Astrotoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Astrotoren
De Astrotoren met zijn oorspronkelijke, koperkleurige bekleding.
De Astrotoren met zijn oorspronkelijke, koperkleurige bekleding.
Locatie Sint-Joost-ten-Node, Brussel, België
Huidig gebruik Leegstaand
Bouw gereed 1976
Hoogte tot top 107 meter
Overig
Verdiepingen 33
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Astrotoren (Frans: Tour Astro) is een kantoorgebouw langs de Astronomielaan in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, vlak naast de kleine ring. De toren, een ontwerp van Albert De Doncker, bevindt zich nabij de Madoutoren.

De toren heeft een hoogte van 107 meter, telt 33 verdiepingen, is gebouwd in 1976 en heeft een kantoorruimte van 34.820 vierkante meter. Er zijn 269 parkeerplaatsen. In 2014-2016 werd een volledige vernieuwing doorgevoerd. Zo werden onder meer de koperkleurige ramen aan de buitenkant vervangen door blauwe, net als de Madoutoren. De nieuwe glasgevel reikt hoger om de technische lokalen bovenop te verbergen. De technische machines waaronder de liften, verwarmingsinstallaties en nog vele andere zijn volledig vernieuwd. Ook de lobby is vergroot.

Van 2005 tot 2011 werd het gebouw gebruikt als kantoorruimte van Fortis. In 2006 is een projectteam gestart met de voorbereiding van met name het gebruik van de meest energiezuinige technieken. HPG Belgium heeft zich tot taak gesteld de Astrotoren op technisch vlak te engageren.

Door sommigen wordt kritiek geuit op de ingrijpende manier waarop de Astrotoren aangepakt is. Het kenmerkende van het oorspronkelijke gebouw ging goeddeels verloren en door het blauwe spiegelglas vertoont de toren weinig verschil met de omringende gebouwen.

HPG Belgium NV heeft de Astro Tower in april 2008 verkocht aan een Spaanse vastgoedbelegger Luresa. Sinds november 2016 heeft Actiris zich er gevestigd, samen met de VDAB en Bruxelles-Formation.

Galerij[bewerken]