Toearegthee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Atay Benaanaa)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toearegthee

Toearegthee (vaker Sahrawithee genoemd, of Atay Benaa'naa' of muntthee genoemd) is een thee die oorspronkelijk uit Marokko komt. Het wordt heel veel in Marokko gedronken maar ook in andere Arabische landen.De muntthee (in het Arabisch, شاي بالنعناع, shāy bil n'anā', of meer in dagelijks spreektaal, الأتاي, at tay) staat centraal in het sociale leven in het Maghreb-gebied.

Deze muntthee wordt uit kleine theeglaasjes gedronken. Hoewel de ceremonie niet zo uitgesproken is, is de bereiding wel strikt ritueel. Eerst wordt de Chinese groene thee (Special Gun Powder chun mee of zhu cha), die de basis van muntthee vormt, in een metalen theepot gedaan en met een scheut kokend water gewassen. Na het afgieten van het water gaan de suiker en verse blaadjes van de aarmunt in de pot en wordt het kokende water erop geschonken. Vervolgens worden enkele blaadjes verse thee toegevoegd. De thee moet daarna nog 5 minuten doorkoken. Het eerste glaasje thee dat uit de pot geschonken wordt, wordt weer teruggegoten in de pot zodat alle smaken goed door elkaar trekken. Daarna worden de glazen ingeschonken. Soms wordt aan het einde van de bereiding een takje sheeba (alsem) toegevoegd. Dit geeft een diepere, meer krachtige smaak aan de thee.

In Noord-Afrika is de hoogte waarmee de thee wordt ingeschonken een indicatie van de mate waarin de gast in de gunst valt van de gastheer of gastvrouw.