Park Nieuwe Koers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Astropolis)
Park Nieuwe Koers
Type buurtpark en evenementlocatie
Locatie Mariakerke - Nieuwe Koers
Coördinaten 51° 12′ NB, 2° 53′ OL
Oppervlakte 13 ha

Het Park Nieuwe Koers of De Nieuwe Koers is een buurtpark en evenementensite in de wijk Mariakerke-Nieuwe Koers. in het westen van de Belgische badstad Oostende. Er bevinden zich volkstuinen en sterrenwacht Astropolis.[1] Het park opende in 2019[2] en vormt een ecologische verbinding tussen het natuurgebied rondom het Duinenkerkje en het landbouwgebied de Tuinen van Stene.

Door het park is een fietspad aangelegd, deel van de Vlaamse langeafstandsfietsroute LF Kunststedenroute (Oostende-Brugge-Gent...) en het Groene Lint, het fiets- en wandeltraject rond Oostende. Verderop gaat dit fiets- en wandelpad via een centraal atrium doorheen het woonzorgcentrum.[1]

Het park ligt tegenover de luchthaven van Oostende, en is vernoemd naar de naam van de wijk en naar de nabije Nieuwe Oefenrenbaan, die beide in de jaren 1920 werden aangelegd. Deze paardenrenbaan was verbonden aan de even verder gelegen Wellingtonrenbaan.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Astropolis[bewerken | brontekst bewerken]

In het park bevindt zich een sterrenwacht, Astropolis Space Science Center, met een auditorium met documentaires en educatieve en interactieve tentoonstellingsruimtes over zowel sterrenkunde als ruimtevaart.[3][4]

Woonzorgcentrum De Drie Platanen[bewerken | brontekst bewerken]

Tegelijk met de aanleg van het park is in de noordelijke hoek het woonzorgcentrum De Drie Platanen gebouwd. Het park dient als tuin van het woonzorgcentrum, en tegelijk is de doorgang door het woonzorgcentrum een van de toegangen tot het park.

Evenementenweide[bewerken | brontekst bewerken]

In het park is een permanent ingerichte evenementenweide van ongeveer 9 hectare.

Op 3 en 4 augustus 2022 vindt hier het eerste concert plaats, een dubbelconcert van de Duitse metalband Rammstein in hun Europe Stadium Tour, met samen net geen 100.000 bezoekers. Omwille van de coronapandemie was het twee jaar uitgesteld.[5][6][7] Om de massa ter plaatse te krijgen worden speciale concertbussen, shuttlebussen van/naar het station en voor de terugrit 's nachts 5 treinen met verschillende trajecten ingelegd.[8] Een groot parkeerterrein voor evenementen is er niet.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Oostende | De 3 platanen. Openbaar groen. Geraadpleegd op 1 augustus 2022.
  2. Opening Park De Nieuwe Koers. Stad Oostende (2 juli 2019). Geraadpleegd op 1 augustus 2022.
  3. Lynn Van den Bergh, Staren naar de sterren in ruimtevaartcentrum Astropolis in Oostende. Libelle (14 oktober 2021). Geraadpleegd op 1 augustus 2022.
  4. Astropolis Space Science Center. Astropolis Space Science Center. Geraadpleegd op 1 augustus 2022.
  5. Oostendse politie overstelpt met telefoontjes over concert Rammstein: wij beantwoorden de meest gestelde vragen. www.nieuwsblad.be. Geraadpleegd op 1 augustus 2022. "...staat de Duitse band Rammstein op het podium in het Park Nieuwe Koers. Op woensdag en donderdag trekken telkens 48.000 mensen naar de concertsite."
  6. VRT NWS, Controversieel, grofgebekt en toonbeeld van Duitse efficiëntie: daarom speelt Rammstein in uitverkocht Boudewijnstadion. vrtnws.be (10 juli 2019). Geraadpleegd op 1 augustus 2022. "...komt Rammstein naar ons land: dan spelen ze als eersten in het nieuwe “Park Nieuwe Koers” in Oostende. Een concert dat op een kwartier tijd uitverkocht was."
  7. Oostende en buurgemeenten maken zich klaar voor Rammstein: “Metalfans, kom zoveel mogelijk met de fiets”. HLN (25 juli 2022). Geraadpleegd op 1 augustus 2022. "De Duitse metalband Rammstein krijgt de primeur: park De Nieuwe Koers in Oostende, het nieuwe evenemententerrein..."
  8. Rammstein - Mobiliteit. Toerisme Oostende. Geraadpleegd op 1 augustus 2022.