Astrotoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Astrotoren
Huidige, gouden bekleding van de Astrotoren.
Huidige, gouden bekleding van de Astrotoren.
Locatie Sint-Joost-ten-Node, Brussel, België
Huidig gebruik Leegstaand
Bouw gereed 1976
Hoogte tot top 107 meter
Overig
Verdiepingen 33
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Astrotoren (Frans:tour Astro) is een kantoorgebouw langs de Astronomielaan in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, vlak naast de kleine ring. De toren bevindt zich net naast de Madoutoren.

De toren heeft een hoogte van 107 meter, telt 33 verdiepingen, is gebouwd in 1976 en heeft een kantoorruimte van 34.820 vierkante meter. Er zijn 269 parkeerplaatsen. Vanaf 2011 tot 2013 werd een volledige vernieuwing voorzien. Zo zouden onder meer de bruine ramen aan de buitenkant vervangen worden door blauwe, net als de Madoutoren. De nieuwe glasgevel zal hoger reiken en de technische lokalen bovenop verbergen. De technische machines waaronder de liften, verwarmingsinstallaties en nog vele andere worden volledig vernieuwd. Ook de lobby wordt vergroot. Deze operatie werd echter uitgesteld en pas in november 2013 aangevangen.

Tot 2011 werd het gebouw gebruikt als kantoorruimte van Fortis Bank. Reeds in 2006 is een projectteam gestart met de voorbereiding van met name het gebruik van de meest energiezuinige technieken. HPG Belgium heeft zich tot taak gesteld de Astrotoren op technisch vlak te engageren.

Door sommigen wordt kritiek geuit op de ingrijpende manier waarop de Astrotoren aangepakt wordt. De kenmerken van het oorspronkelijke gebouw gaan immers vrijwel helemaal verloren en door het blauwe spiegelglas zal de toren weinig verschil tonen met de omringende gebouwen.

HPG Belgium NV heeft de Astro Tower in april 2008 verkocht aan een Spaanse vastgoedbelegger Luresa. Het is de bedoeling dat Actiris er zich na renovatie zal vestigen.

Galerij[bewerken]