Cabrioletta. Zijn naam verwijst naar de krukas de haspel en de poelie. Die van de verkoopster naar de cabriolet, een sportief wagentype, meestal gekenmerkt door een opplooibaar daksegment.
 • deelnemers aan de race:
  • Coronavirus, gemaskerde menner, schuilnaam voor de Siciliaan Testus Sterone en Bacillus. Coronavirussen vormen een groep van virussen. De echte naam is dan weer een woordspeling op testosteron. Bacillus is dan weer een Latijns klinkende woordspeling verwijzend naar een bacil.
  • Madmax en Ecotax, Britse menners. Hun namen verwijzen naar het filmpersonage Mad Max en naar de ecotaks.
  • Flatrão en Gustão, Lusitaniers
  • de prinsessen Hasjeohfer en Europalahfer, menners uit Koesj (in het album is de Franse vorm Koush gehandhaafd). Hun namen verwijzen naar haasje-over en een woordspeling op de Europese Raad,[bron?] waar gepalaverd wordt.
  • piraten Roodbaard en Baba
  • Senotaf en Dekaf, Vikingen. Naar de cenotaaf, een graftombe zonder lijk, en cafeïnevrije koffie.
  • de Kimbren Zerøgluten en Betåkårøten. Hun namen zijn woordspelingen op glutenvrij en bètacaroteen.

Plaatsen[bewerken]

 • Lugdunum, het huidige Lyon
 • Modiccia, het huidige Monza. Ook de thuisbasis van wagenmerken Fiat en Ferrari, en het Italiaanse Grand Prix-circuit waar onder meer Formule 1-races plaatsvinden.

Verwijzingen en stereotypen[bewerken]

Andere versies[bewerken]

Naast de gewone uitgave is er ook een luxe editie uitgebracht, 128 pagina’s op groot formaat (26,8 x 37,2 cm). Naast het volledige verhaal is deze uitgave aangevuld met dertig pagina's wetenswaardigheden over de totstandkoming van dit boek, en is het volledige verhaal in potlooduitvoering te zien.

Externe link[bewerken]

Uitgaven[bewerken]

Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Asterix 37 oktober 2017 De papyrus van Caesar De Dochter van de Veldheer


Door Goscinny en Uderzo:Asterix de Galliër · Het gouden snoeimes · Asterix en de Goten · Asterix als gladiator · De ronde van Gallia · Asterix en Cleopatra · De strijd van de stamhoofden · Asterix bij de Britten · Asterix en de Noormannen · Asterix als legioensoldaat · Asterix en het ijzeren schild · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix en de koperen ketel · Asterix in Hispania · De intrigant · Asterix en de Helvetiërs · De Romeinse lusthof · De lauwerkrans van Caesar · De ziener · Asterix op Corsica · Het geschenk van Caesar · De grote oversteek · Obelix & Co. · Asterix en de Belgen
Door Uderzo:De broedertwist · De odyssee van Asterix · De zoon van Asterix · Asterix in Indus-land · De roos en het zwaard · De beproeving van Obelix · Asterix en Latraviata · Het pretpakket · Het geheime wapen · De verjaardag van Asterix & Obelix: Het guldenboek
Door Ferri en Conrad:Asterix bij de Picten · De papyrus van Caesar · Asterix en de race door de Laars
Animatiefilms:Asterix de Galliër · Asterix en Cleopatra · Asterix verovert Rome · Asterix contra Caesar · Asterix en de Britten · Asterix en de knallende ketel · Asterix in Amerika · Asterix en de Vikingen · Asterix en de Romeinse Lusthof · Asterix: Het geheim van de toverdrank
Live-actionfilms:Asterix & Obelix tegen Caesar · Asterix & Obelix: Missie Cleopatra · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix & Obelix bij de Britten
Personages:Asterix · Obelix · Idéfix · Kakofonix/Assurancetourix · Heroïx/Abraracourcix · Panoramix · Nestorix
Overige:Asterix en de waarheid · Hoe de kleine Obelix in de ketel van de druïde viel · Parc Astérix · (Computer)spellen